19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROdržana promocija knjige „PRIČA SE (P)O GRADU VI. I VII.“

Održana promocija knjige „PRIČA SE (P)O GRADU VI. I VII.“

Povodom MJESECA HRVATSKE KNJIGE i DANA GRADA TROGIRA u Gradskoj vijećnici u organizaciji GRADSKE KNJIŽNICE TROGIR održana je promocija knjige „PRIČA SE (P)O GRADU VI. I VII.“. Zbirka je dvobroj i nastala je temeljem Natječaja raspisanih 2020./2021. Zašto prošlogodišnja zbirka nije tiskana samostalno nije potrebno objašnjavati, dovoljno je reći korona. Gradska knjižnica je ovaj projekt započela 2012. s ciljem promocije pisane riječi, knjige i Trogira kao mjesta izuzetno bogate kulturno povijesne baštine.

  • Na naše natječaje javljaju se autori iz cijele Hrvatske s pričama u kojima je Trogir katkada glavni, a katkada sporedni motiv. No, kakav god motiv bio u pričama on se otvara u drugoj dimenziji. Žiri je ostao u istom sastavu kao i prijašnjih godina: književnica Dunja Kalilić, novinar, karikaturist i glazbenik Igor Brešan i moja malenkost. Ponosni smo i zahvalni velikom akademskom slikaru Josipu Botteriju Diniju koji nam je ustupio svoje djelo za naslovnicu. Od pristiglih priča čiji su se autori odazvali na VI. Natječaj u 2020. žiri je odabrao deset najboljih. Prvu nagradu dobila je priča „Očenaši boje indiga“ autora Ivana Katičića, mladog magistra ekonomije i člana splitske grupe Novi književni val. Drugonagrađena priča je „Sedam sekundi“ autorice Doris Čavke koja je ovjekovječila Prometov autobus koji vozi na relaciji Split – Trogir, čuvenu „tridesetsedmicu“. Treću nagradu dobila je priča „Buža za tice“ autorice Anice Marcelić. Njena priča vodi nas na Čiovo u dvor barba Jakše što je startna pozicija priče koja će se rasplesti na zanimljiv način. Prošle godine žiri je odlučio dodijeliti još jednu nagradu „Nagradu za doprinos nematerijalnoj trogirskoj kulturnoj baštini“ koju je dobio Stjepan Omero za priču „ Ive Križ“. Sadrži likove i radnju koja na literaran način trogirskim govorom dokumentira i arhivira život Trogira, kazuje ravnateljica knjižnice Sanda Marlais Buble.

Na ovogodišnjem VII. Natječaju javilo se puno autora, a žiri je odabrao odličnih šesnaest priča.

  • Ovogodišnja prva nagrada jednoglasno je pripala Ireni Skopljak Barić, profesorici hrvatskog i ruskog jezika sa značajnim brojem objavljenih djela, koja nam je u priči „Više se ništa ne može dogoditi“ gotovo u jednom dahu kroz monolog produhovljenog djeteta približila složeni i višeslojni svijet u kojem se istovremeno hrva s nasilnim ocem, nježno razgovara s umrlom majkom i sanjari o ljubavi. Druga nagrada pripada priči „Trebalo je hrabrosti ostati“ Darka Veršića. U trećem licu autor pripovijeda o Damiru koji se budi na svoj pedesetprvi rođendan s papirom na kojem piše POSLOVNO UVJETOVAN OTKAZ i s Vedraninom porukom kako ga napušta. Trećenagrađena je priča „Jednom sam ga poznavala, ali bilo je to prije četvrt stoljeća“ sveučilišne profesorice na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku kazališne režije Anje Maksić Japundžić. Vrlo zrela, duboko proživljena priča koja kroz prvo lice vremenite zagrebačke intelektualke u pandemijskim vremenima u trogirskom utočištu privremenog doma bistri složeni odnos sa Šimom i njegovim trogirskim korijenima. Hvala svima koji su sudjelovali na Natječajima, a naročito autorima koji su sa svojim pričama darovali naš Grad i njegov doživljaj produbili i proširili diljem Hrvatske, zaključila je Marlais Buble.

FOTO: AL & IRM

ZADNJE OBJAVE