17.8 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRGradska knjižnica Trogir: Odabrane priče na 6. natječaju za kratku priču „Priča...

Gradska knjižnica Trogir: Odabrane priče na 6. natječaju za kratku priču „Priča se (p)o gradu“

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Dana grada predstavljene su priče odabrane na 6. natječaju za kratku priču „Priča se (p)o gradu“

Knjižnica je projekt započela 2012. godine s ciljem promocije pisane riječi, knjige i Trogira kao mjesta izuzetno bogate kulturno povijesne baštine. Na natječaje se javljaju autori iz cijele Hrvatske s pričama u kojima je Trogir katkada glavni, katkada sporedni motiv, ali kakav god motiv bio u pričama on se otvara u jednoj drugoj dimenziji.

Šesti put zaredom žiri u sastavu: književnica Dunja Kalilić, novinar, karikaturist, glazbenik Igor Brešan i Sanda Marlais Buble odabrali su deset priča, koje će biti tiskane iduće godine u nakladništvu Gradske knjižnice Trogir.

Prvu nagradu dobila je priča „Očenaši boje indiga“ autora Ivana Katičića, mladoga magistra ekonomije, člana splitske grupe Novi književni val. Kratke priče su mu i do sada objavljivane i nagrađivane.

Drugonagrađena priča je „Sedam sekundi“ autorice Doris Čavke, također mlade i vrlo zanimljive autorice. U priči je ovjekovječila čuvenu „tridesetsedmicu“, Prometov autobus koji vozi na relaciji Split – Trogir.

Treću nagradu dobila je priča „Buža za tice“ autorice Anice Marcelić. Njena nas priča vodi na Čiovo u dvor barba Jakše. To je startna pozicija priče koja će se rasplesti na zanimljiv način. S ovom smo se autoricom družili i prošle godine, njena priča „Povratak“ ušla je u zbirku „Priča se po gradu V.“

Ove godine žiri je odlučio dodijeliti još jednu nagradu „Nagradu za doprinos nematerijalnoj trogirskoj kulturnoj baštini“. Ovu nagradu dobiva Stjepan Omero za priču „Ive Križ“. Njegova priča sadrži likove i radnju koja na literaran način trogirskim govorom dokumentira i arhivira život Trogira.

Osim spomenutih, žiri je odabrao i sljedeće vrlo dobre priče:

Stjepan Crnić:Poruka u boci“

Kristijan Goja: “ Brončani veznjak“

Nataša Jukić:Štorija o jubavi“

Nada Kunčić: „1960. godina, Trogir“

Marija Rakić Mimica: „Tamo gdje se mostovi ne ruše“

Laura Vukas: „Sjećanje na jedno ljeto“

„Hvala svima koji su sudjelovali na ovogodišnjemu natječaju, a naročito autorima koji su sa svojim pričama darovali naš Grad i njegov doživljaj produbili i proširili diljem Lijepe Naše“, poručili su iz Gradske knjižnice Trogir.

Izvor: GKT

ZADNJE OBJAVE