24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURAPredstavljena zbirka pjesama Ane Čagalj „Moje JA II“

Predstavljena zbirka pjesama Ane Čagalj „Moje JA II“

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru organizirao je predstavljanje zbirke pjesama „Moje JA II“ autorice Ane Čagalj koje se održalo 19. ožujka u Gradskoj vijećnici .

Zbirku su predstavili dr. sc. Danka Radić, književnik Ante Nadomir Tadić Šutra, pjesnik Nikola Šimić Tonin te sama autorica koja se ujedno zahvalila Gradu Trogiru, gradonačelniku Biliću i Ogranku Matice hrvatske u Trogiru te svima koji su nazočili  svečanosti promocije.

Govoreći o autorici i njenom djelu dr. sc. Danka Radić je kazala: „ Pjesnički prvijenac Ane Čagalj objavljen u nakladi Ogranka matice hrvatske u Trogiru 2017. godine pod naslovom Moje JA  već je ukazao da je riječ o izričaju kojim autorica na svoj način iskazuje zamjetnu zrelost i istančan osjećaj u iznošenju pjesničke riječi. Ona piše iskreno, jednostavno, doživljeno; njeno srce i razum odgovaraju jedno drugom rezultirajući čistom poezijom. To dokazuje i njezina druga zbirka pjesama Moje JA II.  

Njeno trasiranje puta k sebi isti tren je trasiranje i njena puta k nama, a oblici njena izričaja su dihotomnih značenja; njihov pojedinačni smisao ogleda se u općem i potvrđuje u općenitostima baš kao što njeno osobno, subjektivno iskustvo prerasta u objektivno postajući zajedničko, dakle i naše. Uostalom i mi kao i Ana Čagalj iste životne situacije dijelimo, samo što je njen senzibilitet i osjetljivost na mijene i podražaje iz zbiljskog svijeta mnogo osjetljiviji; Ana pronicljivije zamjećuje i otkriva uspone i padove života (društva u cijelosti i pojedinca), njegove vrline i mane, prednosti i nedostatke, dobre i loše vibracije, punoću i uzlete, ali i svu njegovu ispraznost, površnost, zavodljivost, zamke….  Ana Čagalj se rodila, živi i radi u slikovitom gradu Trogiru, koje je svojom ljepotom istovremeno bajkovito i mistično. U tom čarobnom Gradu, vjerujemo, pronašla je nadahnuće za svoje pjesme.“ 

-Ova knjiga nastavak je Aninih refleksija, koja je u biti tek II. čin u vrtlogu života u kojemu se miješaju osjećaji: mladalačkih želja, ljubavnih tegoba i surovih životnih stvarnosti. I drugo svoje Jastvo, satkano od svega trideset i dvije pjesme, Ana  ispisuje trenutna stanja duha i dubokih začahurenih misli koje su joj probadale srce. Iako je ona, kao i u prvijencu, ostala vjerna pjesničkoj slobodi i neopterećena već prokušanim i zacrtanim pjesničkim pravilima, u ovoj je zbirci, u nekim pjesmama, vidljiviji napredak i u grafičkom prikazu stihova i kompoziciji cijele pjesme. Mogli bismo to nazvati i Šimićevom školom (A. B. Šimić), koji je kroz slobodu izričaja, sustavno poštivao i pravopisna i poetična načela. Uz želju da naša pjesnikinja iz pjesme u pjesmu, iz zbirke u zbirku, i u svakom novom nadahnuću, pronalazi i pronađe svoj pjesnički put, ovo drugo, toplo i iskreno Jastvo, s jednakim žarom preporučujem i nakladniku i čitatelju, kazao je književnik Ante Nadomir Tadić Šutra

Foto: Karlo Lozovina

{gallery}cagalj2{/gallery}

ZADNJE OBJAVE