38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAObilježavanje Dana ljubaznosti u prometu

Obilježavanje Dana ljubaznosti u prometu

U četvrtak 6. lipnja 2019. u vremenu 10:30 do 13:30 sati učenici Srednje tehničke prometne škole Split na prethodno određenim pješačkim prijelazima u gradu Splitu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Temeljem Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020., Služba za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, Autoklubom Split i Srednjom tehničkom prometnom školom Split i ove godine organizira preventivnu akciju „Dan ljubaznosti u prometu 2019“.

U četvrtak 6. lipnja 2019. u vremenu 10:30 do 13:30 sati učenici Srednje tehničke prometne škole Split na prethodno određenim pješačkim prijelazima u gradu Splitu nadzirat će poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Akcija se provodi s ciljem ukazivanja na potrebu tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da sudjelujući u prometu poštuju prava pješaka, posebno prednost pješaka na pješačkim prijelazima. Akcija je usmjerena na podizanje razine prometne kulture kod svih sudionika u prometu.

Tijekom provođenja akcije učenici će promatrat ponašanje vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača. Ljubaznost u prometu kod vozača očituje se na način da se zaustave ispred pješačkih prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. S druge strane, pješake potičemo da se vozačima zahvale ili naklonom glave ili drugom gestom zahvale.

Opisano ponašanje je poticajno, a rijetko se koristi u svakodnevnoj komunikaciji u prometu. Želja nam je da takvo kulturno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice. Tijekom trajanja akcije bilježiti će se registarske oznake savjesnih vozača. Na kraju akcije, deset savjesnih vozača biti će i prigodno nagrađeno. Nagrade su pripremili Policijska uprava splitsko-dalmatinska, Turistička zajednica i AK Split, a biti će im uručene na zajedničkoj konferenciji za medije, na kojoj će biti prezentirani i rezultati akcije „Dan ljubaznosti u prometu 2019“.

Izvor: Dalmacija News

 

ZADNJE OBJAVE