38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAKuščević podijelio čak 40 milijuna kuna za komunalu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Kuščević podijelio čak 40 milijuna kuna za komunalu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević potpisao je i podijelio Odluke o dojeli sredstava kapitalne pomoći gradovima i općinama Splitsko-dalmatinske županije, kojima je odobreno sufinanciranje 42 projekta koje su prijavile općine odnosno gradovi: Postira, Dugi Rat, Otok, Sutivan, Okrug, Vrlika, Tučepi, Kaštela, Solin, Sućuraj, Makarska, Podbablje, Vrgorac, Podgora, Sinj, Komiža, Lokvičići, Lovreć, Omiš, Proložac, Bol, Podstrana, Šestanovac, Šolta, Cista Provo, Lećevica, Prgomet, Primorski Dolac, Supetar, Zadvarje, Hrvace, Jelsa, Seget, Vis, Dugopolje, Nerežišća, Pučišća, Runovići, Trilj, Trogir, Zagvozd, Zmijavci, piše slobodnadalmacija.hr.

“Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja svjesno je važnosti razvoja naših općina i gradova i stoga smo ove godine osigurali 40 milijuna kuna za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda na području jedinica lokalne samouprave, što je 10 milijuna kuna više nego li prošle godine.

Nadamo se i radit ćemo na tome da se taj iznos povećava jer, kako volim reći, Hrvatska nije jaka koliko je jak Grad Zagreb i njeni veliki gradovi, već koliko su jake njene najmanje općine i gradovi“, izjavio je ministar Kuščević prilikom podjele odluka.

“Sredstva kojima sufinanciramo projekte osigurana su proračunu, a dobivamo ih iz legalizacije objekata, te ih dio kroz ovaj program vraćamo našim općinama i gradovima za razvoj i ujednačavanje komunalnog standarda“, dodao je ministar.

“Zahvalio bi Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja što je prepoznalo rad naših općina i gradova te ćemo svakako nastaviti raditi na razvoju i poboljšanju komunalnog standarda naših jedinica“, rekao je župan Zlatko Ževrnja.

“Izrazito mi je drago što će se čak u 42 od ukupno 55 jedinica lokalne samouprave sa područja naše županije sufinancirati projekti“, dodao je župan Ževrnja.

Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja ove godine pristiglo je 779 zahtjeva od kojih je Povjerenstvo odabralo njih 336 za sufinanciranje ove godine.

Sredstva se odobravaju odnosno doznačuju jedinicama lokalne samouprave isključivo za realizaciju određenih i konkretnih projekata i mogu iznositi najviše 450.000,00 kuna. Ministarstvo sufinancira izradu projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture.

Sufinanciraju se i projekti izvođenja radova i ugradnje uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora u naseljima. Odobreni su i projekti nabava opreme kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, komunalnog standarda odnosno obavljanje određene komunalne djelatnosti te nabavka druge komunalne opreme za javne površine naselja.

Ministarstvo je i ove godine značajno povećalo sredstva za ovu svrhu na tragu vladine politike ujednačavanja životnog standarda na području cijele države. Cilj je osigurati jednak komunalni standard svim našim građanima bilo da se odluče živjeti u maloj seoskoj zajednici na otoku, Slavoniji, Lici ili bilo kojoj većoj urbanoj sredini.

Popis svih odobrenih zahtjeva možete vidjeti na poveznici http://www.mgipu.hr/doc/Komunalno/Kapitalne_pomoci_2017.pdf
Foto i tekst: slobodnadalmacija.hr

ZADNJE OBJAVE