11 C
Trogir
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaKULTURAKvadrilja na smotri povijesnih i građanskih plesova u Đakovu

Kvadrilja na smotri povijesnih i građanskih plesova u Đakovu

Ministarstvo kulture RH je donijelo odluku da starogradsku pjesmu zaštiti kao nematerijalno kulturno dobro. Starogradskim pjesmama naziva se vrsta pjesama koje su nastale i još se izvode u gradovima, gradićima i selima Slavonije, Baranje i Srijema te na širem panonskom prostoru.

Oko sv. Kate svake godine od 1998. u Đakovu održava se Smotra povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske.

Dio ovogodišnje 21. smotre povijesnih i građanskih plesova i starogradskih pjesama Hrvatske, koji se održao 24.studenog, bio je i trogirski KUD KVDRILJA uz pratnju Mandolinskog orkestra pod voditeljskom palicom Željka Zorića. 

Ovo je priredba koja ima za cilj očuvanje običaja, pjesme i plesa građanske tradicije i uvijek i ponovo izazove oduševljenje bogatstvom i raskoši građanskih kostima.

Sudjeluju društva koja njeguju građansku tradiciju i običaje iz cijele Hrvatske. To je prva i jedina priredba ove vrste na državnoj razini. Prvotni osnivači ove smotre su Grad Đakovo, Turistička zajednica Grada Đakova i Savez KUD-ova Slavonije i Baranje.

{gallery}kvadrilja2018{/gallery}
Foto:KUD Kvadrilja

ZADNJE OBJAVE