20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRBokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila

Bokun festivala – festival nijemog filma i drugih osjetila

8. i 9. rujna 2023.

Park Malarija, Trogir

Alisa u zemlji Čudesa – Lewis Carroll/Walt Disney/Salvador Dali/Louis Armstrong

Šesti “Bokun festivala, festival nijemog filma i drugih osjetila”, održat će se u petak i subotu 8. i 9. rujna 2023. godine s početkom u 19 sati i 30 minuta u parku Malarija u staroj UNESCO – ovoj jezgri Trogira. Uz slogan “Kultura narodu” festival je po prvi puta posvećen jednom književnom liku – Alisi iz dječje knjige autora Lewisa Carrolla “Alisa u zemlji čudesa” objavljene u Engleskoj 1865. godine. Glavni partner ovogodišnjeg festivala je The Disney Company koji ove godine slavi 100 godina postojanja.

Bokun festivala je multimedijalni projekt koji otkriva nove dimenzije filmske umjetnosti te nastaje uz pomoć svestranih umjetnika. Do sada se bavio stvaralaštvom: Fride Kahlo, Salvadora Dalija, Ive Tijardovića, Bustera Keatona, Dušana Vukotića… Festival se otvarao pjevanjem “La llorone” Chavele Vargas na konju, varenjem likova iz Vukotićevpg “Surogata”, oživljavanja Salvadora Dalija umjetnom inteligencijom.

Nakon prošlogodišnje proslave 60 godina Oscara kojeg je animator i redatelj Dušan Vukotić dobio za animirani film “Surogat” te je tom prigodom u Muzej grada Trogira stigao originalni kipić nagrade američke filmske akademije, u 2023. se ponovno  bavimo animiranim filmom – nadrealnom pričom koju je osmislio engleski književnik Lewis Carroll. Uz pomoć znatiželjne djevojčice Alise autor nas odvodi u fantastični svijet mašte i snova. Kroz priču se oživljavaju nevjerojatni likovi, životinje koje govore kroz koje autor vješto prikazuje uobičajene ljudske osobine, mane, navike poput kašnjenja, znatiželje, laži, manipulacije, ljubavi, ega. Carollovom Alisom i likovima iz knjige poput zeca sa satom koji žuri, jer stalno kasni, bili su inspirirani brojni umjetnici. Tijekom 158 godina od izlaska knjige nastale su brojne slike, ilustracije, piče, animacije, kazališni i filmski scenariji, predstave, performansi. Neki od Alisom inspiriranih umjetnika vrlo su značajna lica, poput Walta Disneya, animatora koji je potpuno promijenio svijet filma ili španjolskog nadrealista Salvadora Dalija. Jedan od prvih Disneyevih animirano – igranih filmova prije nego što je osnovao jednu od najvećih svjetskih medijskih i produkcijskih kuća, bio je “Alice’s Wonderland”, dok su Daliju sat, a često i bijeli zec bili jedni od glavnih slikarskih motiva. Glazba Louisa Armstronga bit će light motiv obje festivalske večeri. Pjevačica i performerica Melita Lovričević će u pratnji trubača Mislava Glavine pjevati “Zip – A – Dee – Doo – Dah”, otvoriti festival pjesmom s Armstrongovog albuma “Disney songs the Satchmo way” iz 1968. godine, dok će DJ Damir Duplančić zviždati u ritmu “Whistle while you work”.

Na šestom izdanju Bokun festivala prikazat će se dva Disneyeva filma o Alisi, animirani iz 1951. godine i igrani iz 2010. redatelja Tima Burtona s Johnnyjem Deppom u ulozi ludog šeširdžije. U suradnji s The Walt Disney Company u Trogir donosimo i animirani film “Destino” koji je nastao kao suradnja Dalija i Disneya 1945. godine. Dali je napisao scenarij i naslikao sve scene u filmu. Film je dovršen i premijerno prikazan tek 2003. godine dugo nakon smrti Salvadora i Walta.

U programu će se prikazati najstariji nijemi britanski film na temu “Alisa u zemlji čudesa” iz 1903. godine redatelja Cecila Hepwortha i Percya Stowa za koji će glazbu skladati profesor glazbe Deni Pjanić te će je uz pratnju kolega muzičara izvesti uživo.

U suradnji sa studentima Umjetničke akademije Sveučilišta u Splita i njihove profesorice Brune Bebić i asistentice Ane Ostojić, studenti glume Danica Katunarić i Denis Tomić glumom će oživjeti Alisu i Bijelog zeca, dok će slikar Stanislav Huljić tijekom programa slikati inspiriran likovima iz knjige.

U prostoru parka postavit će se i izložba umjetničkih instalacija inspiriranih Carrollovim likovima koje će izraditi djeca pod vodstvo Magdalene Kudelik predsjednice Likovne udruge Trogir.

Nakon filmskog programa DJ Damir Duplančić puštat će glazbu inspiriranu jazzom Louisa Armstronga i njegovih glazbenih suvremenika.

Šesto izdanje “Bokun festivala” najavit ćemo u ponedjeljak 4. rujna u 19 sati, spuštanjem privremene umjetničke instalacije na brodskom jedru dimenzija 3,75×6,5 metara s pročelja Muzeja grada Trogira s likom Alise, njenih prijatelja iz zemlje čudesa te Carrolom, Disneyem, Dalijem i Armstrongom kojeg će naslikati grafiter Dino Vejnović.

Zahvaljujući kvalitetnom, za sve generacije atraktivnom programu, Bokun festivala iz godine u godinu privlači sve veći broj zainteresirane publike. Organizacijskom timu koji priprema festival u suradnji s Turističkom zajednicom Trogir glavni je cilj mijenjati svijest ljudi, da kultura mora biti besplatna, dostupna svima, a ne samo tzv. elitnim skupinama koje si je zbog financijske sigurnosti mogu priuštiti. Na taj način društvo napreduje, potiče kreativce na rad te na promjene.

Ulaz na oba dana festivala je besplatan uz slogan: Kultura narodu!

ZADNJE OBJAVE