36 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDVD TROGIR PROSLAVIO 120. ROĐENDAN: OTVORENA BISTA ANTI VUKMANU-ILAKU DUGOGODIŠNJEM I NEZABORAVNOM...

DVD TROGIR PROSLAVIO 120. ROĐENDAN: OTVORENA BISTA ANTI VUKMANU-ILAKU DUGOGODIŠNJEM I NEZABORAVNOM ZAPOVJEDNIKU

Svečanom sjednicom održanom u prostorijama novog vatrogasnog doma DVD Trogir završio je s manifestacijama organiziranim ove godine u povodu 120. obljetnice osnivanja. Sjednici je prethodilo otkrivanje spomen biste dugogodišnjem zapovjedniku Anti Vukmanu – llaku koji je prije dvije godine preminuo, postavljene ispred Doma, koji će ubuduće nositi njegovo ime. Kameno poprsje izradio je Vilim Halbarth, akademski kipar iz Trogira, a financirali su ga brat i sestara Siniša i Mihaela Omelić koji su bili Antini prijatelji te jednim dijelom i DVD Trogir. Spomen bistu su otkrili Mihaela i Ante Katalinić, vatrogasac te prijatelj i kum pokojnog Ilaka. Na istom mjestu postavljena je obnovljena vatrogasna motorna pumpa iz 1933. godine te kamena ploča s imenima sedmorice njihovih članova poginulih u Drugom svjetskom ratu. Ploča je 1953. godine bila postavljena na pročelju zgrade nekadašnje milicije na čiovskoj rivi. Među uzvanicima koji su nazočili tom velikom jubileju, jer DVD Trogir jedno je od najstarijih društava u Hrvatskoj bili su: trogirski gradonačelnik Ante Bilić, predsjednik Gradskog vijeća Toni Zulim, Dragan Lozančić izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost, potom Ante Sanader, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, vatrogasni zapovjednik županije SD Ivan Kovačević kao i vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac. U prepunoj dvorani Doma bila su brojna vatrogasna društva iz cijele SD županije te Osijeka i Istre.

U svom obraćanju Tonći Barada, predsjednik društva osvrnuo se na njegovu povijest koja traje više od stoljeća, ali dotaknuo se i novijih vremena.

  • Danas odajemo počast i zahvalu svim generacijama vatrogasaca na njihovom humanom i dobrovoljnom radu. Svi naši uspjesi ostvareni su uz pomoć Republike Hrvatske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Županije Splitsko-dalmatinske, Grada Trogira i ljudi dobre volje čime je nastala uzorna vatrogasna postrojba DVD Trogir. Danas smo bolji i operativnije spremni djelovati u svim akcijama spašavanja ljudskih života i imovine. Svakim danom izazovi su sve veći i ulaganja u vatrogasce znače bolju budućnost i sigurnost. O vatrogastvu i zaštiti od požara  u Trogiru brinulo se  još davne 1322.god. U Statutu grada koji datira iz te godine bilo je zapisano da nakon trećeg večernjeg zvona moraju biti pogašene sve vatre na ulici, kao i na drugim mjestima. Prvi zapis o velikom požaru u Trogiru, bilježe 22. svibnja 1443. nakon čega knez i suci donose plan mjera za sprečavanje novih. Jedan od najvećih izbio je 18. kolovoza 1898. u crkvi svetog Duha (na temeljima današnje škole Petar Berislavić), a prijetio je zahvatiti sve kuće uz obalu te su Trogirani pozvali u pomoć vatrogasnu četu DVD-a Split koja je s uspjehom to spriječila. Ova događanja i požar bili su okidač građanima Trogira da razmišljaju o formiranju vatrogasne čete. Nakon nekoliko godina osnovano je trogirsko vatrogasno društvo. 1903. Trogir dobiva svoj DVD. Prve vatrogasne uniforme šivale su naše sugrađanke, a oprema je kupljena od donacija, kazao je Barada. Podsjetio je na neke od važnih godina koje su obilježile događanja važna za to društvo, navodeći ih kronološki: 1906. održava se prvi vatrogasni ples,1928. izbio je požar u samostanu Sv. Križ Arbanija gdje na ispomoć gašenja dolaze vatrogasci iz Splita s motornom pumpom jer je DVD Trogir nije imao;1933. nabavila se prva motorna pumpa marke Magirus, 1943. izbio je požar na krovištu općinske zgrade, 1944. Anglo-američki zrakoplovi napali su Trogir i razorili dio grada gdje je bilo i stradalih sugrađana; 1948. izbio je požar u samostanu Sv. Ante; 1953. stiglo je prvo navalno vatrogasno vozilo marke Mercedes od vatrogasnog podsaveza Split. Društvo je tada posjedovalo jedno navalno vozilo, tri motorne štrcaljke i provoznu rastegaču od 18 metara, 1postavljeni su temelji novog doma; 2015. dogodila se zamjena i gradnja novog doma; 2019. uz pomoć Grada Trogira i DVD-a Trogir osnovana je JVP, nabrojio je Barada i nastavio.
  • Građanima pomažemo da se osjećaju sigurno i zaštićeno od mogućih ugroza. U vremenu Domovinskog rata postrojbe ovog društva dale su svoj doprinos u logističkoj potpori braniteljima, osobito na ratnim prostorima u našoj blizini. Za te zasluge 28 članova Društva dobili su osobna priznanja. Dugo vremena smo organizirali prikupljanje sredstava za izgradnju doma, održavali vatrogasne plesove, uključili građane, firme i sve ljude dobre volje. Vatrogasni dom nismo imali, već samo prostor spremišta. Lokacija na otoku Čiovo useljena je 1964. ali je bila neodgovarajuća, smještena uz prometnicu i prostorno mala. Rješenje se konačno našlo 1985. Kamen temeljac za gradnju novog vatrogasnog doma položen je 28. ožujka 1991. Uz zvukove sirena za zračnu uzbunu naši članovi su zdušno i hrabro radili na domu koji je useljen 1995. Tijekom 2013. na tom području kreće plan izgradnje trgovačkog centra uz dogovor o izgradnji novog vatrogasnog doma. Ponuda je prihvaćena i od 2015. imamo ovaj u kojem danas održavamo svečanu sjednicu, dodaje.
  • Rad s djecom i mladeži jedna je od važnijih zadaća svake vatrogasne organizacije pa tako i DVD-a Trogir. Program rada provode osposobljeni instruktori. Svojim djelovanjem nastoje privući što više djece i mladeži s ciljem prenošenja znanja i vještina. Drugi važan zadatak je njihovo osposobljavanje uvođenje u aktivnosti društva. Na popisu imamo 41 operativnog člana, 13 veterana, 58 članova pomlatka, 4 izvršna člana, 11 pričuvnih te preostalih 6. Organizacijom natjecanja vatrogasnog pomlatka SDŽ stvaramo novu i bolju budućnost promičući humanost vatrogasnog poziva. Imamo spasilački tim USAR K-9 s potražnim psom Yodom. Vatrogasci pričaju jezikom ljubavi i zajedništva, a njega svi razumiju, zaključio je predsjednik drugog po starosti vatrogasnog društva u našoj županiji.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja zaslužnim vatrogascima.

