24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPREDSTAVLJENE DVIJE ZBIRKE PJESAMA MLADE TROGIRSKE PJESNIKINJE ANE ČAGALJ

PREDSTAVLJENE DVIJE ZBIRKE PJESAMA MLADE TROGIRSKE PJESNIKINJE ANE ČAGALJ

PUSTILA JE SRCE DA GOVORI, TUGUJE,  VOLI!

U Kneževom dvoru u Trogiru predstavljene su dvije knjige, zbirke pjesama mlade trogirske pjesnikinje  Ane Čagalj. Prvu zbirku Moje Ja III u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Trogiru predstavila je Danka Radić u ime recenzenta Ante Nadomira Tadića Šutre.

  • Svoje jastvo i svoje bivanje, pjesnikinja je opisala u 33 pjesme koje su nastale u malo manje od mjesec dana. Pjesme su naslovljene vremenskom preciznošću, nadnevcima, godinama, mjesecima, satima i minutama zbog čega imamo jasan uvid u zamršenost Aninih emocija i neizbježnost onoga što Ana piše u zbirci. Pjesme opisuju njezino poimanje i preživljavanje ljubavi. Anine strofe posebne su i drugačije, slobodne i nesputane. Ono čime osvaja jest težina njezinih riječi i slike koje utiskuje u naše misli. Opisuje sve trenutke, od onih sirovih i bolnih pa do onih u kojima pronalazi sebe i biva slobodna. Pa tako kroz stihove oživljava svoje nesigurnosti i blagostanja, neutješivosti i samoće, suosjećanje, te boli i oslobođenja, dva oprečna pojma i emocije koje obje izviru u ljubavi. U Aninim pjesmama prepoznajemo pokušaj bijega od sebe, trenutak spoznaje da je to nemoguće te neizbježno prihvaćanje života, svih ljepota u njemu te prilika koje nudi. Drugim riječima, prepoznajemo snagu života i otkrivamo da njezino Ja nije toliko drugačije od našeg. Njezinu zbirku obogaćuju brojni misaono-refleksivni stihovi, u kojima zna bljesnuti do savršenstva: mjesec je za uzvanike doveo zvijezde… / kao najvrijednije na svijetu držim Tvoje mramorne oči… Onaj tko osjeća poeziju ne može ostati ravnodušan na izričaj Ane Čagalj, istaknula je Danka Radić.

Drugu knjigu-pjesmo-priču, odnosno poeziju u prozi Četiri priče tiskanu u nakladi Hrvatskog književnog društva Ogranka Zadar predstavio je Nikola Šimić Tonin koji je istaknuo da je Ana Čagalj ispjevala priče, ispričala pjesme.

  • Bjelinom papira zatočila je probuđene djevojačke snove. Pustila je srce da govori, tuguje, voli. U velikoj želji za ljubavlju i velikom strahu od nje odala se pjesmom, ispovjedila stihom. Ana nam u ovoj knjizi kazuje da je ljubav teška kao smrt, i o tom čvorištu najdubljih stvari u životu, kao što su ljubav, smrt i život, govori ova knjiga pjesmo-priča. Za lirsko biće smrt je samo privid, u njoj je sakupljena sva bol, sve žeđi i žudnje koje ona nemilosrdno nosi. Ukoričena ljubav u najnovijoj knjizi Ane Čagalj zasigurno će podcrtati Anino stvaralaštvo, zaključio je Šimić Tonin.

Gordana Dragan

Foto: Manuela Bareta

ZADNJE OBJAVE