12.4 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica KULTURA Glazbena večer posvećena trogirskom tenoru Nikši Biliću - Pantu

Glazbena večer posvećena trogirskom tenoru Nikši Biliću – Pantu

U rano ljeto 1970. klapa Trogir u sastavu Nikša Bilić-Panto, Joško Šantić, Ivo Čatlak, Duško Veršić, Stanko Geić, Duško Geić, Josip Bepo Mirat i Marinko Rožić-Bare , okupila se kako bi snimila film Trogirske impresije u režiji Trogiranina Eduarda Galića.

Projekcija tog filma starog 47 godina i pjesma klape Trogir okupila je u srijedu brojne ljubitelje klapske pjesme u predivnom ambijentu dvorišta Muzeja grada Trogira.

-Ovu večer posvetili smo legendi klapskog pjevanja, trogirskom tenoru- težaku Nikši Biliću- Pantu, a u povodu osamdesete obljetnice njegova rođenja i desetljeća od kako nije s nama, rekao je u ime organizatora Združenih artista, predsjednik Duško Geić  pozdravljajući okupljene Trogirane i sve one kojima je klapa Trogir u srcu.

-Naš grad, onakav kakav je u ovom filmu, više nigdje (ne usuđujem se reći i nikada) takvim nećemo sresti, osim u zakutcima duše ponekog senzibilnijeg među nama , a i to tek u nekim, sve rjeđim, trenucima predaha od tereta svakidašnjice i sve kraćih susreta sa samim sobom. Stoga mi se čini  kako nam ovakvi filmovi zapravo trebaju gotovo jednako radi (p)održavanja ili osvježavanja tih i takvih naših sjećanja, naših vlastitih iluzija, koliko i radi poruka i pouka što ih želimo uputiti našim nasljednicima, rekao je Geić.

Publika je uživala u pjesmama klape Trogir, a svog tatu Nikšu dostojno je zamijenila, iznimnim glasovnim sposobnostima, njegova kćer Marija.

 Foto: IRM

{gallery}impresije{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

Čestitamo 25. listopada – Dan darivatelja krvi

25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

Započinju tribine „I tebe se pita!“: Trogirani, dođite i birajte male komunalne investicije u vašem mjesnom odboru!

Tribine se održavaju sljedeći tjedan, od ponedjeljka do subote, po svim mjesnim odborima, a u istim terminima bit će i online...

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...