23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPREDSTAVLJEN CD TROGIRSKA SUITA (NOĆ BAKOVA) - KVADRILIJA, KONSE I ŠOTIĆ SU...

PREDSTAVLJEN CD TROGIRSKA SUITA (NOĆ BAKOVA) – KVADRILIJA, KONSE I ŠOTIĆ SU TROGIRSKI PLESOVI

Prvi dan obilježavanja Dana grada Trogira odnosno u narodu zvane “Stivanje” kojom započinje proslava blagdana sv. Ivana trogirskog zaštitnika u Gradskoj vijećnici održano je svečano predstavljanje CD-a “Trogirska suita – Noć Bakova”. Riječ je o projektu čiji izvršni producent je melograf Duško Geić, a izdavač udruga “Trogirski glazbenici” kojemu je potporu dao Grad Trogir.

Na nosaču zvuka nalazi se instrumentalna kompozicija (suita) sastavljena od pet stavaka: kvadrilija (trogirska kontradanca), krlelezanje (pjesma koledara), konse (polka), serenada (za Milicu Nikolotu Koriolanović Ćipiko) i Darinka šotić (schottisch polka) te dva pučka napjeva: “U Pasike plima“ i „Tiha noć je”. Spomenutih pet stavaka naizmjenično izvode Gudački kvartet Bozzotti i gitarist Duje Bonačić, a napjeve Klapa Trogir-osnivači.

Geićev cilj je bio razbiti uvjerenje koje kod mnogih u Trogiru vlada pa čak kako kaže i među intelektualcima da su kvadrilija i druga dva plesa – konse i šotić u Trogir stigli iz neke druge europske zemlje, i ukazati da je to ples onog vremena kakav se plesao jednako u salonima Pariza, Milana, Munchena, Sanct Petersburga, Praga, Varšave, Beča….. ali i u nekim našim  dalmatinskim gradovima, te da su ta tri plesa napisali – skladali neki od Trogirana, vjerojatno je jedan od njih bio i Josip Bozzotti. Te njegove nove spoznaje stečene dugim istraživanjem veli upućuju na to da te plesove trebamo smatrati trogirskim.

Nadalje, težnja mu je bila kaže vratiti glazbenu pratnju tih plesova njihovoj izvornoj formi, kakvu su imali nekada, u vrijeme kada su bili izvođeni u plesnim salonima uz pratnju komornog gudačkog ili puhačkog sastava. Potom od trogirskih plesova i napjeva napraviti jednu ozbiljnu glazbenu formu (suitu) kojoj će se radnja temeljiti na jednoj noći punoj događanja na rubu čarolije, mistike i mitoloških elemenata, koja je noć posvećena jednom poganskom bogu (Bakhu) i koja u umjetničkom smislu budi asocijacije na događanja u Ivanjskoj noći. Jednom riječju naglašava Geić njegova želja i izdavačeva bila je tim CD-om, iznaći još jedan način kako Trogir predstaviti gradom visokih kulturnih dosega i kriterija kako njegovim građanima tako i njegovim prijateljima i posjetiteljima.

Želio je on i objasniti da je Bakovo svečanost u povodu završetka berbe, koja se u srednjem vijeku održavala prve nedjelje poslije “ferij vindemiarum” koji su trajali prema Statutu grada Trogira od 15. rujna do 15. listopada. Mogla je tada uslijediti i svetkovina u kojoj je uz jelo, piće i ples sudjelovao čitav grad, a u sklopu svetkovanja bilo je trogirsko koledanje, obilaženje domova od strane djece – kasnije i ponekih odraslih koji su uz prigodnu pjesmu domaćinu zaželjeli da im dobro prođe prvi Božić kao i nadolazeće novo ljeto.

  • Noć Bakova: tiha topla noć kraja listopada, kada je sav grad u naponu slavlja Dionisa, boga vina, razbibrige, veselja i stvaralačke snage, u kojoj su moguća mnoga čudnovata događanja, priviđenja…….(slično Ivanjskoj noći), kad iz nekakvih nedefiniranih daljina do aktera dopire pjesma koledara ali i soto voce serenada pod balkonima ili prozorima djevojke, i poslije koje će nakon devet mjeseci biti puno i male dice, našalio se Geić u svom obraćanju. Kao član Klape Trogir – osnivači prisjetio se Nikše, Špira i Bepe koji rekao je više nisu među nama.

Na početku predstavljanja nazočnima se obratila dopredsjednica udruge “Trogirski glazbenici” Ursa Ljuban koja je rekla kako je Udruga započela s radom 2018. godine i okuplja akademske muzičare s područja Trogira, te da su od samog osnutka njezini članovi održali više od dvadeset koncerata i sudjelovali  na brojnim gradskim manifestacijama. Udruga je pokrenula i prvi Festival klapa u Trogiru u spomen na dr. Nikolu Bublu.

  • Kad mi je gospodin Duško osobno predstavio svoju zamisao koju sam prezentirala svojim kolegama, objeručke smo prihvatili suradnju jer nam je primarni cilj revitalizacija glazbenog života u Trogiru u vidu klasične i tradicionalne glazbe, ali isto tako podjednako i očuvanje kulturne baštine. Naša dužnost kao akademskih glazbenika jest da izvodimo, proučavamo, snimamo, istražujemo našu kulturnu baštinu, jer upravo na taj način je i čuvamo od zaborava. Doista se nadamo i svim budućim suradnjama ili s umjetničkim društvima, udrugama s područja Trogira ili na ovakav način sa stručnjacima i kulturnim rizničarima jer upravo u toj simbiozi suradnje konačni cilj i produkt jedino može biti potpun, naglasila je Ljuban.

O CD-u je govorila mr. muzikologije Petra Crnčević, a u glazbenom dijelu programa svirao je gitarist Duje Bonačić, te je dva pučka napjeva otpjevala Klapa Trogir – osnivači.

GORDANA DRAGAN

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE