9.1 C
Trogir
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRFOTO: Proslavljen blagdan bl. Augustina Kažotića

FOTO: Proslavljen blagdan bl. Augustina Kažotića

U ponedjeljak je u Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića svečano proslavljen blagdan prvog hrvatskog blaženika

Ovogodišnja proslava započela je devetnicom u sklopu koje je održana i trodnevna duhovna priprava koju su predslavili don Josip Ulić, župni vikar u Župi sv. Spasa na Mejašima u Splitu i fr. Jozo Čirko, župnik Župe Gospe od Ružarija i učitelj sjemeništaraca i postulanata.

Na sam blagdan jutarnju svetu misu predslavio je mladomisnik fr. Ante Kazoti, a popodnevna svečanost započela je krunicom i procesijom blaženikovim relikvijama i kipom oko starog dijela grada – Pasika, kojeg su nosili članovi Udruge Gospe od Karmela.

U procesiji, koju su pozdravljale brodske sirene, okupio se velik broj vjernika Trogira te susjednih gradova i općina, a uz brojne svećenike uzveličali su je Zbor bl. Augustina Kažotića te članovi dominikanskog Trećeg reda. 

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader koji je naglasio kako je biskup Kažotić bio najugledniji Hrvat svog vremena . On je bio vrstan propovjednik riječi Božje, pisac teoloških rasprava, a činio je to iz želje da prosvijetli one koji su bili neupućeni i nepoučeni u vjeri s obzirom na odnos prema materijalnom i s obzirom na razne oblike praznovjerja koje je bilo prošireno u njegovo vrijeme. Živo je želio posve ispuniti Isusov nalog apostolima kada im je rekao: „Učinite mojim učenicima sve narode!“, drugim riječima, učinite ih Kršćanima. Duhovna sljepoća je nažalost danas zahvatila velik broj vjernika pa mnogi bježe od Boga i traže pomoć na razne adrese i kako kažu, hvataju se za svaku slamku spasa. Za Kršćanina nema veće slamke spasa od Isusa Krista. Bez obzira na naših 14 stoljeća kršćanskoga iskustva i naše povezanosti s Kristom i njegovom Crkvom još uvijek u našem narodu živi praktična nevjera i prisutno je praznovjerje. Jedini koji je svemoguć i koji sve može je Bog. Jedino je Isusova moć velika i umjesto da mu ljudi budu zahvalni i da mu se kao Bogu poklone, dio njih sumnja u njegovu moć. Čak su ga, sjetimo se, otjerali iz njegova zavičaja.Naglašavam kako Isus nije zlopamtilo, On je došao zbog grešnika i okorjelih nevjernika i upravo je njima posvetio najveći dio svog vremena. Biskup Kažotić držao se Božje riječi, živo je po njoj, živio je Evanđelje, upozoravao je i opominjao, odvraćao od praznovjerja i krivog puta. Nošen istinom Evanđelja bio je pastir po uzoru na Krista, bio je posve Isusov. Braćo, prijatelji i štovatelji bl. Augustina Kažotića budimo i mi i ostanimo Isusovi i neka nas svojim zagovorom prati blaženi Augustin Kažotić, poručio je u homiliji don Vinko Sanader.

Na kraju misnog slavlja, zahvale Trojedinom Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, sv. Dominiku, bl. Augustinu Kažotiću, predslavitelju, subraći svećenicima, Zboru bl. Augustina Kažotića kojeg vodi Katarina Čičić, okupljenim vjernicima, članovima Udruge Gospe od Karmela te svima koji su pridonijeli proslavi blagdana zahvalio je starješina samostana fr. Petar Galić, OP.

Tom prilikom je istaknuo kako je još jedno blaženikovo čudo to što je iz njegova roda potekao mladomisnik fr. Ante Kazoti, koji će 9. kolovoza proslaviti mladu misu u Župi uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću gdje je odrastao te 16. kolovoza u trogirskoj prvostolnici.

-Neizmjerna sreća, čast, ali i odgovornost je biti u krvnom srodstvu s blaženim Kažotićem. U ove tri riječi mogu sažeti osjećaje koji su u meni jer biti u rodu s prvim hrvatskim blaženikom, koji je takva ličnost, nije baš mala stvar,  rekao je mladomisnik fr. Ante Kazoti, a njegova mama Ružica je naglasila kako je ovo velik dan za cijelu obitelj. Vjerujem da mog sina prati zagovor blaženog Augustina i sretna sam da nakon 700 godina imamo mladomisnika iz blaženikova roda , kazala je mama, a ponos na svog ujca nisu krili njegovi nećaci Antonio i Lovre. 

Nakon misnih slavlja vjernici su imali priliku častiti blaženikove relikvije.

Tekst i foto: IRM

ZADNJE OBJAVE