18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRDANKA RADIĆ PONOVNO JE IZABRANA ZA PREDSJEDNICU “RADOVANA“

DANKA RADIĆ PONOVNO JE IZABRANA ZA PREDSJEDNICU “RADOVANA“

„Radovan“ Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira održalo je redovitu Izbornu Skupštinu na kojoj su izabrani novi Upravni i Nadzorni odbor, tajnik i likvidator. Za predsjednicu je ponovno izabrana dr. sc. Danka Radić, koja tu dužnost obnaša od 1995. godine, a od njegovog osnutka 1988. do 1995. obnašala je dužnost tajnice. Za potpredsjednicu je izabrana dr. sc. Dunja Babić, a za tajnicu mag. philol. croat. Ivana Jarebić.

Skupština je prihvatila plan rada za 2023. godinu u kojemu se planira dovršetak tiskanja knjige Čuvar baštine „RADOVAN“ Društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira, završetak priprema za tiskanje: monografije – zbornika radova Župa sv. Ivana Trogirskog, Žedno – Arbanija i monografije – Roko Slade-Šilović.

  • Radit ćemo na sprječavanju devastacija naše prirodne i kulturne baštine. Članovi Društva su zabrinuti za trogirske pločnike koji stradavaju prilikom izvođenja kanalizacijskih radova u povijesnoj jezgri. Ihtiološko-ornitološki rezervat Pantan-Blato i nadalje se devastira kao i plaža u Saldunu (kod nekadašnjeg odmarališta Đuro Đaković), koja je bila tradicijsko kupalište Trogirana gotovo 100 godina. Brine nas ta devastacija povijesne jezgre grada, primjerice glavnog trga na kojemu se odigravaju razne manifestacije kojima možda tamo i nije mjesto, pa će Društvo uputiti gradskim službama prijedlog njihovog preseljenja na rivu (na trg ispred crkve sv. Dominika). Naši članovi podržavaju prijedlog programa uvrštavanja trogirskog rafiola nematerijalnom kulturnom baštinom. S obzirom na nedostatna sredstva za program rada zaključeno je kako će se Društvo više angažirati u traženju sponzora za određene programe. Na Skupštini je istaknuta potreba za energičnijim nastupom u zaštiti naših kulturnih dobara, istaknula je nova-stara predsjednica „Radovana“, dr.sc. Danka Radić.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE