19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRProslavljena svetkovina sv. Ivana Trogirskog

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Trogirskog

Na trgu Ivana Pavla II. u Trogiru, ispred katedrale Sv. Lovre i Kneževa dvora, 14. studenoga proslavljena je svetkovina sv. Ivana Trogirskog i Dan grada

Svečano misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske i Hvarske biskupije Petar Palić, uz koncelebraciju trogirskog dekana i katedralnog župnika don Vinka Sanadera, fra Matije Matoševića, don Jurice Petkovića, don Dražena Balića i don Domagoja Markića uz nazočnost ograničenog broja vjernika zbog epidemioloških mjera.

U homiliji je biskup Palić govorio o sv. Ivanu Trogirskome i primjeru koji nam je dao za nasljedovanje: „Biskup Ivan je svoj život posvetio pastoralnom djelovanju i zauzimao se za obnovu vjerskoga života. Blage naravi, poziva na mir, zalaže se za pravednost, miri zavađene i, kako čitamo, upravo je njegovom zaslugom ovaj grad pošteđen 1105. godine od razaranja za vrijeme hrvatsko-ugarskoga kralja Kolomana. Međutim, mi kršćani ne štujemo svece da bismo im se divili, nego da bismo ih nasljedovali i zbog toga što vjerujemo u njihov zagovor pred Bogom. Božja Riječ uvijek poziva čovjeka prepoznati i prihvatiti Božje djelovanje u svijetu“. Budući da se sv. Ivan zalagao za mir, biskup Palić je naglasio kako samo onaj tko u srcu nosi mir može širiti mir. U tom je svjetlu podsjetio na riječi pape Franje da se ne može biti kršćanin ako si „sijač rata“ u obitelji, susjedstvu i na radnom mjestu. I zato treba moliti Gospodina da nam daruje Duha Svetoga da ostanemo u njemu i da nas nauči voljeti, jednostavno, bez pretvaranja, rekao je mons. Palić. Istaknuo je „da smo kao kršćani u ovom svijetu pozvani ponuditi logiku života koju je sv. Ivan živio“. „Kršćanin pobjeđuje ako druge osvaja ljubavlju. Zlo, ovo zlo vrijeme, možemo pobijediti jedino dobrim, a dobro je Božja ljubav, koja će nas spasiti“, pojasnio je biskup.

Osvrnuo se na činjenicu da je prema statistikama u Hrvatskoj više od 85% katolika, a više od 90% kršćana, kazavši da Isus svoje šalje kao janjce među vukove. „Plaše li nas te riječi ili nas ostavljaju indiferentnima, kao da se to nas ne tiče?! Pa mi ionako živimo bez nekih poteškoća, bez progona. Živimo umiljato janje koje sisa dvije majke, a vukovi su ionako daleko i proždiru neke druge janjce“, kazao je biskup Palić te nastavio: „Isusovi učenici ovdje u Trogiru neće biti poput nekih farizejskih misionara, niti poput putujućih filozofa, niti poput gostujućih učitelja. Umjesto toga, pouzdavat će se samo u Gospodina. A kako ćemo bez turizma i bez stranaca? Bit ćemo siromašni, ne jadni, ali bez novca sa sobom, bez putnog osiguranja, ući će u domove, susretati na ulici one koji traže puninu života. Poželjet će im ‘shalom’ i s njima će njegovati veoma ljudske odnose. Svi oni moraju pokazati besplatnost kroz besplatnu brigu o drugima, liječeći bolesne na tijelu i duši i naviještati svima da se približilo kraljevstvo Božje“.

Biskup Palić poručio je da kršćaninov život nije nikada život bez nade i perspektive. Izrazio je nadu da je vrijeme pandemije svima pokazalo da postoji nešto vrijednije od materijalnog, pa i od samoga života, a to je „vjera u pobjedu dobra i nada da Bog s nama prolazi kroz ovo naše životno iskustvo“. „Lijep je Radovanov portal, ali nije on najvažniji, bez obzira na njegovu vrijednost. Važniji je zagovor sv. Ivana biskupa, koji molimo danas za ovu župu i ovaj grad, ovu nadbiskupiju, naš hrvatski narod i cijelu Crkvu“, poručio je biskup Palić.

Pri kraju svečanog misnog slavlja nazočnima se obratio dekan i župnik don Vinko Sanader, pozdravivši nazočne trogirski pozdravom „Na dobro vam došla Stivanja“. Zahvalio je sv. Ivanu Trogirskom na zagovoru što je isprosio od Boga lijepi sunčan dan kako bi se svečanost mogla održati na otvorenom. Zahvalio je biskupu Paliću na očinskoj poučnoj propovijedi, kao i svećenicima koji su koncelebrirali, predvodili blagdanske mise, kao i duhovnu pripravu kroz trodnevicu.

Među nazočnima bili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i gradonačelnik Trogira Ante Bilić sa suradnicima. Misno slavlje animirao je mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine.

Ovoj svečanoj misi prethodila je tzv. Primoštenska misa koju je predvodio njihov župnik don Jurica Petković uz animaciju njihovog župnog zbora i jutarnja misa koju je predvodio don Mirko Šakić, a večernju misu predvodio je don Jure Lovrinčević. Kroz trodnevicu održavala se duhovna priprava, a mise su predvodili don Damir Vuletić, don Mate Munitić i don Jure Vrdoljak. Ovu godinu izostala je procesija preko trogirske rive kao i koncert trogirske limene glazbe u Loži te marenda – ‘Agape’ za pučanstvo poslije mise. Prema riječima starih Trogirana ovo je prvi put da je misa za sv. Ivana Trogirskog upriličena izvan katedrale.

U petak 13. studenoga održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, gdje su nagrađenima uručena priznanja u povodu Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog.

Tekst: IKA

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE