19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje zbirke pjesama KALINA IZABELA ZIOLA - „GWIAZDY NAD ADRIATYKIEM / ZVIJEZDE...

Predstavljanje zbirke pjesama KALINA IZABELA ZIOLA – „GWIAZDY NAD ADRIATYKIEM / ZVIJEZDE NAD JADRANOM“

OGRANAK MATICE HRVATSKE U TROGIRU s radošću Vas poziva na predstavljanje zbirke pjesama KALINA IZABELA ZIOLA – „GWIAZDY NAD ADRIATYKIEM / ZVIJEZDE NAD JADRANOM“.

Zbirku će predstaviti književnici: NIKOLA ŠIMIĆ TONIN, VALERIO ORLIĆ, PJESNIK GOST ANTE GREGOV JURIN

Moderatorica predstavljanja: dr. sc. DANKA RADIĆ

U petak, 11. kolovoza 2023. u 20:00 sati

Knežev dvor, Trg Ivana Pavla II, Trogir

Kalina Izabela Zioła – pjesnikinja, prevoditeljica, književna kritičarka, novinarka, animatorica kulture. Autor 18 knjiga poezije i jedne književnokritičke knjige.

Prevela je 15 knjiga poezije i antologiju pjesama na poljski.

Pjesme su joj prevođene na engleski, njemački, ruski, ukrajinski, francuski, talijanski, litvanski, bugarski, makedonski, bjeloruski, grčki, armenski, srpski, vijetnamski, mađarski, švedski, esperanto, kineski, španjolski, portugalski, arapski, hrvatski, Rumunjski i objavljen u mnogim časopisima u zemlji i inozemstvu, u poljskim i međunarodnim antologijama i almanasima, kao i više puta emitiran na radiju i u televizijskim programima. Godine 2012. izašao je album pod nazivom “Čarolija” na kojem se nalazi 16 pjesama sa tekstovima, a 2017. album “Tobie…”, s 9 svojih tekstova između ostalih pjesama. Glazbu za ovu poeziju skladao je i otpjevao Tomasz Bateńczuk. Pjesme uz testove Kaline Izabele Ziołe pjevaju i Stanisław Klawe, bend ARETE i bend SOBIE PRZEDACZENI.

Sudjelovala je na mnogim međunarodnim pjesničkim festivalima i konferencijama, u zemlji i inozemstvu, uključujući Kinu, Armeniji, Gorski Karabah, Litvu, Belgiju, Makedoniju, Hrvatsku, Češku i Ukrajinu.

Član je Unije poljskih književnika, Književnog kluba “Dąbrówka” u Poznańu, Svjetske udruge pjesnika “Poetas del Mundo”, tajnik Upravnog odbora Udruženja novinara Republike Poljske i počasni član Saveza književnika Armenije, Savez nezavisnih bugarskih književnika, Savez književnika Makedonije, Savez književnika Hrvatske, Savez književnika Ukrajine. Održava redovite susrete s piscima, pjesnicima i glazbenicima u mnogim kulturnim ustanovama u Poznańu i Velikopoljskom vojvodstvu. Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada i odlikovanja.

ZADNJE OBJAVE