12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIROčuvanje trogirskih palmi

Očuvanje trogirskih palmi

Trogir je grad koji je poznat po mnogo čemu, a dio njegovog identiteta su palme kojima zbog crvene palmine pipe prijeti propadanje i za čiji opstanak već duže vrijeme traje borba. Radi se o agresivnom nametniku koji napada i uništava palme u više od 60 zemalja svijeta. To je kukac, porijeklom iz tropskih dijelova Azije koji nema prirodnog neprijatelja. Poharao je palme diljem Mediterana (posebice Italiju i Španjolsku), a kod nas agresivno uništava one u Zadru, Dubrovniku, Trogiru, Primoštenu, Rogoznici, Šibeniku, Opatiji, Kaštelima itd. Znaci zaraze su deformirani listovi kao da ih je netko zarezao škarama, oni suhi na potpuno zelenoj krošnji te rupe pri bazi listova uz pojavu ‘piljevine’ itd.

Razgovarali smo s Nikolinom Tomaš, mag. ing. agr. voditeljicom javnih površina Trogir Holdinga koja nam je pojasnila kako je crvena palmina pipa zabilježena u Trogiru još 2015.

  • Postoje razlike u osjetljivosti između različitih vrsta palmi. Kao najosjetljivija pokazala se kanarska datulja koja je najzastupljenija na rivama srednjeg i južnog Jadrana. Crvena palmina pipa je štetnik čiji se odrasli oblik može vidjeti i van palminog debla, dok ličinke koje žive unutar njega uzrokuju najviše štete. Ovakav način života ličinki problematičan je za njihovo suzbijanje jer su teško dohvatljiva standardnim načinom prskanja insekticidima. Ličinke rade hodnike samo u mekom tkivu te hraneći se stvaraju masu koja ih ispunjava. Njihova ishrana tako uzrokuje potpuno propadanje palmi, kazuje Tomaš.

Na prvom mjestu zaštite palmi je njihov redovan pregled kako bi se otkrili najraniji simptomi napada štetnika

  • Zaštita kemijskim sredstvima je komplicirana jer predstavlja problem zbog visine palmi budući da sredstvo mora dospjeti u njihovu krunu. Svojevremeno palme su se tretirale sredstvima na osnovni d.t. (klorpirifos, imidakloprid). No, ta sredstva su izgubila dozvolu za korištenje na otvorenom prostoru zbog zaštite okoliša, ljudi i kućnih ljubimaca. Zahvaljujući istraživanjima i testiranju, na tržištu je metoda injektiranje koja je ekološki prihvatljivija, a rezultati su više nego dobri. Posebnim aplikatorom pripravak se direktno ubrizgava u provodne snopove kojima se sredstvo transportira do samog vegetacijskog vrha s ciljem uništenja nametnika, naglasila je.

Ako prošetate trogirskom rivom možete uočiti kako je zagrebačka firma ID 90 d.o.o. za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju koristila spomenutu metodu. Na svakom palminom deblu vidi se zeleni čep koji je zatvorio ubodnu ranu.

Češćim injektiranjem i zalijevanjem smatramo da ćemo uspjeti zaštititi palme

  • Grad Trogir počeo je sa zaštitom palmi 2016., a do 2018. posao je odrađivala firma Parkovi i nasadi d.o.o. iz Splita. Međutim, korištena sredstva izgubila su dozvolu za rad na otvorenom prostoru. Potom je angažiran Agrobiotest d.o.o. iz Koprivnice koja je injektirala palme 2019. i 2020. pripravkom Revive II. Zbog povoljnije ponude krajem 2020., Grad Trogir angažira firmu ID 90 d.o.o. iz Zagreba koja koristi vertimec 018 ec, sol palm preparat, sol palm injektore, voćarski vosak i fitobio 20. Spomenuta tvrtka s više od 25 godina iskustva, lider je u industriji specijaliziranoj za zaštitu od svih vrsta štetnika poput glodavaca, kukaca i mnogih drugih, a može se pohvaliti poslovnom suradnjom s nizom poduzeća, ustanova te gradova na području cijele Republike Hrvatske. Češćim injektiranjem i zalijevanjem smatramo da ćemo uspjeti zaštititi naše palme. Ove godine planiramo sedam kemijskih tretiranja, prvo u ožujku, a zadnje u studenom. U slučaju da planirano ne poluči rezultate, išlo bi se na sadnju novih palmi, kazala nam je Branka Frankić iz gradskog Upravnog odjela za urbanizam i prostorno uređenje.

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE