34 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRGRAD TROGIR ULAŽE U OBNOVU KULTURNIH DOBARA: NAKON GRADSKE LOŽE I SV. SEBASTIJANA SLIJEDI...

GRAD TROGIR ULAŽE U OBNOVU KULTURNIH DOBARA: NAKON GRADSKE LOŽE I SV. SEBASTIJANA SLIJEDI KNEŽEV DVOR

U tijeku su radovi na obnovi crkve sv. Sebastijana smještene na glavnom gradskom trgu u Trogiru. Projekt je to vrijedan ukupno 100.000 eura čiji nositelj je Grad Trogir koji će izdvojiti 60 posto novca dok je ostatak osiguralo Ministarstvo kulture i medija u sklopu programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u 2023. godini. Sufinancira ih i Župa sv. Lovre.

Prema riječima Jasne Popović, pročelnice Konzervatorskog odjela Trogir predmet projekta su građevinska sanacija, zamjena dotrajalih instalacija, te konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj plastici, restauracija sata i zvona, te kompletna obnova zidnog plašta u eksterijeru i interijeru. U sklopu radova provest će se i restauratorski radovi na ostacima crkve sv. Marije. Osim toga, predviđena je i sanacija kamenog stubišta s južne strane tornja, zamjena stolarije, te sanacija međukatne konstrukcije.

Radove obavlja tvrtka WERDEN d.o.o. iz Dugopolja, koja je odabrana putem javne nabave, dok restauratorske radove izvode restauratori s odgovarajućim dopuštenjima Ministarstva kulture i medija za radove na željeznim predmetima i kamenu. Završetak radova predviđen je početkom iduće godine.

Grad Trogir inače, veliku pozornost pridaje očuvanju i obnovi kulturne i sakralne baštine, a ovoga puta na red je došla spomenuta crkva  podignuta 1476.godine na južnoj strani glavnog trga kao zavjet građana sv. Sebastijanu za spas od kuge. Renesansna građevina je djelo Nikole Firentinca, a sjevernim pročeljem okrenuta je trgu dok je polukružna apsida okrenuta jugu. Nad plitko profiliranim okvirom glavnog portala nalazi se postavljena skulptura sv. Sebastijana. Nad pročeljem se uzdiže dvokatni toranj gradskog sata s kupolastim završetkom. Uz južni zid crkve je zidano stubište kojim se iz gradske lože može doći do tornja sa satom. Interijer u prizemlju uređen je kao memorijalni prostor braniteljima Trogira koji su poginuli u Domovinskom ratu.

  • Nakon obnove Gradske lože koja je je dovršena početkom 2023., obnova crkve sv. Sebastijana pokazala se kao sljedeći prioritet i kao objekt čiju obnovu možemo uklopiti u gradske financijske kapacitete. To je jedna od najprepoznatljivijih kulturnih znamenitosti, siguran sam i dio svake fotografije koje gosti naprave na trgu. Ima svoju veliku povijesnu i emotivnu vrijednost za Trogirane, ali zbog upečatljivog sata i jedan prepoznatljiv šarm. Ovo će biti delikatni sanacijski radovi, pod strogim nadzorom konzervatora i odvijat će se u uskom dijelu oko same crkve. Nama sad preostaje tražiti modele i načine financiranja obnove Kneževa dvora koji će biti puno zahtjevniji projekt i mora biti saniran tako da i dalje služi gradskoj administraciji, što je ideja od koje ne želimo odustati jer mislim da funkcije grada moraju biti u centru koliko god je moguće. Ponosan sam kako Trogir brine za svoju baštinu i drago mi je da institucije prepoznaju naše potrebe i daju financijsku potporu. Čuvanjem baštine čuvamo i našu UNESCO markicu, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

GORDANA DRAGAN

Foto: Konzervatorski odjel Trogir & Isabel J.

ZADNJE OBJAVE