16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIROdržan sastanak o stanju u Brodotrogiru

Održan sastanak o stanju u Brodotrogiru

Oko 120 radnika trogirskog brodogradilišta upozoravaju kako su, nakon što su primili tri državna minimalca već mjesecima bez plaće tj. od rujna su u potpunosti bez primanja. Gdje je zapelo s isplatom provjerit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

Revoltirani cijelom situacijom nekolicina radnika pokrenula je Facebook grupu pod nazivom Stožer za obranu Brodotrogira gdje će obavještavati o narednim koracima koje će poduzimati. Grupa je tu, kako su naglasili, da u nastojanju promjene u korist svih nas i naše djece uz maksimalnu ozbiljnost i pritom korištenjem svih raspoloživih pravnih sredstava dođemo do prave istine.

Na poziv gradonačelnika Trogira danas je održan sastanak na temu: Stanje u Brodotrogiru i dogovor oko održavanja tematske sjednice GV. Na sastanku su bili gradonačelnik Trogira Ante Bilić, predsjednik GV Ante Piteša te članovi stožera D. Palada, V. Špika, M. Munjiza, J. Dućina i Lj. Geić.

  • Zahtijevamo od poslodavca da isplati sve zaostale plaće radnicima (s porezima, prirezima i svim ostalim davanjima). Također, treba isplatiti sva zaostala potraživanja već otpuštenih radnika. Ovo se odnosi na sve „sestrinske“ firme u kojima radnici nisu dobili plaće: Brodotrogir d.d. (plaća za prosinac 2020.), Hrvatska brodogradnja Trogir d.o.o.(plaće za listopad, studeni, prosinac 2020. te razlike plaća za srpanj, kolovoz i rujan 2020.), B.T. Hull d.o.o (radnicima duguje porez još iz 2019., otpremnine od prije nekoliko mjeseci i plaće ili dio njih od srpnja 2020.). Čak i u firmi u kojoj su se do sada redovito isplaćivale, u BT Cruise d.o.o. radnici još nisu dobili plaće za prosinac 2020. One su jedino redovite, i to iznadprosječne, u SCT d.o.o. i Adria docks d.o.o. Možda će poslodavac reći da te dvije firme ne pripadaju Brodotrogiru, no to nije istina jer jedini osnivač SCT d.o.o. je Brodotrogir d.d., a osnivač Adria docksa d.o.o. je SCT d.o.o. s 50% udjela. Činjenica je da radnici Adria Docksa obavljaju remont u škverskom doku, koriste strojeve, alate te energiju. Pitanje je kako je sve to dogovoreno i plaća li Adrija Docks d.o.o. išta Brodotrogiru. Izražavamo sumnju o dovršenosti i poštivanju Programa restrukturiranja, Ugovora o prijenosu i kupnji dionica te Socijalnog sporazuma. To su sve akti koje je Danko Končar potpisao s Vladom RH i sindikatima Brodotrogira. Gradonačelnik Trogira Ante Bilić je preuzeo obavezu da zatraži od ministra gospodarstva Tomislava Čorića da nas što prije primi kako bi mu prezentirali zaključke i ukazali na stvarnu situaciju u Brodotrogiru. Nakon razgovora s ministrom dogovorit ćemo se o tematskoj sjednici GV Trogira, naglašavaju članovi Stožera za obranu Brodotrogira.
  • Razgovarali smo o gorućim problemima s kojima se susreću radnici i kako bismo vidjeli na koji način Grad može konkretno pridonijeti poboljšanju njihove situacije. Ono što smo dogovorili je da će Grad zatražiti hitan sastanak kod ministra gospodarstva na kojem će sudjelovati predstavnici radnika i Grada, a na kojem ćemo tražiti angažman države, prvenstveno po pitanju isplate plaća, budućnosti škvera i revizije ugovora. Iskazali smo punu potporu radnicima u borbi za poštivanje njihovih prava. Tematska sjednica GV u ovoj situaciji nije dovoljna i moramo se obratiti višim instancama. Nedopustivo je da su radnici pola godine bez plaće i inzistirat ćemo da im se isplate dugovanja po hitnom postupku. Grad je nastojao zaštititi djelatnost brodogradnje tako da u novom prostornom planu ni u milimetar nismo promijenili namjenu prostora škvera. On je važan zbog radnih mjesta i komunalne naknade koja dolazi u proračun. Nitko u Trogiru neće imati koristi ugasi li se brodogradnja i zato ćemo se zalagati zajedničkim snagama, poručio je gradonačelnik Bilić.

ZADNJE OBJAVE