17.1 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRMisionar don Danko Litrić: „Hvala Trogiranima što svojim prilozima pomažu djeci u...

Misionar don Danko Litrić: „Hvala Trogiranima što svojim prilozima pomažu djeci u Ruandi“

Članovi trogirskog ogranka Hrvatskog katoličkog zbora MI i ove su godine organizirali molitveni tjedan uoči misijske nedjelje. U ponedjeljak je tako misu u trogirskoj prvostolnici predvodio član Hrvatske salezijanske provincije, misionar don Danko Litrić koji je već 39 godina u Ruandi.

Jedan je od najstarijih misionara Crkve u Hrvata koji je 2018. godine proslavio 50 godina svećeništva.

Rođen je 21. srpnja 1942. u Žeževici kod Omiša, zaređen je 1968., a u misije je pošao 1981. Djeluje u Ruandi gdje je tijekom svojeg dugog misijskog staža duhovno i materijalno ostavio dubok trag krstivši tisuće, izgradivši brojne crkve, škole i bolnice te pomažući i spašavajući brojne ljude. Naime, Afrika je njegov drugi dom.

Upitali smo don Danka što ga je motiviralo da krene u misije i polovinu svog života provede u Ruandi

-Odazvao sam se na poziv našeg vrhovnog poglavara koji je tražio dobrovoljce za Afriku u koju sam otišao davne 1981., dakle 39 godina proveo sam u Ruandi. Dug je to period u kojem smo dosta toga postigli. Karizma je nas salezijanaca da pomažemo djecu i mlade,  stoga sam im želio omogućiti školovanje čime im se otvara put u bolji život. Osim obrazovanja, cilj nam je bio odgoj u vjeri kako bi oni upoznali Isusa Krista i Evanđelje i po njemu živjeli. Ne bih uspio u tome bez pomoći dobrih ljudi koji su donirali sredstva, a među njima su i Trogirani.  

Djeca Dječjeg vrtića Trogir, učenici OŠ Petar Berislavić, njihovi nastavnici i roditelji svojim prilozima te humanitarnim djelovanjem omogućuju bolji život djeci u Ruandi. Don Danko je zahvalio njima i članovima trogirskog ogranka HKZ-a MI, koji između ostaloga, pomažu i misijama.

Možemo i mi svojim skromnim prilozima djeci u Africi omogućiti bolji život

-Svaki dar je dobrodošao i tko želi pomoći može to učiniti preko salezijanaca u Splitu ili Zagrebu, preko župnika koji će priloge predati misijskoj centrali u Zagrebu, kaže don Danko i poručuje da i jedna kap u moru mnogo znači.

Unatoč godinama, don Danko nastavlja s misijama i ističe da je trenutno na odmoru, ali što prije se vraća u Ruandu. Želi nastaviti dugi period misionarstva i smatra da tamo ipak može pridonijeti više.  

Foto: Facebook Papinska misijska djela u RH

ZADNJE OBJAVE