15.5 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica KULTURA Koncert Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu "Silvije Bombardelli" i Komornog...

Koncert Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” i Komornog zbora sveučilišta u Edinburghu

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” (Split University Choir “Silvije Bombardelli”) i Komorni zbor sveučilišta u Edinburghu (Edinburgh University Chamber Choir), održat će koncert  7. lipnja u 20 sati u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita.

Rezultat je to međusveučilišne i međunarodne koncertne suradnje. Na programu su djela J. S. Bacha, W. Byrda, O. Gibbonsa, E. Griega, K. Hamptona, K. Magdića, V. Sunka i mnogih drugih skladatelja.

Komorni zbor Sveučilišta u Edinburghu najprepoznatljiviji je vokalni sastav Sveučilišta u Edinburghu. Ponosi se činjenicom da već dugi niz godina izvodi neka od najzahtjevnijih djela zborske glazbe i da time stvara novu generaciju izuzetnih pjevača. Ove je godine zbor surađivao s Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom i Glazgovskim komornim zborom na adaptaciji poznatoga mjuzikla War Horse: Story in Concert. Također, na ovogodišnjemu repertoaru našla su se i neka od najpoznatijih sakralnih i duhovnih djela: Haydnova veličanstvena Harmoniemesse (u suradnji s Komornim orkestrom Sveučilišta u Edinburghu) i Missa Brevis mađarskoga virtuoza Zoltana Kodalyja. Zbor je i međunarodno priznat, pa je tako proteklih godina održao niz koncerata u Nizozemskoj, Norveškoj, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. Dirigent zbora je Michael Bawtree.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu “Silvije Bombardelli” osnovan je u ožujku 2016. Sačinjavaju ga studenti i djelatnici svih sastavnica Sveučilišta (Medicinski, Pravni, Ekonomski, Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki fakultet i dr.). Ime zbora dano je u čast velikog splitskog skladatelja, dirigenta i osnivača Splitskog ljeta – Silvija Bombardellija (1916.-2002.). 

Osim što svojim nastupima uveličava manifestacije Sveučilišta, zbor organizacijom samostalnih koncerata, sudjelovanjem na različitim festivalima te nastupima sa domaćim i inozemnim zborovima i ostalim izvođačima sve više nadilazi okvire Sveučilišta te širi svoje glazbene horizonte. Redovno je domaćin inozemnih zborova na turneji po Europi, Hrvatskoj i samom Splitu. Izdvajaju se koncert s američkim komornim zborom Groton-Dunstable (Massachusets) u Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu (2017.), učestovanje u međunarodnom projektu Musica perpetua u kojem je zbor zajedno s orkestrom i solistima Umjetničke akademije u Splitu i Akademije za glasbo Ljubljana te pod dirigentskom palicom maestra Egona Mihajlovića izveo baroknu operu Claudia Monteverdija – Krunidba Popeje (2017.) te koncert s američkim zborom Con Brio u trogirskoj katedrali (2018.). Ove svibnju 2019. ugostit će pak Komorni zbor sveučilišta u Edinburghu (Škotska).

Dirigentica zbora od osnutka je Anamarija Tadin.

Ulaz je slobodan, a organizatori vam obećavamo predivnu glazbenu večer.

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....