21 C
Trogir
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIROSMI MEMORIJALNI KUP U SPOMEN NA VILKA HALBARTHA

OSMI MEMORIJALNI KUP U SPOMEN NA VILKA HALBARTHA

BIO JE VELIKI ČOVJEK I PRIJATELJ TE UZOR MLADIM RIBOLOVCIMA!

Sportsko – ribolovno društvo “Jastog” iz Trogira organiziralo je osmi po redu Memorijalni kup u podvodnom ribolovu i udičarenju u spomen na Vilka Halbartha, njegovogdugogodišnjeg člana koji ga je, nažalost, iznenadnom smrću prije osam godina napustio. Kup je natjecateljskog karaktera, a ove godine sudjelovalo je tridesetak veterana i članova nove generacije toga Društva osnovanog 1957.

Lovilo se u akvatoriju Malog i Velikog Drvenika te svjetionika Murvice. Ribolovci su se u poslijepodnevnim satima zadovoljni  vratili s dvadesetak kilograma oborite ribe, među kojima su iz ”kašeta” virile škarpine, komarče, kirnje, šarge, tabinje…

Prvo mjesto u podvodnom ribolovu odnio je Dario Rajić koji je ulovio škarpinu tešku dva i pol kilograma. Drugo mjesto pripalo je ocu mu Nevenu, a treće Vojku Farčiću. U kategoriji udičara najbolji je bio Fabjanko Biočić. Drugo mjesto odnio je Ratko Rožić, a treće Blaž Biočić koji je sa svojih osamdeset četiri godine još uvijek aktivan u udičarenju.

U prostorijama Društva smještenimu sklopu ACI- jeve marine na  Čiovu sudionici kupa pripremili su malu feštu na kojoj su se družili i razmijenjivali uspomene iz svoje bogate ribolovne prošlosti. Posebno su pljuštala sjećanja na Vilka koji je bio, kako su kazali, nadasve dobar čovjek i prijatelj, a što se tiče podvodnog ribolova “mozak” za ribolovne operacije, otkrivanje “pošta” i vještine ulova. Po tradiciji na kaminu u velikoj teći od tridesetak litara poznati trogirski kuhar Robert Žmire i za ovaj kup  pripremio je gulaš od janjetine i biža. To jelo oduvijek je bilo simbol druženja članova Društva u ovom dobu godine.

Fešta nije nije mogla proći bez dobre domaće kapljice te slastica s kojima je ribolovce počastila supruga pokojnog Vilka, Marija, inače poznata trogirska umjetnica. Ona je i za ovaj kup izradila dva  umjetnička djela. Jedno u tehnici akril i staklo na temu ”Ribar” koje je uručeno prvonagrađenom Dariju Raiću, a drugo ”Riba” u tehnci mozaika koje je dobio najbolji udičar Fabjanko Biočić.

  • Drago mi je da smo, unatoč problemima s pandemijom koronavirusa, uspjeli nastaviti tradiciju i organizirati spomenuti memorijalni kup. Odaziv ribolovaca bio je viši od očekivanja. Ni loše vrijeme nije utjecalo na želju i volju da se ”izađe” na more, a radosti i veselja zbog toga nije nedostajalo, istaknuo je predsjednik Društva Joško Kandija. Pomalo sjetno dodao je kako je Vilko cijelo vrijeme u mislima bio s njima. Metaforički se izrazio da su ga ”zvali telefonom” i izvještavali kakvo je vrijeme tako da je bio potpuno upućen u situaciju na moru i atmosferu koja je vladala u prostoriji Društva. Vilko je bio veliki čovjek i uzor mladim ribolovcima koji su od njega imali što naučiti, ustvrdio je Kandija. Na upit o budućnosti Društva odgovorio je kako se uopće ne brine za nju jer tu obitelj čini više od sto članova s godišnjom ribolovnom dozvolom, a aktivnih je tridesetak.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE