9 C
Trogir
Utorak, 29 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRObilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja u Trogiru

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja u Trogiru

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i ove godine se u Trogiru obilježio polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te svetom misom

Izaslanstvo Grada Trogira predvođeno gradonačelnikom Antom Bilićem, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka kod središnjeg križa na trogirskom groblju su položili vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader izmolio je odrješenje za poginule branitelje, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prvi put pored spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata „Trogirska kruna“ te tradicionalno u memorijalnoj kapelici svetog Sebastijana. Uoči polaganja vijenaca i paljenja svijeća u trogirskoj prvostolnici je održana sveta misa za Domovinu i za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu koju je predslavio don Vinko Sanader.

– Danas se s ponosom prisjećamo vojno-redarstvene akcije Oluja koja je označila kraj Domovinskog rata, pobjedu naše vojske i konačnu slobodu cijelog hrvatskog teritorija. Jedan je to od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti uopće, a nakon 25 godina dodatno su ga oplemenili razumni pojedinci kojima je iznad svake loše strane povijesti važnije poslati poruku mira i solidarnosti. Toga nikad dosta, izjavio je gradonačelnik Ante Bilić i uputio čestitke sugrađanima: „Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!“

– Svim građanima Republike Hrvatske čestitam ovaj veliki dan i blagdan, a posebno našim braniteljima koji su svjetla točka Domovinskog rata. Imali smo hrabre junake, branitelje i braniteljice, mudro vodstvo s predsjednikom Tuđmanom i znajući da se Oluja dogodila uoči i za blagdan Gospe Snježne u svemu tome vidim prst Božji i zagovor Majke Božje. Želio bih da konačno zažive vrijednosti koje su nam branitelji ostavili nakon svoje žrtve života i da se kao narod više poštujemo i cijenimo, da volimo svoje, da ne govorimo loše o Hrvatskoj jer ovo je kutak zemlje kojeg je Bog prilikom stvaranja ostavio za sebe, a poklonio ga Hrvatskoj. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska, kako je govorio naš pokojni predsjednik Franjo Tuđman, poručio je don Vinko Sanader.

– Građankama i građanima Trogira, a posebno hrvatskim braniteljima čestitam današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja. Posebne čestitke upućujem našim hrvatskim braniteljima koji su hrabro branili našu domovinu. S posebnim pijetetom se sjećamo svih onih branitelja koji su dali sebe, svoj život za dobrobit našeg naroda, poručio je predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša.

– U ime predsjedništva HVIDRA-e i svih njezinih članova, građankama i građanima Trogira čestitam ovaj današnji veličanstveni dan, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja. Branitelji su bili okosnica stvaranja naše države i da nije bilo Oluje ni mi danas ne bi bili ovdje. Stoga, slava svima koji su dali živote za ovu našu predivnu državu. Prvi put smo položili vijence kod spomenika „Trogirska kruna“ u čast i zahvalnost svim našim braniteljima. Ponosan sam što nakon toliko godina napokon imamo ovaj spomenik koji je ujedno obogatio i kulturnu baštinu našeg grada, poručio je predsjednik trogirske HVIDRA-e Ivica Baturina.

Foto: Grad Trogir (Dino Čaljkušić)

Tekst: Trogirski portal

ZADNJE OBJAVE