32 C
Trogir
Srijeda, 29 lipnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMLADI TROGIRSKI JEDRILIČAR LUKA ROŽIĆ ŠESTI NA SVIJETU

MLADI TROGIRSKI JEDRILIČAR LUKA ROŽIĆ ŠESTI NA SVIJETU

Luka Rožić, mladi trogirski jedriličar ovih dana zbraja dojmove sa Svjetskog prvenstva u klasi Raceboard (jedrenje na dasci) koje se krajem prošlog mjeseca održalo u Mađarskoj na jezeru Balaton, a na kojemu je sudjelovalo 59 natjecatelja iz 12 zemalja. Više nego zadovoljan je s osvojenim šestim mjestom u ukupnom poretku te četvrtim u njegovoj kategoriji do 82 kilograma.

  • Izrazito sam zadovoljan rezultatom, koji mi je ujedno i najbolji od kada se bavim jedrenjem. Konkurencija u ovoj disciplini nije laka, jer su se natjecali brojni bivši, a i sadašnji olimpijci koji imaju puno više iskustva i regata od mene. Zato to što sam šesti na svijetu  daje mi motivaciju. Uvjeti na jezeru nisu mi baš pogodovali, jer je prvi i drugi dan bio jači vjetar što mi zbog nedostatka opreme nije odgovaralo. Nakon drugog dana utrke zauzeo sam 10. mjesto i mislio sam da ću tu i ostati. Međutim, trećeg dana na regatnom polju uvjeti su postali idealni za mene, vjetar je bio jačine (5-10 čvorova) i u 4 odvožena plova ostvario sam 4, 3, 5, 5 mjesto te sam se plasirao na 6. mjesto u ukupnom poretku, kazuje dvadesetjednogodišnjak.

Plan da se plasira na peto mjesto u ukupnom poretku i osvoji treće u svojoj kategoriji te okiti medaljom nije mu pokvario zadovoljstvo postignutim uspjehom, jer je uvjeren da će ljubav prema jedrenju koju je otkrio u petoj godini i marljivi treninzi za nagradu  donijeti još puno medalja.

  • Na prethodnom Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Latviji prošle godine zauzeo sam 8. mjesto, sada 6., stoga vjerujem kako bi mi se iduće godine mogla nasmiješiti  medalja. Oprema za svaku jedriličarsku disciplinu je jako skupa pa tako i za ovu i to me najviše dosada ograničavalo. No, vjerujem da će se to promijeniti, dodaje.

Luka se kako smo spomenuli od pete godine aktivno bavi jedrenjem, a prve korake napravio je u ljetnoj školi jedrenja u Jedriličarskom klubu “Trogir” u klasi optimist u kojoj je ostao sve do 14 godine. Kao trinaestogodišnjaka počelo ga je zanimati jedrenje na dasci, koje mu je veli predstavljalo atraktivnu i brzu jedriličarsku disciplinu. Tada je prvi put stao na dasku za jedrenje i od tada se  u njegovu životu kaže sve promijenilo.

  • Uspio sam nagovoriti roditelje da mi kupe dasku i to onu koja spada pod klasu “Techno293”, koja je tada ujedno i bila najbrojnija jedriličarska juniorska klasa na svijetu. U Hrvatskoj je tada klasa “Techno 293” bila nepoznanica, bilo nas je svega petnaestak koji smo se aktivno natjecali u toj disciplini. Prvi test je bilo Državno prvenstvo u Zadru, gdje sam nakon samo 3 mjeseca samostalnog treninga osvojio 4. mjesto, i taj rezultat mi je dao poticaj za dalje. Na prvoj inozemnoj regati nastupio sam 2015. i to na Europskom prvenstvu u Latviji gdje sam zauzeo 24. mjesto u srebrnoj skupini. Nakon toga regate su se počele nizati. U klasi “Techno 293 ” osvojio sam nekoliko medalja na državnim i inozemnim regatama. Kao predstavnik Hrvatske 2016. sudjelovao sam na “ISAF Youth World Championship” koje se održalo u Novom Zelandu, ali u potpunoj drugačijoj klasi “RSX “koja je tada bila olimpijska klasa. U toj sam klasi nastupio na puno regata neke od njih su se održale u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Omanu, Izraelu, Nizozemskoj, Mađarskoj, Češkoj… Moje posljednje natjecanje u klasi “RSX” bilo je “RSX World Championship” koje se održalo 2019. u mjestu Lago di Garda u Italiji. Ta regata ujedno je bila i posljednja za kvalifikaciju na Olimpijske igre u Tokiju, ali nažalost to nisam uspio ostvariti. Još sam mlad i ima vremena za to, sa smiješkom će, simpatični mladi trogirski jedriličar, koji je pretprošle godine prvi put sudjelovao na regati za klasu “Raceboard HUN Super cup” na kojoj je osvojio 3. mjesto i planira otići na Europsko prvenstvo u Poljsku koje se treba održati ove godine u rujnu. Od daske se ne namjerava odvojiti, a prošle godine je kupio jedrilicu “Justin ten” s kojom sa svojim prijateljima odlazi na regate kao što su Viška, Mrduja, Trogirska…

Luka se zahvalio svome klubu i sponzorima bez kojih kaže ovako daleko u rezultatima ne bi uspio doći.

GORDANA DRAGAN   

Foto: Luka Rožić

ZADNJE OBJAVE