10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRGlazbeni spektakl Rock the Opera - Zagrebačka filharmonija izvodi vječne rock hitove

Glazbeni spektakl Rock the Opera – Zagrebačka filharmonija izvodi vječne rock hitove

Glazbeni spektakl Rock the Opera nakon brojnih uspješnih, rasprodanih koncerata u nekim od najprestižnijih europskih koncertnih dvorana, nastupit će u Šibeniku, Trogiru i Opatiji 19, 20. i 21. lipnja u produkciji producentske kuće Music Time. Zagrebačka filharmonija, solisti i band sastavljen od vrhunskih instrumentalista rocka izvodit će najbolje od rock glazbe od 60-ih do danas, od grupe Queen, preko Led Zeppelina, Pink Floyda, AC/DC i U2 u aranžmanima za simfonijski orkestar. Izvedbom spektakularnog programa u kojem se sirova energija rock-glazbe spaja s moćnim zvukom filharmonijskog orkestra ravnat će njemački dirigent Friedemann Riehle. Spktakl Rock the Opera će u listopadu moći će vidjeti i zagrebačka te ljubljanska publika. Ulaznice za koncerte u lipnju u prodaji su na platformama EventimEntrio te u uredu Turističke zajednice Trogir (za koncert u Trogiru). 

Klasične rock hitove kao vokalne solistice pjevat će Marketa Poulickova-Maky iz Češke i Leanne Jarvis iz Velike Britanije te, kao special guest star, naš Dino Jelusić. Gitarist Vedran Božić, “otac hrvatske rock gitare” predvodi rock-band u kojem su još i basist Martin Petračić, klavijaturist Darko Krznarić i bubnjar Marko Lazarić.  

“Samo sam priveo orkestar njegovoj iskonskoj ulozi izvođenja pjesama koje publika voli”, kaže maestro Riehle. On je Rock the Opera pokrenuo u Pragu 2015. kao nastavak njegovog ranijeg projekta Symphonic Rock kojeg je započeo 2007. godine s Praškom filharmonijom. Izvedba svima poznatih besmrtnih rock-skladbi od strane filharmonijskog orkestra, rock-banda i snažnih vokala od početka je osvojila europsku publiku. “Praški filharmonijski orkestar i njihov dirigent Friedemann Riehle postigli su nemoguće: savršenu kombinaciju rocka i širokog simfonijskog zvuka. Orkestar tu nije tek ukras, već središnja točka autentično prevedene rock glazbe” zapisao je njemački kritičar (u Berliner woche) nakon nastupa u Berlin Konzerthaus. “Činilo se da će teatar eksplodirati od toliko toplog aplauza kojim se mlada publika, koja je ispunila kazalište, oduševljeno zahvaljivala orkestru i pjevačima”, ostalo je zapisano nakon koncerta u Palermo Teatro Massimo. “Publika u rasprodanoj Bečkoj državnoj operi oduševljeno je reagirala…” (ORF). 

Tijekom proteklih petnaest godina projekt je oduševljavao publiku širom Europe. Koncerti su, osim s Praškom filharmonijom, bili realizirani s različitim renomiranim orkestrima kao što su Orchestra Sinfonica di Milano G. Verdi, Teatro Massimo Symphony Palermo, SWR Radio Njemačka, Bruckner Orchestra Linz Austrija, Atenski državni orkestar, te Slovenska nacionalna Filharmonija. Sa Zagrebačkom filharmonijom surađivao je na prvom gostovanju u Hrvatskoj, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 2018. 

Vokalni solisti su Leanne Jarvis, Marketa Poulickova- Maky i Dino Jelusic. Karijera britanske pjevačice Leanne Jarvis krenula je uzlaznom putanjom nakon njenih briljantnih nastupa u finalu BBC spektakla The Voice. Prirodno nadarena pjevačica zadivljujućeg tona i raspona glasa osvojila je naklonost publike svojim moćnim vokalom, scenskim nastupom, izgledom i neodoljivom osobnošću. Mlada češka vokalistica Marketa Poulickova- Maky kao pjevačica je počela nastupati već sa 14 godina a dvaput je nastupila u nacionalnom finalu Eurosonga. Hrvatski rock-pjevač, glazbenik i tekstopisac Dino Jelusić bio je pobjednik prve natjecanja za pjesmu Eurovizije za djecu. Pobijedio je u Kopenhagenu, s pjesmom Ti si moja prva ljubav, koju je napisao u dobi od samo deset godina. 

Rock band predvodi “otac hrvatske rock gitare” Vedran Božić, nositelj posebnog priznanja za najveći utjecaj na električne gitariste u rock-glazbi kod nas, a u bandu su još basist Martin Petračić, klavijaturist Darko Krznarić i bubnjar Marko Lazarić. 

ZADNJE OBJAVE