13 C
Trogir
Petak, 23 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAObilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije

Obilježen Dan Splitsko-dalmatinske županije

 

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u splitskom HNK obilježen je Dan Splitsko-dalmatinske županije. Izaslanik premijera, ministar obrane Damir Krstičević pohvalio je rad Županije i obećao da će Vlada i dalje podržavati njihove razvojne projekte.

Župan Blaženko Boban je poseban pozdrav uputio djelatnicima Županije.

– Politike čine ljudi. Mi malim projektima moramo pokazati da nije sve crno. Dobra suradnja je omogućila realizaciju brojnih projekata. Osigurali smo produženi boravak učenicima, besplatne udžbenike, nastavljamo s gradnjom ili dogradnjom škola, pripremamo niz projekata energetske obnove… Centar izvrsnosti polučio je odlične rezultate, a planiramo pokrenuti razvoj poduzetničkih osobina. Čak 73 učenika iz naše županije su osvojila najviša mjesta na državnim natjecanjima – rekao je Boban.

Najavio je i da se uskoro planira potpisati 70-ak ugovora za korisnike projekta ‘Tu je tvoj dom’ kojim se financira izgradnja ili obnova kuća onima koji se planiraju vratiti živjeti u ruralnim područjima. Pohvalio se i kako je Splitsko-dalmatinska županija najbolja po povlačenju financijskih sredstava iz EU fondova, a posebno je zadovoljan radom RERE koja, kaže Boban, provodi 42 projekta koja se financiraju iz EU fondova ukupne vrijednosti 77 milijuna eura. Na kraju je pohvalio rad Plenkovićeve Vlade i kazao da nikada nije bila bolja suradnja lokalne vlasti s ministrima.

– Imamo ministra obrane koji je vratio čast našim braniteljima. On zna da onaj koji ne hrani svoju vojsku, hranit će tuđu. Hvala, generale! Čuvajmo ovaj naš lijepi komad zemlje, očistimo ga od materijalnog i duhovnog crnila – poručio je Boban.

Ante Sanader je u ime predsjednika Sabora pohvalio rad Bobana.

– Rezultati koje smo ostvari pokazuju da je postojanje Županija itekako potrebno – kazao je Sanader i čestitao Petroslavu Sapunaru na dobrom mudrom vođenju sjednica.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je kao izaslanik predsjednice RH rekao da nije slučajno što je ona izabrala baš Split za grad u kojem će imati prvi dislocirani ured.

– Dalmacija je povišću pritrujena, svjesni smo toga, ali to nam iskustvo daje to da smo danas ponosni, žilavi i ponosni – kazao je, između ostalog, Krstulović Opara.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar rekao je kako je više od četvrt stoljeća dovoljan period da bi se vidjela svrha Županija.

– Brinu se o Domovima zdravlja, školstvu, pomorskom dobru. Županije su postale homogenizirajući faktor razvoja regija. Razvoj brojnih gradova i općina bio bi nemoguć bez pomoći Županije. U zadnju godinu smo održali 11 sjednica, od čega dvije tematske, jedna o zdravstvu, a druga o gospodarenju otpadom – kazao je Sapunar i nabrojio važne projekte koji su u tijeku realizacije popt tunela Kozjak, tunela Drvenik-Ravča, izgradnja Centra čistog okoliša…

– Pri kraju je izgradnja Galenskog laboratorija u Dugopolju, tu je demografski projekt ‘Tu je tvoj dom’, niz poduzetničkih i socijalnih projekata. Turistički rezultati su odlični, ali daljnjim ulaganjima možemo osigurati daljnji napredak. Salona danas nema svoju namjenu, ali sam siguran da će se to promijeniti. Nužno je pažnju usmjeriti ravnomjernom razvoju županije, vjerujem da će tome pomoći i Prostorni plan koji će se naći pred vijećnicima. Vjerujem da će to potaknuti nove investicije, kapital nikada nije bio jeftiniji. Ja sam optimist. U vrijeme najave nove krize trebamo iskoristiti potencijal našeg Sveučilišta – zaključio je Sapunar.

Na kraju su pojedincima i skupinama dodijeljene nagrade. Povelja Splitsko-dalmatinske županije dodjeljena je posmrtno Vinku Coci. Skupne nagrade su osvojili: Udruga sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice, KUD Jedinstvo i KUD Dalmacija Dugi rat te udruga Brački pupoljci koja okuplja roditelje djece s teškoćama u razvoju.

Pojedinačne nagrade su dobili: Dina Levačić, Suzana Denić, Zorka Čizmić, Ivica Čikeš i Ante Aračić, dok su nagrade za životno djelo dobili: Ante Mrvica, don Anđelko Dukić i Mihovil Biočić.

 

ZADNJE OBJAVE