9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRMuzej grada Trogira: Otvorena izložba “ŠKVER” Vilima Halbärtha

Muzej grada Trogira: Otvorena izložba “ŠKVER” Vilima Halbärtha

Izložba „Škver“ Vilima Halbärtha otvorena je 1. rujna u Muzeju grada Trogira.

Na otvaranju su, uz autoricu predgovora Leu Cvetko, sudjelovali prof. emeritus dr.sc. Ivo Babić, u ime Muzeja grada Trogira dr. sc. Fani Celio Cega te sam autor Vilim Halbärth.

Na ovoj izložbi instalacija Halbärth “ključnim aspektom skulpture smatra upravo čovjeka, i to ne umjetnika, odnosno onoga koji stvara, već onoga koji istoj udiše život – promatrača”!

Vilim gleda svijet otvorenih očiju, a ne s ideologijom „zimmer frei kiča“. Promatra industriju, probleme ovog svijeta, a posebno ga  inspirira škver koji se pred njegovim očima raspada i pretvara u prostor za hotele. Žao mu je sudbine škverana, a njegovi radovi pokazuju da su industrija i fizički rad također umjetnost. Na izložbi je instalacijama rekonstruirao taj čudesni ambijent škvera koji se, kako sam rekao, nažalost raspada. Rijetko imamo priliku vidjeti ovakve instalacije, premda su one novi način izražavanja naročito među mladim generacijama, kazao je prof. emeritus dr.sc. Ivo Babić otvorivši izložbu.

 “Najveći dio svoje inspiracije Vilim crpi iz bivše žile kucavice (u društvenom, financijskom i političkom smislu) njegova rodnog grada – trogirskog škvera. Za njega, škver predstavlja jedan veliki atelijer u kojem je umjetnost moguća i prisutna na svakom koraku. Djelujući u takvom prostoru on stvara umjetnost u raznim medijima, od fotografije, preko skulpture do grafita; umjetnost koja je društveno angažirana jer skreće javnosti pogled na ono što mnogi ignoriraju i odbijaju sami sebi osvijestiti. Ne tako davno Brodotrogir, nekada državno poduzeće koje je projektiralo i izgradilo neke od najkvalitetnijih brodova u svijetu i kao takvo, što je Halbärthu bitnije, hranilo čitave obitelji Trogira i okolice koja njemu gravitira. Danas je škver privatna tvrtka koja zapošljava nekoliko stotina ljudi. Ove i brojne druge promjene unutar nekadašnjeg hranitelja ovog dalmatinskog gradića inspirirale su i zaokret unutar njegovog umjetničkog bića. Osvrćući se na svoje ranije faze, Vilim kaže: „Sama je skulptura u svemu tome nebitna. Kako sada vidim, ranije sam se bavio izoliranim detaljima dok nisam shvatio da je škver sam po sebi jedna ogromna instalacija s implementiranim skulpturama. Sve to čini jednu savršenu formu. Tek nakon što sam to osvijestio, moja tema je postao škver sa svim svojim karakteristikama, dijelovima i ljudima“.

Instalacijama predstavljenima na izložbi u Muzeju grada Trogira, gdje je na trenutak “preselio” trogirski škver u galerijski prostor, Vilim predstavlja samo djelić iskustava škvera koja realizira pomoću skulpture i instalacije koja se sastoji od zvuka, svjetla, mirisa i okusa: “Skulptura je volumen koji ispunjava prostor.”, rečenica je kojom Vilim razbija dimenziju konvencionalne skulpture i uvodi je u umno, osjetilno pa čak i metafizičko.

Naime, Halbärth radi skulpturu koju pretvara u instalaciju, zatim tu instalaciju pretvara u arhitekturu koja potom posredstvom čovjekova djelovanja, njegova kretanja i bivanja, dodira i žamora dobiva karakter i postaje živa. U protivnom, bez čovjeka, skulptura je uvjetno rečeno trenutna i „dosadna“, a upravo je njegovim djelovanjem moguća i promjena karaktera same skulpture.”, napisala je u predgovoru kataloga Cvetko.

Izložba je postavljena  u izložbenom prostoru i dvorištu Muzeja grada Trogira, a možete je razgledati do 25. rujna. Radno vrijeme Muzeja grada Trogira tijekom rujna je od ponedjeljka do subote ujutro od 10:00 do 13:00 te poslijepodne od 17:00 do 20:00 sati.

Foto: Muzej grada Trogira

ZADNJE OBJAVE