28 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJANačelnik Ante Mamut: Marina više neće biti žedna!

Načelnik Ante Mamut: Marina više neće biti žedna!

U Marini, općini s 15 naselja, 5000 stanovnika i milijun i pol stabala maslina, smještenoj desetak kilometara zapadno od Trogira, radi se, gradi i investira iako načelnik nije ni HDZ-ovac ni SDP-ovac nego nezavisni Ante Mamut koji je prije dva mjeseca, i to u prvom izbornom krugu, potvrdio svoj treći uzastopni mandat. 

Tako u ponedjeljak u naselju Vinovac započinju 2, 5 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji općinskog vodovoda kao i prva faza postavljanja cjevovoda za tri naselja u zagorskom dijelu Marine (Mitlo, Blizna Donja i Blizna Gornja).

Nositelj tog projekta Hrvatske su vode koje daju dva milijuna kuna dok je preostali dio od oko pola milijuna kuna osiguran iz općinskog  proračuna koji će nakon rebalnasa, a zbog novih ulaganja, težiti čak 30 milijuna kuna.

-Vode nema, suša je velika, čatrnje i gustirne su prazne. Ispada da ljudi imaju u čatrnjama više ulja i vina nego vode. Općina Marina skupa sa svojim naseljima broji oko 5000 stanovnika, a ove godine bilježimo i porast turističkih noćenja za 40-ak posto. Unatoč tome, kao i činjenici da nismo u 19. nego u 21.stoljeću, mi i dalje razgovaramo o elementarnoj potrebi poput vode. Sada počinju radovi u zagorskom dijelu, no podjednako nam je prioritetan i južni dio općine, rekao je za Trogirski portal načelnik Marine Ante Mamut.

Naselja Vinovac i Rastovac već su spojena na vodovodnu mrežu, no to je samo dio velikog i za turistički potentnu Marinu neophodnog infrastrukturnog projekta koji će, kad se investicija u cijelosti provede a vodovodna mreža obuhvati i obje Blizne, težiti više od 18 milijuna kuna.

-Nakon gradnje cjevovoda za Mitlo, koji će obuhvatiti cijelo naselje, počinje podizanje vodosprema na Zelenikovcu i Plješevici čime će se stvoriti uvjeti da voda konačno krene i prema Blizni Gornjoj i Donjoj. Evo, baš jučer općina je dobila još 6,5 milijuna kuna za vodovod Vinišće –Sevid koji je iznimno važan za cijelo područje. Općina sa svoje strane čini sve što može, pa i više od toga jer kad si politički nezavisan, kad si lišen stranačke pripadnosti teško ti se otvaraju vrata. Malo je razumijevanja, a još manje novca koji je više razina vlasti, primjerice županijska, spremana izdvojiti za općinu kojom ne upravlja HDZ. Trudimo se, radimo, pripremamo projekte, ali dosad smo uglavnom nailazili na zatvorena vrata, žali se Mamut na dva bivša HDZ-ova župana Antu Sanadera i Zlatka Ževrnju dok za aktualnog Blaženka Bobana ima samo riječi hvale.

A i što reći na to kad u zadnjih osam godina ni Ževrnja ni Sanader nisu službeno posjetili Marinu što će njihov nasljednik na dužnosti župana ispraviti već u ponedjeljak na svečanom otvaranju radova na vodovodnoj mreži u Vinovcu.

Mamut kaže da općina ima šest, sedam dobro pripremljenih projekata  koje namjerava pokrenuti i realizirati uz pomoć sredstava iz EU fondova, dio bi išao preko županijske Lučke uprave, a računa se i na financijsku podršku Ministarstva regionalnog razvoja. 

Spomenimo i to da je općina donijela i Strategiju razvoja za iduće četverogodišnje razdoblje koja uključuje sve segmente života, počevši od gospodarstva, poduzetništva i poljoprivrede do turizma i kulturne baštine pri čemu se posebna pozornost poklonila prometnoj, energetskoj i komunalnoj infrastrukturi.

ZADNJE OBJAVE