19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaOstaloZABAVAPrije dvije godine odrekao se kave i alkohola: “Život mi se drastično...

Prije dvije godine odrekao se kave i alkohola: “Život mi se drastično promijenio”

Ako ste se vodili onom “Nova godina, novi ja”, ovo vam je vjerojatno četvrti dan na dijeti, bez alkohola, cigareta ili čega ste se već odrekli. Možda ste već na rubu da pokleknete pa je ovo pravo vrijeme za priču o Amerikancu Tobiasu van Schneideru, koji je prije 27 mjeseci odlučio da više neće ni okusiti kavu i alkohol.

Unatoč krizama koje su nam se svima događale, on od svog nauma dosad nije odustao, a na svom blogu je 26. prosinca opisao kako su izgledale posljednje dvije godine njegovog života.

Ako ste sad već na rubu da odustanete od svog odricanja, Tobias tvrdi da se on nakon svog osjećao trostruko bolje – i što se tiče njegovog zdravlja, i sreće i novčanika. Kako piše zbog svog eksperimenta uštedio je oko 240.000 kuna u 27 mjeseci. Iako bi već zbog te uštede lakše spavali noću, Tobias tvrdi da to nije jedini razlog za bolji san.

Izbacivanje alkohola drastično mi je poboljšalo kvalitetu sna. I ne govorim o tome da lakše zaspem, nego o samoj kvaliteti sna. Naime, iako lakše utonemo u san nakon čaše ili dvije vina, sama kvaliteta sna je narušena. Spavam bolje i budim se s više energije. Prije su mi jutra bila teža, čak i kad bih popio samo dva piva, osjećao sam ih ujutro”, napisao je.

Što se kave tiče, tvrdi da se njenim izbacivanjem iz života riješio osjećaja tjeskobe, smanjio razine stresa i poboljšao probavu.

Doduše, najveća promjena dogodila se u njegovim socijalnim interakcijama.

“Kad me skupina ljudi pozove na piće s njima, uglavnom ih odbijam jer mi se ne da nositi s tračevima. Ako odem na cugu, izdržim maksimalno sat vremena jer samo toliko mogu održavati svoju pažnju u grupi pijanih ljudi. Nevjerojatno mi je promatrati kako kultura pijenja alkohola polako nestaje iz mog života. Shvatio sam zbog toga da se brojna prijateljstva zapravo temelje na pijenju”, napisao je.

Ista stvar je i s kavom.

“Ispijanje kave je više socijalna aktivnost nego posljedica stvarne žudnje za kavom”, tvrdi.

Na kraju je dodao da ne želi nagovarati ljude da krenu njegovim putem, već samo ispričati što se dogodilo njemu. 

Izvor: Index.hr

ZADNJE OBJAVE