19 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAKoncert Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu "Silvije Bombardelli" i Komornog...

Koncert Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” i Komornog zbora sveučilišta u Edinburghu

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” (Split University Choir “Silvije Bombardelli”) i Komorni zbor sveučilišta u Edinburghu (Edinburgh University Chamber Choir), održat će koncert  7. lipnja u 20 sati u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Rezultat je to međusveučilišne i međunarodne koncertne suradnje. Na programu su djela J. S. Bacha, W. Byrda, O. Gibbonsa, E. Griega, K. Hamptona, K. Magdića, V. Sunka i mnogih drugih skladatelja.

Komorni zbor Sveučilišta u Edinburghu najprepoznatljiviji je vokalni sastav Sveučilišta u Edinburghu. Ponosi se činjenicom da već dugi niz godina izvodi neka od najzahtjevnijih djela zborske glazbe i da time stvara novu generaciju izuzetnih pjevača. Ove je godine zbor surađivao s Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom i Glazgovskim komornim zborom na adaptaciji poznatoga mjuzikla War Horse: Story in Concert. Također, na ovogodišnjemu repertoaru našla su se i neka od najpoznatijih sakralnih i duhovnih djela: Haydnova veličanstvena Harmoniemesse (u suradnji s Komornim orkestrom Sveučilišta u Edinburghu) i Missa Brevis mađarskoga virtuoza Zoltana Kodalyja. Zbor je i međunarodno priznat, pa je tako proteklih godina održao niz koncerata u Nizozemskoj, Norveškoj, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Dirigent zbora je Michael Bawtree.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” osnovan je u ožujku 2016. Sačinjavaju ga studenti i djelatnici svih sastavnica Sveučilišta (Medicinski, Pravni, Ekonomski, Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki fakultet i dr.). Ime zbora dano je u čast velikog splitskog skladatelja, dirigenta i osnivača Splitskog ljeta – Silvija Bombardellija (1916.-2002.). 

Osim što svojim nastupima uveličava manifestacije Sveučilišta, zbor organizacijom samostalnih koncerata, sudjelovanjem na različitim festivalima te nastupima sa domaćim i inozemnim zborovima i ostalim izvođačima sve više nadilazi okvire Sveučilišta te širi svoje glazbene horizonte. Redovno je domaćin inozemnih zborova na turneji po Europi, Hrvatskoj i samom Splitu. Izdvajaju se koncert s američkim komornim zborom Groton-Dunstable (Massachusets) u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (2017.), učestovanje u međunarodnom projektu Musica perpetua u kojem je zbor zajedno s orkestrom i solistima Umjetničke akademije u Splitu i Akademije za glasbo Ljubljana te pod dirigentskom palicom maestra Egona Mihajlovića izveo baroknu operu Claudia Monteverdija – Krunidba Popeje (2017.) te koncert s američkim zborom Con Brio u trogirskoj katedrali (2018.). Ove svibnju 2019. ugostit će pak Komorni zbor sveučilišta u Edinburghu (Škotska).

Dirigentica zbora od osnutka je Anamarija Tadin.

Ulaz je slobodan, a organizatori vam obećavamo predivnu glazbenu večer.

 

ZADNJE OBJAVE