19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGRAD TROGIR POSTAO VLASNIK NEKADAŠNJE KUGLANE: USKORO KREĆE OBNOVA

GRAD TROGIR POSTAO VLASNIK NEKADAŠNJE KUGLANE: USKORO KREĆE OBNOVA

Skoro trideset godina trebalo je čekati da se pristupi obnovi ruševne kuglane u centru Trogira na kojoj su ostali samo zidovi i propali krov iz kojega na zgražanje ekološki osviještenih građana cijelo to vrijeme strše rijetko viđene salonitne ploče  koje su odavno zbog kancerogenog azbesta kojeg sadrže izbačene iz upotrebe.

Jedan bivši trogirski političar da bi opravdao aljkavo i nestručno zbrinjavanje tog opasnog po zdravlje tehničkog materijala u Plano na predizbornom skupu prije petnaestak godina uvjerljivo je pokušao pripetati oponentima koji su ga zbog toga oštro prozivali kako “trnita” nije opasna jer da to jest da bi svi odavno umrli, pa je ta njegova “duhovita” izjava čak do danas ostala popularna na društvenim mrežama.

Njegovi nasljednici bavili su se spašavanjem posrnulog “Dobrića”, komunalne tvrtke u čijem je vlasništvu pored brojnih gradskih nekretnina vrijednih više od šezdeset  milijuna kuna bila i kuglana. Na to su se potrošile godine, “trnita” nije maknuta, ona  je hrabro odolijevala čak i olujnom nevrijemenu osim što bi ponekad s krova znala  sletjeti na obližnji parking i oštetiti pokoje vozilo. Sreća u nesreći “birala” je samo vozila, a ne ljude. Njezini ostaci još tamo stoje najvjerojatnije kao povijesni podsjetnik na nekadašnju, a danas zabranjenu gradnju.

Prolazeći pokraj ruševnog objekta stariji Trogirani sa sjetom se sjećaju nekadašnje lijepo uređene žute prizemnice od koje su ostali samo išarani zidovi i devastirana unutrašnjost od 330 metara četvornih, dok mlađe generacije sigurno ni ne znaju da je u njoj bila kuglana u kojoj se igralo i družilo.

Konačno, na posljednjoj sjednici Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Ante Bilića (SDP) da je Grad za 970 000 kuna otkupi od “Trogir holdinga” koji je bio njezin zadnji vlasnik, i to ruglo od ruševine na atraktivnoj lokaciji nedaleko UNESCO-va zaštićenog otočića primjereno uredi.

Prvotni vlasnik kuglane i obližnjeg “Mosorova doma” bilo je ondašnje brodogradilište “Jozo Lozovina-Mosor” koje ju je dalo izgraditi za sportske potrebe “Mediteranskih igara” 1979. Osnovan je tada i sportski klub kuglanja koji je postizao izuzetne rezultate u natjecanjima, i ona je bila popularno okupljalište sve do početka Domovinskog rata, koji se odrazio i na poslovanje škvera. Dugovanja prema splitskoj  tvrtki “Brodomerkur” brodogradilište je “prebilo” ustupivši joj i spomenuti Dom i kuglanu na istoj lokaciji udaljenoj ni pet minuta hoda od povijesne jezgre. Kako ni “Brodomerkur” nije vodio računa o svojim nekretninama već ih je totalno zapustio one su godinama služile kao zastrašujuće utočište beskućnicima i narkomanima. Gradska komunalna tvrtka “Dobrić” je 2007. otkupila oba objekta. Njezinim pripajanjem s Holdingom prije pet godina kuglana postaje imovina toga novog  gradskog komunalnog poduzeća.

Zašto se Grad ranije nije odlučio na otkup gradonačelnik Ante Bilić odgovara. “O razlozima prethodnih vlasti ne mogu govoriti. Mi smo čekali da ostvarimo adekvatne financijske preduvjete za to, da budemo sigurni da drugi vitalni projekti neće biti ugroženi. Ideju je malo usporila i pandemija, ali sada je i ova investicija došla na red. Cilj nam je nastaviti povećavati gradsku imovinu“, rekao je.

Kako se planira urediti, za koju namjenu? Hoće li se možda podizati katovi i koliko njih? Hoće li ostati u sadašnjim gabaritima, pitanja su koja su uslijedila?

  • Projekt uređenja još nije izrađen, u njega će se tek ići. Svakako, na površini cijelog kompleksa planira se izgradnja, a predviđeno je i podizanje katova. Dakle, obnovljeni objekt će biti veći od postojećeg. Dio prostora sigurno će se namijeniti za preseljenje dijela gradske uprave, kao što je arhiva. U dio prostora bi mogla ući “Pošta”, a sa Splitsko-dalmatinskom županijom razgovaramo o tome da dio županijskih ureda preselimo u tu zgradu, pojasnio je gradonačelnik.
  • Novac će se kaže jednim dijelom osigurati iz gradskog proračuna, te od vanjskih izvora financiranja. Još do kraja nije “zaokružena” financijska tablica, ali je sigurno da će se taj projekt realizirati u skoroj budućnosti, naglasio je.
  • Svjesni zapuštenosti i lošeg stanja zgrade krenuli smo u tu investiciju. To nije problem koji se pojavio unazad jedne ili 5 godina, nego problem koji seže u prošlo stoljeće. Rješavamo jedan po jedan problem koji dugo muče grad, počevši od toga da smo sanirali deponij, osigurali mjesta za svu vrtićku djecu, u tijeku je izgradnja kanalizacije, obnavlja se čiovski most, obnavlja se zgrada kina… Tako će ovaj prostor u doglednoj budućnosti dobiti namjenu i funkciju, a mi ćemo odgovorno nastaviti investirati pazeći na svaku javnu kunu i štiteći interese svih građana, zaključio je gradonačelnik Bilić.

Vijest o ovom potezu aktualne gradske vlasti naišla je na opću podršku građana tim više što je kuglana otišla u vlasništvo Grada, a ne u ruke privatnika koji su kako se govorilo godinama iz prikrajka čekali da se domognu te lokacije u srcu grada koja bi bez dvojbe koji god bi se otvorili sadržaji donosila ogromnu financijsku zaradu.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE