24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTIOKRUG OSTAJE BEZ POŠTANSKOG UREDA: „Hrvatska pošta mora poštivati zakone i žitelji...

OKRUG OSTAJE BEZ POŠTANSKOG UREDA: „Hrvatska pošta mora poštivati zakone i žitelji bi trebali grintati njima“

Poštanski ured u Okrugu Gornjem zatvara se 18. kolovoza jer je Hrvatskoj pošti nakon 15 godina istekao ugovor o najmu u prostorijama Općine Okrug. To je izazvalo bojazan kod mještana da će radi poštanskih usluga morati svako malo putovati do Trogira. Tim povodom kontaktirali smo načelnika Ivicu Radića – Bagija.

  • U dosadašnjim razgovorima o daljnjem produženju ugovora, odnosno provođenju novog natječaja nismo naišli na dobru volju da se prostor u Okrugu Donjem, odnosno dio zgrade kojoj je vlasnik Hrvatska pošta po istim uvjetima da u najam Općini gdje bismo mogli otvoriti ispostavu vrtića. Nuđeno im je etažiranje zgrade u Okrugu Donjem i Općini te zamjena za prostore o čemu postoje zapisnici iz 2017. godine uz potpise nadležnih osoba. Četiri godine su odugovlačili jer su očekivali da će mogućom promjenom vlasti produžiti ugovor na pet godina po istim uvjetima. Svojevremeno to je bila cijena 20 kuna po kvadratu. Prije 15 godina, prema odluci Vijeća prostor namijenjen za zdravstvo, banku i mjenjačnicu dan je za poštansko poslovanje, no prije 6 mjeseci Vijeće odlučuje da poslovni prostori idu pod jurisdikciju načelnika i da se isti iskoristi za općinsku upravu. Uprava Hrvatske pošte nije raspoložena za kompromis već se poziva na stari ugovor u kojem stoji mogućnost njegova produljenja, kazuje Radić.
  • Računica je zanimljiva! Pošta naplaćuje najam bankomata, ubire puno više novca nego što plaća najam, istovremeno svoj dio zgrade u Okrugu Donjem iznajmljuje ugostitelju, ali ne želi surađivati s Općinom. Stvar je u tome da novi natječaj, njegovi uvjeti i predviđena cijena Hrvatskoj pošti ne odgovaraju radi čega vrši pritisak na lokalnu samoupravu kako bi sa sebe skinula odgovornost što će Okručani ostati zakinuti za određene usluge. Već prije dvije godine poštare s motorima su prebacili isključivo u Trogir. Molim žitelje na strpljenje jer problem se mora kad tad riješiti. Zapisnici sa sastanaka i dosadašnji ugovori bit će dostupni na općinskoj web stranici. Trenutno su u okolici Općine tri poslovna prostora u najmu te se postavlja pitanje hoće li sutra doktorica, ljekarna, zubar, stomatolog, pedagog, logoped s istim pravom doći tražiti od nje prostor za 20 kuna po kvadratu ili će mještani ostati bez svih tih djelatnosti. Ovdje je zapravo ključno pitanje misle li uopće Hrvatska pošta, država odnosno stranka na vlasti pružati usluge svojim građanima, dodao je.
  • Razumljivo mi je da su se ljudi digli na noge jer im je već preko glave putovanja i po nekoliko kilometara radi usluga koje bi danas trebale biti lako dostupne. Ljuti su na Općinu, ali trebaju shvatiti da je rješenje u rukama Hrvatske pošte. Prut ima dva kraja. Nemojte tražiti od načelnika produženje ugovora bez natječaja po vrijednostima od prije 15 godina. Imam neslužbene informacije da je pošta u potrazi za novim prostorom, ali po cijeni koja je građanima smiješna i neprihvatljiva. Hrvatska pošta mora poštivati zakone i žitelji bi trebali grintati njima. U slučaju da im pošta odluči pružati besplatne usluge, mi njoj dajemo besplatan prostor. Zna se tko je vladao, tko i sad vlada i tko je zaposlio koga na kojim pozicijama. Možda nije sasvim u redu, ali svi moramo poštivati zakone, zaključio je načelnik Ivica Radić – Bagi.  

AL

ZADNJE OBJAVE