33 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIDUGOROČNO SE U OPĆINI OKRUG RJEŠAVA KANALIZACIJA, VODA I STRUJA

DUGOROČNO SE U OPĆINI OKRUG RJEŠAVA KANALIZACIJA, VODA I STRUJA

Općina Okrug u realizaciji je tri velika te izuzetno značajna infrastrukturna projekta započeta prošle godine, a koja će biti završena do kraja ove. Riječ je o izgradnji sekundarne kanalizacijske mreže u sklopu EKO Kaštelanski zaljev, poboljšanju vodoopskrbe te električne energije.

  • U sklopu projekta EKO Kaštelanski zaljev u tijeku su radovi na Aglomeraciji Trogir – mreža Čiovo koji obuhvaćaju područje Okruga Gornjeg na prostoru Tudorskog puta s odvojcima. Izvođači radova su: Vodoprivreda Split d.d. i Hidro-tehnika d.o.o. Izvode se poslovi iskopavanja, montaže, ispitivanja i asfaltiranja, a potrajat će do 18. lipnja kada će se privremeno obustaviti zbog turističke sezone te nastaviti nakon njezina završetka, kazao je načelnik Ivica Radić i podsjetio kako je vrijednost spomenutih radova na njihovom području 20 milijuna kuna. Novac je to iz EU fondova.
  • Iako se po odluci Općinskog vijeća privremena obustava radova više neće odnositi na radove od javnog interesa kao što je izgradnja kanalizacije, Vladina preporuka čelnicima jedinica lokalne samouprave je da se za vrijeme ovogodišnje turističke ne prekidaju radovi kako bi se mogli poštovati rokovi prema EU fondovima iz kojih se projekti financiraju. U ovom slučaju to neće biti moguće zbog izuzetne gustoće prometa koja se u Okrugu na spomenutoj dionici odvija u ljetnim mjesecima što bi dovelo do potpunog prometnog kolapsa, podsjetio je načelnik Radić.

Što se pak doprojektiranja izgradnje vodovoda tiče naglasio je kako VIK i Općina konačno rješavaju višegodišnji gorući problem nestašice vode na njihovom području u ljetnim mjesecima.

  • Dogovoreno je doprojektiranje transportnog vodoopskrbnog cjevovoda promjera 300 (zamjena za dosadašnjih 200) koji nije bio obuhvaćen projektnom dokumentacijom kanalizacijsko-vodoopskrbnog sustava Projekta EKO Kaštelanski zaljev u sklopu dogradnje i poboljšanja vodoopskrbnog sustava po kojemu se već provode radovi. Taj posao stajat će VIK 2 milijuna kuna, dok će Općina izdvojiti milijun za uređenje i asfaltiranje ulica nakon  njihova kopanja. Cjevovod će se postaviti na dionici od Balana do ulice Rožac. U ulici Rožac je već izgrađen prije tri godine. Nastavit će se na dionici od raskrižja Rožac i Tudorski put preko cijelog Tudorskog puta do raskrižja Puta sv. Karla, Tudorskog puta i novoizgrađene otočne ceste. U sklopu toga će se dograditi i distributivni cjevovod profila 100 na zadnjem dijelu dionice od raskrižja Tudorski put i novoplanirane otočne ceste do raskrižja Tudorski put – Put sv. Karla. Spomenuti radovi izvodit će se do Uskrsa te nastaviti na jesen, a bit će gotovi do kraja godine, pojasnio je načelnik.

Doznajemo kako je još jedan važan infrastrukturni projekt na pomolu, a to je polaganje električnog kabela između trafostanice 10/0,4 kV „ČIOVO 13“ i trafostanice 10/0,4 kV „OKRUG GORNJI 10.” Postavit će se na području od Kampa Rožac preko Tudorskog puta do križanja s Putom sv. Karla i županijske ceste, sve u cilju poboljšanja snage električne energije i mogućnosti priključaka budućih objekata na elektroenergetsku mrežu. Investitor je HEP-ODS d.o.o. Elektrodalmacija Split.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE