17 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRMATEO PERKIĆ, TROGIRSKI NAJVATROGASAC: "VATROGASAC IDE TAMO ODAKLE SVI BJEŽE"

MATEO PERKIĆ, TROGIRSKI NAJVATROGASAC: “VATROGASAC IDE TAMO ODAKLE SVI BJEŽE”

Kao što već godinama PP Trogir u povodu Dana policije proglašava najboljeg policajaca trogirski gradonačelnik Ante Bilić inicirao je i proglašenje najboljeg vatrogasca DVD-a Trogir, u sklopu proslave Dana grada. Kriterij za taj izbor predložila je Uprava toga društva, a riječ je o vatrogascu koji je sudjelovao u najviše intervencija. Ove godine to je dvadeset jednogodišnji Mateo Perkić, koji je odradio 20 požara i zato zaslužio nagradu koju mu je gradonačelnik uručio na posebnom prijemu na kojemu su s njim bili zapovjednik DVD-a Branko Juranić i predsjednik Tonći Barada.

Mateo je po zanimanju elektrotehničar koji se dodatno educirao i za vatrogasnog tehničara, a u “vatrogasce” se učlanio 2018. Povukla ga je kaže plemenita želja da pomogne društvenoj zajednici to više što je vrlo emotivno doživio napor vatrogasaca koji su 2017. gasili brojne požare koji su harali diljem Dalmacije.

  • Ove godine sudjelovao sam na 20 intervencija te sam na terenu proveo oko 130 sati.  Naglasio bih da je to bilo dobrovoljno u moje slobodno vrijeme, jer nisam zaposlen u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Trogir već radim kao vatrogasac u “Brodotrogiru”. Tamošnji vatrogasci  nemaju veze s “gradskim” još od 2019. kada se osnovala JVP Grada Trogira. Podsjetio bih da DVD Trogir izlazi samo kao popratna postrojba (po potrebi) pa broji otprilike 20-ak intervencija godišnje, kazuje Mateo.

Pitamo ga koja mu je bila najzahtjevnija, a on bez dvojbe odgovara: “Ona u staroj gradskoj jezgri kada je u travnju gorjela zgrada u kojoj je vatra progutala dva stana i stradala jedna osoba. U toj kući bio je i stan naše kolegice pa to samo po sebi nosi jedan dodatan osjećaj i snažnu motivaciju“, dodaje naš sugovornik kojemu slijedeće pitanje o intervenciji na koju je najponosniji i nije baš “leglo” jer kako kaže na svakoj ne samo on već i ostale njegove kolege  daju sve od sebe kako bi posao besprijekorno odradili, pa ni jednu ne bi izdvajao.

  • Osjećaje dok gasim vatru ne mogu opisati riječima, oni su posebni. Tko god se odluči zaploviti u vatrogasne vode to će shvatiti. U glavi mi se samo vrzmaju misli kako moramo  pobijediti požar, spasiti imovinu i ljude, jer ljudski život najvrjedniji je na ovome svijetu. I kad vidim da smo u tome uspjeli, mojoj sreći nema kraja, dodaje.

Ističe kako su članovi tog trogirskog društva kao jedna obitelj te uvijek spremni pomoći jedan drugom. Mi smo kolege, a i prijatelji jer kako se kaže: “Vatrogasac ide tamo odakle svi bježe”, ako ti ljudi idu s tobom onda su ti oni više od kolega, sa smiješkom će taj simpatični dvadeset jednogodišnjak velikog srca.

Poručio je mladima da nikada ne odustaju od svojih snova ma kakvi god oni bili. Sve je veli moguće postići ako se dovoljno potrudiš, jer jedino tako je moguće doći do cilja. On je svoj san ostvario, i on ga svakodnevno ispunjava.

  • Pozvao bih sve ljude koji imaju volju i želju da se učlane u DVD Trogir, jer naša vrata su svima širom otvorena, zaključio je trogirski najvatrogasac.

Gradonačelnik Ante Bilić mu je čestitao rekavši kako će ovaj izbor postati neizostavan dio “Stivanje”.

GORDANA DRAGAN 

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE