18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRPLEMENITA GESTA UČENIKA 4.a OŠ “PETAR BERISLAVIĆ“

PLEMENITA GESTA UČENIKA 4.a OŠ “PETAR BERISLAVIĆ“

Trogirska Osnovna škola “Petar Berislavić“ poznata je u našoj županiji pa i šire po očuvanju tradicijskog nasljeđa bilo u sklopu provođenja nastavnog kurikuluma ili nekih drugih takvih projekata, te po organizaciji i poticanju brojnih humanitarnih aktivnosti.

Ovoga puta to su potvrdili učenici 4.a razreda koji su nekadašnji pokladni običaj obilaska svojih susjeda pod maskama iskoristili za humanu gestu.

Njihova učiteljica Ana Tomaš kaže kako svakodnevno marljivo usvajaju različite sadržaje, a u pokladno vrijeme tijekom veljače, bavili su se različitim pričama o tim običajima u njihovu zavičaju, recitirali su neke prigodne pjesme te izrađivali maske… i to sve pod jednim motom „Da se ne zaboravi!“

  • Sve to potaknulo je nekoliko učenika da se umaškaraju i obiđu svoje susjede upravo onako kako su to nekada davno radili naši preci. “Akcija se provela“ uz pomoć roditelja im i skupine učenika koja se organizirala spontano uz pojačanje prijatelja iz susjedstva, pojašnjava učiteljica Tomaš.

Doznajemo kako je vesela družina bila toliko uspješna u maskiranju i prerušavanju te cjelokupnom ritualu kojim su vjerno dočarali nekadašnji taj običaj u trogirskom kraju da su svoje susjede nasmijali do suza, pa su zauzvrat nagrađeni slatkišima i novčanim prilozima.

  • Za svaku pohvalu je to što su složno odlučili zadržati slastice, a cjelokupan novac koji su dobili odnijeti u ispostavu Crvenog križa u Trogiru. Prema dogovoru novac je odnio Boris naznačivši kako se radi o donaciji 4.a razreda OŠ „Petar Berislavić“. Dakle, to je razred koji je svoju lijepu ideju proveo u djelo. Ponosni smo na njihov dogovor što s novcem, empatiju i nesebično dijeljenje u želji da se pomogne potrebitima. „Akcija“ 4.a na ponos je prvenstveno učenika, jer su nam pokazali i ukazali da su shvatili i ostvarili sve ono dobro o čemu ih uče roditelji, o čemu uče u školi, čemu ih je učila prve tri školske godine učiteljica Ana Sorić, a sada ja, kazuje ponosno učiteljica Tomaš.

Zaključila je kako oni mogu biti primjer odraslima, te da život čine možda će se nekome učiniti male geste, a zapravo su velike kao kuća i odraz su velikog dječjeg srca.

Boris, Edo, Franko, Matej, Nikol, Robi, Terezija, Kike, Leticija, Duje, Kristina, Rino… učenici 4.a razreda koji broji njih 26 različitih karaktera i afiniteta bili su složni u jednom, a to je kako pomoći nekome kome je ta pomoć potrebna, i stoga su ti mali heroji zaslužili našu priču.

Ponos nije krila ni ravnateljica škole Edita Bratinčević, a da ta djeca mogu biti primjer svima da želja za pomaganjem ne poznaje dobne granice i kako je dobro činiti dobra djela potvrdila je Tanja Jakus, ravnateljica Crvenog križa u Trogiru.

  • Zahvaljujemo im od srca i svakako ćemo ispuniti njihovu želju. Novac je u našoj blagajni i položit ćemo ga na naš račun kako bi mogli izvršiti transfer prema jednoj obitelji kojoj je pomoć potrebna, istaknula je.

Za nagradu učenici su dobili križiće Crvenog križa s njihovim imenima.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE