18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRDO KRAJA GODINE NOVA VIZURA ZAPADNOG ULAZA U TROGIR

DO KRAJA GODINE NOVA VIZURA ZAPADNOG ULAZA U TROGIR

Uz manja odstupanja od plana uzrokovana prvenstveno turističkom sezonom i velikim vrućinama radovi započeti početkom srpnja na rekonstrukciji županijske ceste (ŽC 6133) koji se protežu od najvećeg gradskog parkinga T1 do granice s općinom Seget na zapadnom ulazu u Trogir odvijaju se bez znatnijih poteškoća. Stoga, kako tvrdi Hrvoje Balić, voditelj Službe za građenje pri ŽUC-u koja je nositelj te investicije vrijedne više od dva milijuna eura od kojih skoro 1,6 milijuna eura je iz EU fonda rok završetka uopće nije upitan. Prema ugovoru potpisanom 16. lipnja s izvođačem, tvrtkom Cestar d.o.o. bit će to do kraja ove godine.

  • Do sada je položeno oko 200 metara kabela za novu javnu rasvjetu, uključujući i sve potrebne HEP – ove kabele, s južne strane ceste, od gradskog parkinga T1, do zapadnog ulaza u Dom zdravlja. Na tome dijelu je planirano i proširenje kolnika s nogostupom, tako da uskoro očekujemo kako će građani vidjeti prave obrise buduće prometnice. Do sada su svi radovi, osim ogradnih zidova, bili vezani za podzemne instalacije. Na ukupno pola planirane trase položene su i nove cijevi za DTK instalacije, a paralelno s njima polažu se i HEP – ovi kabeli za niski napon, kako bi svi obližnji objekti dobili mogućnost podzemnog priključenja, pojašnjava Balić.
  • Paralelno s našim radovima rekonstrukcije ceste, Hrvatski telekom radi projekte i sve pripreme kako bi se u bliskoj budućnosti, u potpunosti uklonile sve njihove zračne instalacije. Stvaramo sve preduvjete kako bi ovaj dio Trogira bio bez ijednog kabela u zraku. Građani su poslušali naš poziv te je ViK zaprimio dosta zahtjeva za priključak na kanalizaciju i vodu, tako da bi svi oni trebali biti riješeni u sklopu ovih radova. Zajedno s novima, rekonstruiraju se postojeći priključci i postojeća mreža. Na samom kraju trase, od autopraonice prema Segetu, u tijeku je izgradnja potpornih zidova, dodao je.

Doznajemo kako su prošli tjedan krenuli radovi na izgradnji novog oborinskog kanala u sjevernom trupu prometnice, na dionici uz Dom zdravlja. Radovi na tom djelu su izrazito zahtjevni jer su dubine iskopa na razini mora, a tu se nalaze brojne postojeće instalacije koje je potrebno izmjestiti. Cijelo vrijeme izvođenja radova uključen je i arheološki nadzor koji prati sve iskope.

Prometna regulacija na toj dionici odvija se uz pomoć pokretnih semafora. Slika na terenu govori da je gradilište živo, a nekih većih pritužbi građana gotovo da i nema. Trogirani su očito svjesni kako će uskoro dobiti u potpunosti novu prometnicu s nogostupima, novom javnom rasvjetom, novom oborinskom odvodnjom, a kakvu ovaj grad, pod zaštitom UNESCO-a i zaslužuje.

  • Zadovoljni smo da je projekt rekonstrukcije zapadnog ulaza u grad konačno krenuo nakon desetljeća čekanja. Voljeli bismo da se radovi odvijaju brže, ali najvažnije je da se rekonstrukcija obavi po svim pravilima struke te da se do kraja godine stavi u funkciju ta prometnica koja je predugo neadekvatna za promet, a isto tako nedostojna kulturnog i povijesnog značaja našega grada kao i atraktivne lokacije na kojoj se nalazi. Unatoč privremenoj inkomodaciji, ključno je da ćemo uskoro imati modernu cestu s kompletnom infrastrukturom, nogostupom, odvodnjom, novom rasvjetom. Riješit će se još jedan dugogodišnji problem, a to su lokve vode nastale uslijed velikih kiša ispred Doma zdravlja koje su do sada predstavljale ogroman problem za građane, odnosno pacijente koji su tamo došli po zdravstvenu pomoć, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić koji od same pripreme budno prati tijek odvijanja radova na tom projektu koji će zasigurno uljepšati zapadnu vizuru Trogira.

GORDANA DRAGAN

Foto: ŽUC

Foto: Joško Herceg (naslovna)

ZADNJE OBJAVE