13 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOkrug Gornji proslavio blagdan Uzvišenja svetog Križa

Okrug Gornji proslavio blagdan Uzvišenja svetog Križa

Župna proslava blagdana Uzvišenja svetog Križa svečano je proslavljena u četvrtak, 14. rujna u prepunoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u Okrugu Gornjem, prvoj crkvi na otoku Čiovu izgrađenoj prije jedanaest godina. Svečano bogoslužje na sam blagdan predvodio je dr. don Ante Mateljan uz koncelebraciju župnika don Ivana Babića i trogirskog dekana don Vinka Sanadera te ostalih svećenika, a uz pratnju dva župna zbora kojim je ravnala Manuela Bareta-Buličić i zbora djece i mladih kojim je ravnala maestrica Ivana Milun-Pućo.

Dr. Mateljan je u homiliji okupljenim vjernicima pojasnio povijesnu pozadinu blagdana Uzvišenja svetog Križa kao i na značenje križa pri misnom slavlju, te kako upravo danas slavimo križ kojega stavljamo na sebe. „Povijesno hrvatski narod vjekovima se borio za ‘krst časni’, za križ kao simbol našeg spasenja i kršćanstva. Naša povijest već od svojih početaka stoji u znaku svetoga Križa, koji je bio i ostao najveća čast i slava te povijesti. Križ je sprava koju su izmislili Feničani, a služila je za mučenje. Kao takva po sebi je simbol prokletstva, te jedino radi onoga koji je na križu raspet, i po njemu, može postati simbol spasenja“, kazao je Mateljan, te naglasio kako je križ spojnica i razdjelnica: „Vertikalom je spojnica neba i zemlje, odnosno zemlje i neba, a horizontalom je razdjelnica čovještva i nečovještva“.

Uspoređujući križ sa čovjekom, dr. Mateljan je kazao kako u Raspetome i njegovu križu prosudba je autentičnosti svakoga čovjeka i ljudskoga društva, jer se tu određuje mjera čovještva, u izboru između istine i laži, pravde i nepravde, ljubavi i interesa, dobra i zla, Boga i vraga. „Zato je Kristov križ i danas mjera za svakoga čovjeka i za nas. U konačnici kršćanski poziv na suobličenje Kristu (uzeti svoj križ i slijediti ga) znači postati poput Raspetoga: čovjek raširenih ruku i nije drugo do li križ! A tako se može biti samo ako se u rukama ništa nema.“ Na kraju propovijedi dr. Mateljan je kazao: „I konačno – sve to ima smisla pod jednim uvjetom – pod svjetlom uskrsnuća. Jer križ, ukoliko je simbol ljubavi i spasenja – predanjem do smrti iz potpune vjere i ljubavi – osvijetljen svjetlom uskrsnuća postaje simbol pobjede i slave Božje!“

Pred kraj misnog slavlja riječi zahvale svima koji su doprinijeli slavlju uputio je župnik don Ivan Babić. Župna zajednica za svetkovinu pripremala se trodnevljem. Prvog dana trodnevlja, misno slavlje predvodio je don Ante Čulić, drugog dana don Stipe Žuro, a trećeg don Stipan Bodrožić. Nazočili su joj brojni župljani Okruga, štovatelji USK sa otoka Čiova i Trogira, uz nazočnost načelnika općine Okrug Ivice Radića sa donačelnicom Brunom Dadić, općinski pročelnici i direktor turističke zajednice, M.O. Slatine, DVD Okrug, Slatine i Trogir, ravnateljica škole Petar Berislavić Trogir, načelnik policije Trogir i brojni drugi predstavnici susjednih mjesta.

Izvor: www.smn.hr

ZADNJE OBJAVE