10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRMate Bareta dobio nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske "Radovan Ivančević" za najbolji...

Mate Bareta dobio nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske “Radovan Ivančević” za najbolji diplomski rad

Nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske “Radovan Ivančević” za 2019. godinu za najbolji diplomski rad osvojio je Okručanin Mate Bareta.

On je kao student povijesti umjetnosti i filozofije na Filozofskom fakultetu u Splitu pod mentorstvom dr. sc. Ivane Prijatelj Pavičić napisao rad “Sveti Ivan Trogirski u likovnoj umjetnosti Dalmacije od XV. do XIX. stoljeća“.

Ova nagrada se  dodjeljuje od 2006. godine, a podsjetimo kako je prošlu godinu naš sugrađanin prof.dr.sc. Ivo Babić nagrađen Nagradom za životno djelo, za vrhunska ostvarenja na području povijesti umjetnosti, koja su pridonijela njezinu razvoju i ugledu u Hrvatskoj i inozemstvu. 

-Ponosan sam što sam dobitnik jedne ovako vrijedne nagrade. Osim što mi je puno pomogla mentorica dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić, moram naglasiti da sam imao odličnu suradnju s djelatnicama Muzeja grada Trogira koje su mi uvijek izlazile u susret kad god mi je trebalo i rado dale uvid u slikarske prikaze sv. Ivana Trogirskoga iz fundusa muzeja. Ovu godinu sam se našao među brojnim uglednicima, a ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo akademik prof. dr.sc. Igor Fisković predavao mi je na četvrtoj godini fakulteta, kazao je Mate Bareta

Dobitnik godišnje nagrade je dr. sc. Berislav Valušek, a Povelje za unapređenje i promicanje povijesti umjetnosti za 2019. godinu dobili su dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić, dr. sc. Mirjana Repanić-Braun te izložbeni projekt Galerije Klovićevi dvori „Umjetnost i život su jedno – Udruženje umjetnika Zemlja, 1929.‒1935.“.

Nagrade za najbolji diplomski rad za 2019. godinu uz Matu Baretu dobili su Filip Lovrić i Kristian Volarić.

Foto: Privatni album 

ZADNJE OBJAVE