23 C
Trogir
NaslovnicaKULTURADamir Duplančić i Davor Gobac u Trogiru: Volim(o) crtane filmove i Izgubljenu...

Damir Duplančić i Davor Gobac u Trogiru: Volim(o) crtane filmove i Izgubljenu generaciju

Damir Duplančić sa svojom Izgubljenom generacijom dolazi  u goste Muzeju grada Trogira u nedjelju, 1. rujna 2019. u 20:00 sati, na dan kada se otvara izložba Volim crtane filmove Davora Gopca, koji će se pak pridružiti na zatvaranju izložbe u Galeriji Cate Dujšin Ribar u subotu, 7. rujna 2019. (dan prije koncerta Psihomodo Popa i Leta 3 u Kuli Kamerlengo).

O IZGUBLJENOJ GENERACIJI

Kronologija jednog vremena, uglavnom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća pojašnjenih kroz autorove stihove i pričice o djetinjstvu, igrama, odrastanju, školi, prolaznosti života i općenito uspomenama mnogobrojnih, kako ih autor naziva, Izgubljenih generacija… Damir Duplančić uspoređujući vremena, često kritizira današnje društvo, stavljajući naglasak na neka skromnija ali i puno poštenija, humanija te solidarnija prošlo svršena vremena na ovim prostorima…

O VOLIM CRTANE FILMOVE

Priču o slikama Davora Gopca najbolje bi bilo započeti ukazom na stihove poznate pjesme Gopčevoga benda Psihomodo Pop u kojoj pjeva Volim crtane filmove nabrajajući brojna imena iz svijeta crtanoga filma – Mickeya Mousea, Pink Panthera, Toma i Jerryja, Šilju, Plutona, Štrumpfove te još poneke poznate junake iz našega djetinjstva. Crtani flm i strip osnova su svih njegovih slika. Urbana je ikonografja njegovih platna potaknula našeg poznatog likovnog i rock kritičara Darka Glavana da Gopca nazove “urbanim naivcem” kristalizirajući time najvažnije okosnice njegova likovnog stvaralaštva. Razlika je u tome što on, kako sam ističe, ne slika “kokice i pijetlove, nego kante za smeće i aute.”… Prostor je slike Davora Gopca nestvarna oaza u kojoj autor oblikuje svijet vlastite autentičnosti. Kutak koji on izmišlja ili zamišlja životni je prostor njegove mašte iz kojega crpi samoga sebe i vlastite slike. Njegova je mašta utkana u svijet grada u kojem autor boravi, a likovi koje se može sresti na slikama svojim fzionomijama prizivaju gledatelju u sjećanje crtane junake. Gopčev je izraz neopterećen logikom odnosa masa, planova, kompozicije, anatomije kao i drugim nitima kojima će se izučena akademska ruka ponekad i nesvjesno voditi. Upravo je stoga njegov izraz “naivan” jer je odraz iskrenoga ulaska u svijet slike koja nije zadana akademskim obrascima, nego proizlazi isključivo iz osjećanja urbanog prostora i njegovih žitelja koji ne moraju biti oni stanovnici grada koje redovito susrećemo oko sebe već likovi viđeni očima i oblikovani parametrima mašte Davora Gopca.

Iz predgovora Igora Loinjaka

DAMIR DUPLANČIĆ  rođen je u Splitu 18. srpnja 1967. Magistar je kineziologije i već 14 godina radijski voditelj vrlo slušane emisije “Izgubljena generacija” iz koje su proizišle i dvije knjige, prva pod naslovom “Izgubljena generacija” i druga “Bestfeller-Izgubljena generacija 2”.

DAVOR GOBAC poznati je hrvatski roker, frontman grupe Psihomodo Pop. Veliki je ljubitelj punka i rocka. Rođen je u Karlovcu 17. veljače 1964. Osim glazbe, velika ljubav mu je slikarstvo. Često izlaže po hrvatskim gradovima, a prvu veliku samostalnu izložbu imao je 1998. u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

-Pridružite nam se i podružite se 1. rujna u 20:00 sati s Damirom Duplančićem, a 7. rujna u 20:00 sati s Davorom Gopcem čija će izložba Volim crtane filmove u Galeriji Cate Dujšin Ribar biti otvorena od nedjelje 1. rujna do subote 7. rujna, u radnom vremenu ujutro 10:00 – 13:00 te poslijepodne 17:00 do 20:00 sati, poručuju iz trogirskog muzeja. 

 

ZADNJE OBJAVE