15 C
Trogir
Nedjelja, 19 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRODRŽAN MEMORIJALNI KUP ZA VILKA HALBARTHA: POBJEDNICI FABIJAN JURČEV I NEVEN RAJIĆ

ODRŽAN MEMORIJALNI KUP ZA VILKA HALBARTHA: POBJEDNICI FABIJAN JURČEV I NEVEN RAJIĆ

Trogirsko Sportsko ribolovno društvo “Jastog” organiziralo je deveti po redu “Memorijalni kup u podvodnom ribolovu i udičarenju” u spomen na Vilka Halbartha, svoga iznenada preminulog dugogodišnjeg člana. Kup je natjecateljskog karaktera, a ove godine  udice i podvodne puške gorljivo je pripremilo trideset dvoje udičara i šesnaest podvodnih ribolovaca.

Lovilo se u akvatoriju Malog i Velikog Drvenika te svjetionika Murvice. Ribolovci su se u poslijepodnevnim satima zadovoljni vratili s dvadesetak kilograma oborite ribe, među kojima su iz kašeta virili šampjeri, orade, arbuni, ugori, murine te pokoja škarpina.

Prvo mjesto u udičarenju odnio je Fabijan Jurčev ulovivši šampjera kapitalca teškog 4 i pol kilograma te dva ugora teška po dva kilograma. Drugo mjesto pripalo je Ratku Rožiću, a treće Danijelu Račiću.

U kategoriji podvodnih ribolovaca na pobjednički tron popeo se Neven Rajić s murinom od 4 kilograma, te dvije škarpine po dva i pol kilograma i dvije orade teške po kilogram i pol. Na drugom mjestu bio je Dario Rajić, a trećem Vice Buličić.

U prostorijama društva koje je “prevalilo” 65 ljeta, a koje se nalaze u sklopu ACI-jeve marine na Čiovu sudionici kupa pripremili su pravu feštu na kojoj su se družili i razmjenjivali uspomene iz svoje bogate ribolovne prošlosti. Posebno su pljuštala sjećanja na Vilka koji je bio, kako su kazali, nadasve dobar čovjek i prijatelj te osebujan “zafrkant”, a što se tiče podvodnog ribolova mozak za ribolovne operacije, otkrivanje pošta i vještine ulova.

Po tradiciji na kaminu u velikoj teći od tridesetak litara poznati trogirski kuhar Robert Žmire i za ovaj kup pripremio je gulaš od janjetine i biža. To jelo oduvijek je bilo simbol druženja članova društva u ovom dobu godine. No, pala je i opcija kako bi se taj meni dogodine mogao upotpuniti i divljači.

Fešta nije prošla bez dobre domaće kapljice te slastica s kojima je kao i svih prijašnjih godina ribolovce počastila trogirska umjetnica Marija, udovica pokojnog Vilka. Ona je i za ovaj kup za nagradu najuspješnijima izradila dva umjetnička djela. Jedno u tehnici akril i staklo, a drugo u tehnici mozaika. Kuhaču obloženu mozaikom poklonila je Žmiri. Njezina dva sina Vilko i Ante iako nisu sudjelovala u natjecanju sa zanimanjem su se interesirali što se događa na moru, na kojim su ribolovci poštama…. Za njih je ovaj kup kažu prožet neizmjernim emocijama, ali i ponosom na pokojnog im oca.

  • Drago mi je da smo, nastavili tradiciju i organizirali memorijalni kup pokojnom Vilku koji je to zaslužio i kao čovjek i ribolovac. To je ujedno događaj koji nas okuplja, sretnemo se, družimo i zaboravimo na svakodnevne probleme. Unatoč pandemiji i lani smo ga uspjeli organizirati. Odaziv ribolovaca svih godina izuzetno je dobar. Ponekad ni loše vrijeme nije utjecalo na želju i volju da se izađe na more, istaknuo je predsjednik “Jastoga” Joško Kandija. Pomalo sjetno kao i svi ostali ribolovci rekao je kako je Vilko uvijek u njihovim mislima, a posebno kada se održava kup. “Vilko je bio uzor mladim ribolovcima koji su od njega imali što naučiti, a neke njegove tajne vještine počele su se danas otkrivati. Kup će se bez  imalo dvojbe nastaviti. Ne znam što nas u tome može omesti. Nije ni korona“, našalio se Kandija.

Na upit o budućnosti “Jastoga” odgovorio je kako se uopće ne brine za nju jer tu obitelj čini više od sto članova s godišnjom ribolovnom dozvolom, a aktivnih je tridesetak.

Gordana Dragan

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE