27 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRDOVRŠENA SANACIJA STAROG ČIOVSKOG MOSTA

DOVRŠENA SANACIJA STAROG ČIOVSKOG MOSTA

Izvedena je temeljita obnova svih elemenata 100 metara dugog mosta, počevši od kamene konstrukcije, cijele elektro i strojarske opreme, kolničke konstrukcije te središnje rasponske konstrukcije

U srijedu popodne za promet vozilima otvoren je stari čiovski most nakon dovršetka sanacije koja je započela u listopadu prošle godine. Kao što je i najavljeno, most je otvoren prije 1. srpnja te će biti u funkciji tijekom glavnog dijela turističke sezone, a uz redovno održavanje, i narednih 50 godina.

Prije/Poslije

Nositelj ovog projekta su Hrvatske ceste, a investicija je vrijedna oko 20 milijuna kuna plus PDV. Izvedena je temeljita obnova i rekonstrukcija svih elemenata 100 metara dugog mosta, počevši od kamene konstrukcije, cijele elektro i strojarske opreme, kolničke konstrukcije, pa do najvažnijeg dijela, središnje čelične konstrukcije koja je bila najzahtjevnija i zbog čijeg je utvrđenog lošeg stanja projekt obnove potrajao duže nego što je planirano. Naime, umjesto planiranih 250 kilograma, na kraju je zamijenjeno 30.000 kilograma čelika. Cijeli most je ojačan, ugrađeni su novi dijelovi i instalacije, postavljen je novi asfalt, ograda i rasvjeta. Nakon što je početkom tjedna obavljeno probno opterećenje, osigurani su svi preduvjeti te je most sada u funkciji i za promet vozilima dok je pješacima bio omogućen prijelaz prije 20-ak dana.

  • Možemo biti sretni i zadovoljni što se ovaj važan projekt priveo kraju. Most je bio u zaista lošem stanju, dosta lošijem nego što se ispočetka mislilo tako da čestitam svima uključenima što su uspjeli završiti posao na vrijeme i što središnji dio turističke sezone dočekujemo s mostom u funkciji. Zahvaljujem sugrađanima na strpljenju, ali vrijedilo je jer sada imaju sigurniji i ljepši most. Isto tako će biti i nakon drugih radova koji malo inkomodiraju, ali dobit će se trajna vrijednost. Hvala i Hrvatskim cestama na suradnji i što su još jednom bili kvalitetan partner Trogiru, poručio je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

Podsjetimo, Grad je u suradnji s Hrvatskim cestama dogovorio i podijelio trošak prijevoza putnika privremenom brodskom linijom dok je trajala sanacija mosta. 

  • Ponosni smo na još jedan uspješno realiziran infrastrukturni projekt, pogotovo jer znamo od kakve je i funkcionalne i sentimentalne važnosti za Trogir. Mislim da svi, a najviše građani Trogira, mogu biti zadovoljni dovršetkom projekta sanacije starog čiovskog mosta. Bio je ovo zahtjevan inženjerski projekt i drago mi je da su Hrvatske ceste dobile ovlaštenje Vlade da rukovode njim. Čestitam svima uključenima i vjerujem da će most još desetljećima služiti svojoj svrsi, uz naravno, preduvjet redovnog održavanja, istaknuo je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Radovi na ispitivanjima ugrađene hidraulične i elektro opreme, odnosno podizanje i spuštanje pokretnog dijela mosta, napravit će se u listopadu, po završetku turističke sezone, no ono što je važno naglasiti je da će i novi i stari most cijelo ljeto biti otvoreni za promet.

  • Uspješno smo izveli još jednu sanaciju mosta, a ovaj je posebno specifičan i zbog svoje lokacije, uz samu UNESCO-m zaštićenu gradsku jezgru. Mi smo uložili zaista maksimalne napore da dovršimo posao na vrijeme i uspjeli to 2 dana prije dogovorenog roka, iako smo zbog naknadno dodanih radova imali ugovorno pravo na produženje. Radili smo i vikende i noćne smjene, sve s ciljem da glavni dio sezone most bude u funkciji. Hvala građanima Trogira na razumijevanju, a sada imaju čvrst, stabilan i oku ugodan most. Ono što je preostalo je postavljanje dekorativne rasvjete, što će biti sljedeći tjedan, a nakon toga će most potpuno doći do izražaja i u noćnoj vizuri grada, rekao je Berislav Borovina, direktor poduzeća Spegra koje je izvodilo radove na sanaciji.

U listopadu će se obaviti i primopredaja mosta te će Hrvatske ceste predati most na upravljanje Županijskoj upravi za ceste.

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE