19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRKuhar Robert Predrag Žmire jedna je od karika humanitarnog lanca

Kuhar Robert Predrag Žmire jedna je od karika humanitarnog lanca

Svima nam je poznato kako su hrvatski kuhari odmah priskočili u pomoć potresom ugroženim područjima gdje su nesebično spremali hranu za sve one koji su ostali bez doma. Među njima je bio i Trogiranin Robert Predrag Žmire kojem je to bilo jedno od važnijih životnih iskustava.

  • Svima nam je glavni cilj bio spremiti dobar i kvalitetan obrok što smo odradili junački. Petrinjcima, koji su divni i srčani ljudi, smo dali najbolje od sebe, a to je KUHAČA U RUCI. Išli smo organizirano u grupama, pretrpavanje snaga nije imalo smisla. Nakon nekoliko dana u Petrinji, vratili bismo se kući tako da nas je u smjenama uvijek bilo desetak.  

Komentirajući kuhanje na otvorenom, našalio se: “Bilo nam je jako hladno, no mještani su nam donosili rakije koje su nas dobro grijale”.

  • Prva dva kuhara otišla su na dan potresa kombijem i kamionom koji je vozio 12 tona opreme, a ja sam krenuo 2. siječnja s drugom grupom. Od svih županija Sisačko-moslavačka je najsiromašnija, stoga smatram da je njihovim ugostiteljima trebalo dati mogućnost spremanja obroka sugrađanima.

Na pitanje koje su jelo Petrinjci najviše pohvalili, odgovorio je: „Nema što nisu, svaki obrok im je bio odličan. Prvih dana bilo im je neugodno, dolazili su pognute glave s tećicama. Pokazavši im naš duh otvorili su se, pekli su nam palačinke, donosili rakije, vina, kobasica, suhog mesa… Sve što su mogli podijelili su s nama, a mi smo im dali srce i dušu. Bila je to, kako sam je nazvao „AD HOC KUŽINA“, snađi se, skrpi se. Jednom smo samo za ručak pripremili 7.5 tisuća porcija“.

  • Bilo nas je iz svih krajeva Hrvatske, od Prevlake do Vukovara. Čak su i profesionalni kuhari, kada je kuhara na terenu bilo dovoljno, popravljali krovove, zaključio je Žmire dodavši kako je ponosan što je mogao biti dio ove lijepe humanitarne priče.

Poslušajte tonski zapis za Gradski radio Trogir – Robert Predrag Žmire – voditeljica Ivana Rinčić Mamut

Piše: IRM

Foto: naslovna Joško Herceg (snimljeno 16. siječnja – humanitarna akcija KN Torcida Trogir)

Fotogalerija: Robert Predrag Žmire

ZADNJE OBJAVE