10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRZAVRŠENA HUMANITARNA AKCIJA „VATROGASCI ZA KRISTINU!“

ZAVRŠENA HUMANITARNA AKCIJA „VATROGASCI ZA KRISTINU!“

OBITELJ KATIĆ ZIMU ĆE DOČEKATI U NOVOM TOPLOM DOMU

U humanitarnoj akciji „Vatrogasci za Kristinu“ koju je potaknulo Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir kako bi pomoglo svojoj članici Kristini Katić kojoj je u travnju ove godine u potpunosti izgorio stan u povijesnoj jezgri prikupljeno je sedamdeset tisuća kuna, te dvije i pol tisuće eura koje će donirati „Udruga prijateljstva gradova Trogira i Vaterstettena“ iz Njemačke. Dodajmo kako je i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao u ovoj humanitarnoj akciji uplativši 2 tisuće kuna.

Podsjetimo, 20. travnja u trogirskoj staroj gradskoj jezgri u večernjim satima izbio je veliki požar u krovišnom dijelu jednog stana stambene zgrade. Bio je toliko jak da se ubrzo proširio i na okolne stanove koji se nalaze u potkrovlju. Jedan od njih je u vlasništvu Kristinine peteročlane obitelji. Budući da je dvadesetjednogodišnja djevojka članica DVD-a Trogir od 17. travnja 2018., njezini kolege vatrogasci osjećali su, u skladu sa svojim humanim pozivom, potrebu da pomognu obitelji.

Naime, požar je potpuno progutao krovište i unutrašnjost stana, ostavivši samo gole zidove. Stradao je namještaj, osobne stvari, odjeća, knjige i uspomene što je Kristinu posebno emotivno dirnulo.

  • Pokrenuli smo humanitarnu akciju „Vatrogasci za Kristinu“ na razini cijele Hrvatske kako bi prikupljenim donacijama barem djelomično ublažili štetu obitelji Katić da što prije obnove svoj dom. Otvorili smo žiro račun u banci i željeli  jednim pismom upoznati sve građane, a posebno sve vatrogasce da se skromnom uplatom pridruže toj akciji. Poznati moto svih vatrogasaca je “Vatru gasi, brata spasi!” pa smo znali da će tekst te poruke pobuditi plemenitost kod ljudi. Tim više, što je Kristina pripadnica vatrogasne obitelji, a svima je poznato da su vatrogasci ljudi koji 365 dana brinu o sigurnosti građana, riskirajući pritom svoje živote, kazao je Tonći Barada, predsjednik DVD- a Trogir.

U ime svih trogirskih vatrogasaca koji su u prostoriji Društva postavili donatorsku kutiju za Kristinu predsjednik Barada uručio joj je 2170 kuna.

Obitelj Katić sa svojim skromnim prihodima nije bila u mogućnosti obnoviti stan pa će joj prikupljeni novac uvelike pomoći. Uskoro bi izaslanstvo Vaterstettena trebalo stići u Trogir i obitelji uručiti novac. Doznajemo kako bi uskoro kad se „sredi“ papirologija trebala započeti obnova pa bi do ove zime obitelj trebala useliti u svoj novouređeni topli dom. U međuvremenu, Grad Trogir osigurao im je privremeni smještaj.

Obitelj Katić neizmjerno je zahvalna svima koji su izdvojili novac kako bi im pomogli, a skromna Kristina, uostalom kao i svi vatrogasci, također je uputila riječi velike zahvale. Za nju njezini kolege bezrezervno tvrde da je dobra, vrijedna, poštena cura, članica operative koja redovito dolazi na intervencije te pomaže u radu s djecom. Kristina je baš „cura na mistu“! – kaže nam jedan trogirski vatrogasac koji je dobro poznaje.

Onaj poseban vatrogasni poriv i hrabrost bez primjesa panike Kristina je, doznajemo, pokazala u trenucima dok je vatra gutala sve što je bilo u njezinom domu.

  • Reagirala je mirno, bila je sabrana, nikakva panika je nije hvatala. Zamislite, ni na pomisao da je ostala bez osobnih stvari, odjeće i svojih uspomena od djetinjstva. To znači biti snažna osoba, čvrstog karaktera. Želimo joj da sa svojom obitelji uživa u obnovljenom stanu, poručio je Marin Buble, član DVD-a Trogir i područni zapovjednik svih vatrogasnih postrojbi bivše općine Trogir.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE