9 C
Trogir
Srijeda, 30 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO: Gradonačelnik gostovao na Gradskom radiju Trogir

AUDIO: Gradonačelnik gostovao na Gradskom radiju Trogir

Što se novo događa, radi i planira u našem gradu slušatelji Gradskog radija Trogir doznali su prilikom gostovanja gradonačelnika Ante Bilića.

Za prijedloge koje ste poslali u sklopu akcije “I tebe se pita!” glas možete dati i elektronskim putem. Pozivamo vas da se na ovom linku: https://fair-votes.com/online-prijave registrirate do ponedjeljka, 19. listopada te sudjelujete u glasanju za male, ali važne komunalne investicije u vašem mjesnom odboru

-Projektom „I tebe se pita“, kojem je ovo treća godina, radimo na većoj transparentnosti i uključivanju građana u kreiranje i odlučivanje o raspodjeli trošenja proračunskog novca. Prvi u Dalmaciji smo to pokrenuli. Preko 700 prijedloga je došlo u prve dvije godine od kojih je 70-ak realizirano. Iako je zbog epidemije smanjeno punjenje proračuna, od projekata nismo odustali. Ove godine stiglo nam je preko 250 prijedloga čija je evaluacija u tijeku. Pripremaju se javne tribine, a s obzirom na situaciju imat ćemo jedan vid elektronskog glasanja.

Konačno kreće sanacija našeg skoro 60-godišnjaka

-Od kad se otvorio novi, krenuli smo u pripreme za rekonstrukciju starog mosta koji je u jako lošem stanju. Uspjeli smo lobirati kod HC koje su pripremile projekt, provele nabavu, odlučile o odabiru te očekujem kako će se uskoro potpisati ugovor o izvođenju radova. Naravno da je kod rekonstrukcije tako složenih objekata teško odrediti rokove, ali predviđeni je 8 mjeseci. Radi se i na pripremi prometnog rješenja za pješake jer se jedno vrijeme neće fizički moći prelaziti preko mosta, dok će vozila prometovati preko novog. Stari će dobiti bolji vizualni izgled, novu ogradu, rasvjetu, kompletnu novu hidrauliku i rasponsku konstrukciju te će sigurno biti sigurniji.

Još jedan dio Trogira trebao bi dobiti novu vizuru i sadržaje te biti jedan od najreprezentativnijih dijelova grada, a to je obalni pojas Brigi – Lokvice

-Odavno je zamišljeno da se taj pojas uredi kako bi postao rekreacijski i društveni dio grada. U prošlosti su doneseni detaljni planovi uređenja, a sad smo dovršili kompletnu projektnu dokumentaciju te ishodili građevinske dozvole. U tijeku je izgradnja lukobrana u sportskoj lučici Lokvice koji je ključni objekt uređenja obale jer s jedne strane drži plažu i nastavak šetnice, a s druge štiti lučicu od vjetrova i valova. Ovog ljeta su radovi zaustavljeni zbog turističke sezone, ali očekujem da će kroz par mjeseci biti pri kraju. Radi se na izgradnji internih prometnica i parkinga gdje smo ishodili sufinanciranje 40% od Splitsko-dalmatinske županije, a ostatak financira grad. Planira se izmještanje Autobusnog kolodvora za što mislimo aplicirati na EU fondove. Predviđeni su sportski sadržaji npr. vanjska igrališta, biciklističke staze, uređenje obalne šetnice…

Veliki projekt je i novo reciklažno dvorište

-Financiranje reciklažnog dvorišta, pored stanice za tehnički pregled u Planome, osigurano je iz EU fondova. Očekujem da ćemo do kraja godine imati prvo takvo u Trogiru što nam je važan korak u zaokruživanju sustava gospodarenja otpadom. Po gradu se postavljaju spremnici za odvojeno prikupljanje otpada koji će uskoro biti u funkciji. Veliku ulogu ima edukacija građana kako bismo podigli postotak odvajanja otpada jer ćemo inače plaćati penale. Cilj nam je zaštita okoliša te što manje odlaganja otpada na deponiju.

“Gradskim okom” popravljamo grad  

-Zadovoljan sam kako je projekt zaživio. Pripremao se i testirao više od pola godine. Tvrtke Trogir Holding i Cestar zaprimaju zahtjeve građana koji se relativno brzo rješavaju. Do sada imamo 100-njak prijava različitih kvarova na komunalnoj infrastrukturi i opremi poput pregorenih žarulja, rupa u asfaltu, zelenila itd, a riješeno ih je oko 75%. Inače, ove godine smo prvi put dobili peticu iz transparentnosti od strane Instituta za javne financije. U pripremi je Smart City strategija koja bi uključivala ovakve i slične aplikacije kako bi građani više toga mogli raditi online.  

DV Leptirić uskoro spreman primiti mališane

-Briga o predškolskom odgoju je jedna od temeljnih zadaća grada. Od prvog dana krenuli smo s povećanjem standarda predškolskog odgoja. Smanjili smo cijene vrtića, proveli energetsku obnovu postojećih vrtićkih zgrada, otvorili novu na predjelu Balancane, a kao „šlag na kraju“ tu je novi vrtić u Planome koji se sufinancira iz EU fondova. Ovih dana će biti podnesen zahtjev za uporabnu dozvolu. Napravljen je po najvećim standardima te ima dvoranu u kojoj će biti posebna odgojna skupina za djecu s teškoćama u razvoju.

Dan grada je pred vratima

-Epidemiološka situacija se pogoršava, mjere su sve strože. Ono što je sigurno, obilježit ćemo Dan grada na primjeren način sukladno epidemiološkoj situaciji, no teško je predvidjeti na koji.

Gradonačelnik Ante Bilić izabran je za jednog od potpredsjednika Glavnog odbora SDP-a

-SDP je proveo izbore te okreće novu stranicu. Unutarstranačke tenzije su se smirile, ponudit ćemo nove politike građanima za koje sam uvjeren da će ih i Trogirani prepoznati, jer vidimo kako aktualna vlast vodi državu u klijentelističkom smjeru. Točno je da sam u subotu izabran za potpredsjednika Glavnog odbora što mi je iznimna čast. Od muških kolega, dobio sam najviše glasova na razini cijele države. Novom predsjedniku i rukovodstvu bit ćemo potpora, ali i usmjeravati njihov rad. SDP će uskoro na razini države biti važan čimbenik, zaključio je na kraju radijskog gostovanja gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Piše: AL

ZADNJE OBJAVE