20 C
Trogir
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRDR. BRUNA BEĆIR KOORDINATORICA CJEPNOG PUNKTA TROGIR O CIJEPLJENJU

DR. BRUNA BEĆIR KOORDINATORICA CJEPNOG PUNKTA TROGIR O CIJEPLJENJU

U PROTEKLA ČETIRI MJESECA S DVIJE DOZE CIJEPLJENO 4871 OSOBA                      

Kako se provodi cijepljenje u Trogiru za Trogirski portal razgovarali smo s dr. Brunom Bećir, koordinatoricom cijepnog punkta Trogir. 

  • Cijepni punkt Trogir oformljen je početkom travnja za potrebe cijepljenja većeg broja ljudi s područja grada Trogira i njegove okolice. U početku se cijepljenje provodilo u maloj gradskoj sportskoj dvorani, no završetkom školske godine punkt je zbog adekvatnijih uvjeta rada za vrijeme ljetnih mjeseci preseljen u prostorije Osnovne škole Majstora Radovana. U protekla četiri mjeseca svoga rada na punktu je utrošeno 10247 doza cjepiva te je s dvije doze cijepljena 4871 osoba, kazuje dr. Bećir i nastavlja:
  • Punkt funkcionira na temelju naručivanja za cijepljenje te upravo iz tog razloga dinamiku rada, odnosno radno vrijeme punkta određuje dinamika naručivanja na cijepljenje. Naručuje se putem liječnika opće/obiteljske medicine te putem platforme „Cijepise“. U radu punkta od početka sudjeluju liječnici opće/obiteljske medicine s područja grada Trogira i njegove okolice te Kaštel Štafilića, Kaštel Starog i Kaštel Novog te kasnije priključeni pedijatrijski i ginekološki timovi iz Trogira. Dok je interes za cijepljenjem bio veći, punkt je radio svakog utorka, srijede, četvrtka i petka u vremenu od 8-14h, no zbog pada interesa za cijepljenjem, a još jednom naglašavam da radno vrijeme punkta upravo određuje taj interes, odnosno broj naručenih osoba, punkt je zadnjih tjedana radio srijedom, četvrtkom i petkom po zakazanim terminima. Usporedbe radi, prije bi na dnevnoj bazi bilo cijepljeno oko 330 ljudi, dok sada ima dana kada je naručeno tek desetak osoba, tako da i s ova tri dana rada punkt premašuje trenutačne potrebe za cijepljenjem.
  • Bez obzira što punkt funkcionira na temelju naručivanja, na njemu su se cijepile i sve one nenaručene osobe koje, ako se iz tehnički opravdanih razloga nisu mogle cijepiti taj isti dan, cijepljenje bi se realiziralo naredni dan ili po dogovoru. Do nedavno, na punktu su se cijepile osobe koje su imale status osigurane osobe u RH, a odnedavno je vlada RH donijela odluku o provođenju cijepljenja i svih ostalih osoba koje nemaju status osiguranih osoba bilo da se radi o državljanima RH ili onima koji imaju strano državljanstvo. Nenaručene osobe mogu doći cijepiti se na punkt utorkom između 9 i 10, cjepivom AstraZeneca, a srijedom i petkom u istom terminu s Pfizerom. Za sva ostala cjepiva i druge termine trebaju se javiti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, ispostavi u Trogiru, istaknula je dr. Bećir.

Izrazila je potrebu da se, zahvali svim svojim kolegama, liječnicima opće/obiteljske medicine i medicinskim sestrama te tehničarima koji od početka provođenja cijepljenja protiv COVID-19 bolesti u RH u kontinuitetu provode cijepljenje svojih pacijenata i participiraju u radu cijepnog punkta Trogir uz sav svoj, kako je rekla, redoviti rad koji je još dodatno opterećen svim administrativnim zahtjevima u postojećoj pandemiji te kolegama pedijatrima i ginekolozima koji su se naknadno priključili u provođenju cijepljenja. Posebno se zahvalila Crvenom križu Trogir, ravnateljici, Tanji Jakus i njezinim volonterima koji su uvelike doprinijeli dobroj organizaciji punkta te postali neizostavni dio cijepnog tima. Zahvalu je uputila i Gradu Trogiru.

U svojoj izjavi ravnateljica Tanja Jakus dodala je:

  • Gradsko društvo Crvenog križa Trogir od prvog dana otvaranja punkta, točnije od 15.travnja, sudjeluje u njegovom radu pomažući liječničkim timovima da proces cijepljenja funkcionira na najbolji mogući način. Kako u prostoru male sportske dvorane, a potom u prostorima OŠ Majstora Radovana, aktivnosti naših djelatnika i volontera su primanje i provjera osoba naručenih za cijepljenje na ulaznim vratima uz mjerenje temperature, prozivka građana po terminima cijepljenja, održavanje reda, praćenje zdravstvenog stanja osoba nakon cijepljenja, pomoć pri prihvatu invalida, opskrba vodom, podjela vode, osiguravanje dezinfekcijskog sredstva i zaštitnih maski te administrativna pomoć koordinatorici punkta. U procesu cijepljenja koje se odvijalo srijedom, četvrtkom, petkom i povremeno utorkom, do danas je uz dvoje  djelatnika Društva, sudjelovalo 10 volontera uz odrađenih 542 volonterska sata, rekla je ravnateljica Jakus.

Podsjetimo kako su se građani cijepili i u ordinacijama obiteljske medicine te u splitskoj Spaladium areni, što brojke koje su navedene o utrošenim dozama cjepiva i cijepljenim osobama povećava.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE