12 C
Trogir
Utorak, 21 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRKRALJICA INSTRUMENATA: Učenici glazbene škole zasvirali na orguljama

KRALJICA INSTRUMENATA: Učenici glazbene škole zasvirali na orguljama

Nedavno je održana prezentacija orgulja, kako ih je Mozart nazvao kraljice instrumenata, za djecu koja pohađaju GŠ Josip Hatze DO Trogir.

  • Djeca su pokazala veliki interes za prezentacijom. Toliko sam koncerata odsvirala u Trogiru i vjerujem da sam dio publike potaknula na kontinuitet posjećivanja orguljskih koncerata, ali s ovim potezom – održati djeci prezentaciju orgulja kroz djelo Karneval životinja sam ih zaintrigirala, ponudila temelje te istaknula kako imaju mogućnost i sami odabrati ovaj instrument u daljnjem školovanju. Djecu treba podučavati i usmjeravati, ona su nam zalog budućnosti, kazala je profesorica klavira i orgulja u spomenutoj školi Ursa Ljuban.
  • Prezentacija se sastojala od dva dijela – prvog, o orguljama općenito gdje smo naučili osnove instrumenta te drugog – prošli smo kroz sve stavke Karnevala (videa) pri čemu su djeca imala različite zadatke – odgonetnuti na koliko manuala svira orguljašica, gdje se skrila tema kralja lavova – pedal ili manuali, igra pogodi tko – o kojoj se životinji radi, koliko puta se javlja mala kukavica, koju vrstu plesa plešu slonovi… Na taj su način primijenili pojmove koje smo naučili u prvom dijelu te aktivno slušali orgulje i pozorno pratili. Potom smo išli u trogirsku katedralu gdje sam im zasvirala na orguljama, a oni su od dole slušali te su se naposljetku svi popeli na kor, uživo vidjeli instrument gdje smo imenovali još jednom od čega se sve sastoji. Kratko sam im prezentirala različite skupine registara na temu pjesmice Blistaj, blistaj zvijezdo mala i onda su svi imali priliku sjesti za instrument i odsvirati nešto. Sve u svemu – dva sata su nam proletjela prebrzo i htjeli su još svirati, isprobavati… Nadam se da ću imati priliku ovo ponoviti i u mnogim hrvatskim gradovima u glazbenim školama koje imaju orgulje. Mislim da je najbitnije osnovnoškolcima prezentirati ih na jedan ovako zanimljiv način te ih osvijestiti kako imaju i tu mogućnost za izbor glavnog ili izbornog predmeta u srednjoj školi, zaključuje Ljuban.

Poslušajte gostovanje Urse Ljuban na Gradskom radiju Trogir – emisija „Razgovori s povodom“– voditelj Mario Markovina…

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE