12 C
Trogir
Ponedjeljak, 20 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTIOPĆINA OKRUG ULAŽE U OBNOVU SVOJIH KULTURNIH DOBARA

OPĆINA OKRUG ULAŽE U OBNOVU SVOJIH KULTURNIH DOBARA

Jako je bitno voditi brigu o kulturnim dobrima i revitalizirati ih jer ona su naše nasljeđe, svjedoci našeg identiteta i kontinuiteta postojanja na ovim prostorima. Unatoč ograničavajućim vremenima u kojima se nalazimo postoji niz pozitivnih djela koja se u tom smislu mogu činiti za dobrobit lokalne zajednice, tvrdi Snježana Vukadin, savjetnica za kulturu načelnika Općine Okrug Ivice Radića.

  • Na području naše općine nalaze se vrijedna kulturna dobra koja svjedoče o povijesti i kulturi mjesta. Među njima su crkva sv. Tudora i crkva sv. Karla Boromejskoga, nekoć obje u funkciji župnih crkava. Iako su zaštita i očuvanje kulturne baštine obveze utemeljena na zakonskim odredbama, bitno je da u zajednici postoji osjećaj odgovornosti i želja da se kulturna dobra sačuvaju i revitaliziraju. Općina Okrug je to prepoznala i potvrdila uzevši sv. Tudora za svog zaštitnika, pa stoga uz Ministarstvo kulture i medija sudjeluje u financiranju projekata obnove spomenutih crkava koje se nalaze na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, dodaje. Osvrnula se na njihovu povijest te što se poduzima glede revitalizacije.
  • Crkva sv. Tudora nalazi se u Okrugu Gornjem uz glavnu mjesnu plažu. Iako nam nije poznato vrijeme njezinog točnog datiranja, arheološkim istraživanjima je potvrđeno da je na istom mjestu bila ranokršćanska crkva iz 6. stoljeća. Postoje tragovi iz 9. i 11. stoljeća, a današnji izgled crkve se po stilskim obilježjima gradnje smješta u početak 17. stoljeća. Iza nje, na prostoru starog groblja koje je u dvorištu crkve, nalazi se stara mrtvačnica na kojoj je posebno dojmljiv prozor isklesan u kamenu kakvih je u Dalmaciji preostalo još svega nekoliko. Cjelovita obnova crkve sv. Tudora započela je 2013. god. i završena je sanacijom krovišta te njezinog vanjskog plašta. Unutrašnji radovi nastavljeni su 2019. U prvoj fazi učinjena je konsolidacija zidova, a u srpnju i kolovozu 2020. obnovljen je strop crkve i izvršena pripremna faza za žbukanje interijera. Lani je odrađen dio posla koji se odnosi na kamenu plastiku u crkvi, svi kameni dijelovi u njoj su očišćeni i sanirani prema pravilima restauratorske struke, a nadvratnik ulaznih vrata je zamijenjen jer mu je prijetilo urušavanje, pojašnjava Vukadin.
  • Crkva sv. Karla Boromejskog nalazi se u starom dijelu Okruga Gornjeg te je korištena kao župna crkva do izgradnje nove župne crkve Uzvišenja svetog Križa. Crkva kakvu danas vidimo datira iz 1735. godine. Za njezinu obnovu je u 2020.god. izrađen projekt konstruktivne sanacije krovišta koji je financirala Općina ,a nastavkom konzervatorsko-restauratorskih radova u unutrašnjosti su otkriveni ostaci zidnog slikarstva unutar cijele površine svetišta crkve koji datiraju u 18. i 19. stoljeće. Oslici su visokog stupnja očuvanosti pa se mogu iščitati sve potrebne informacije kako prezentirati tu vrijednu i na širem trogirskom području rijetko očuvanu likovnu kompoziciju zidnog oslika. U tijeku su radovi u apsidi crkve gdje restauratori retuširaju zidni oslik za prezentaciju nastojeći izvući maksimalni izvorni oslik svetišta, zaključuje.

Foto: Snježana Vukadin / Unutrašnjost crkve sv. Karla za vrijeme izvođenja restauratorskih radova

ZADNJE OBJAVE