BRONČANU PLAMENICU dobili su:

MARINA BAKICA, TONĆI BILIĆ, FILIP KARANUŠIĆ, IVAN KATALINIĆ, DINA MADIR, MARIJA MIJALIĆ, MARKO PEREŽA i JURE POLJIČANIN.

BRONČANE MEDALJE:

ŠPIRO BABIĆ, DOMAGOJ BARADA, JOŠKO BAŠIĆ, FRANE BELAS, TONĆI BREŠAN, JOSIP GRUIĆ, FILIP MIŠE, MATEO PERKIĆ, VELJKO RADIĆ, DUJE ROŽIĆ, NIKOLA STJEPANOVIĆ, MILJENKO ŠODA, ANTE VUKMAN, JOSIP DRAŽIĆ i DRAGIŠA KOVAČEVIĆ.

SREBRENE PLAMENICE:

ROBERT ANTUNOVIĆ, VLADIMIR KATANIĆ, AUGUSTIN KAZOTI, DUJE MIJALIĆ i TOMISLAV ZEČIĆ.

SREBRNE MEDALJE:

TONĆI BAKICA, ĆIRIL BUBLE, TONI DIVKOVIĆ, MARKO DRNASIN, ROBERT JURANIĆ, MARIN ROŽIĆ i IVICA BARADA.

ZLATNE PLAMENICE:

MARIO ABAZA i DRAGAN PAVKOVIĆ.

ZLATNE MEDALJE:

MARKO VIDOVIĆ, TVRTKO BAKICA i ROBERT ROŽIĆ.

Valja posebno naglasiti kako je Ante Sanader, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice uručio zapovjedniku DVD-a Marku Vidoviću ZLATNU MEDALJU HRVATSKOG SABORA.

Trogirski vatrogasci bili su obasuti čestitkama uzvanika, a za govornicom su se obratili gradonačelnik Ante Bilić koji je istaknuo izuzetno dobru suradnju  Grada i DVD-a, svekoliku potporu Grada u tehničkom opremanju i doprinos u osnivanju JVP.

  • Kroz vašu dugu povijest promijenilo se čini mi se pet država, a DVD-Trogir je opstao. Ulažete u opremu, ali ono što je još važnije to su ljudi-kadrovi, rekao je gradonačelnik, apostrofirajući ulogu vatrogasaca u društvu.

Ante Sanader, istaknuo je kako je trogirsko DVD po starosti odmah iza splitskog, te kako po radu i razvoju može biti primjer mnogima u Županiji, ali i Hrvatskoj. Prisjetio se nekih trogirskih vatrogasaca koji su preminuli, ali su ostavili veliki trag. Prvenstveno to je Ante Vukman -Ilak s kojim je bio prijatelj, i za kojega je naglasio kako je 80-ih godina bio nedostižan mnogim vatrogasnim zapovjednicima. Sjetio se Sanader Čibice i Čipote trogirskih vatrogasaca koji su bili posebni i nezaboravni. Dragan Lozančić kazao je kako mu je iznimna čast sudjelovati tom velikom jubileju, a županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačev nije štedio riječi pohvale za to društvo za koje je naglasio kako ga krasi stabilnost, konstanta i razvoj.

Skupu se obratio Vilim Halbarth, autor biste Ante Vukmana – Ilaka, rekavši kako mu je velika čast što mu je povjerena njezina izrada koja je rekao je bila zahtjevna. „Izradio sam ga u mlađem izdanju, veselog istog onakvog kakav je duh vatrogasaca. Barba Ante je bio dobar čovjek, i vjerujem da sam pogodio njegov karakter i osobnost, kazao je .“ Mihaela Omelić čija obitelj je financirala bistu nije krila duboke emocije govoreći o barbi Anti kao čovjeku velikog srca i prijatelju. Prisjetila se i zadnjeg susreta s njim koje će rekla je pamtiti dok je živa.

GORDANA DRAGAN

Fotogalerija: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE