18 C
Trogir
Subota, 2 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRBOGAT PROGRAM PROSLAVE DANA GRADA TROGIRA „STIVANJA 2019.“

BOGAT PROGRAM PROSLAVE DANA GRADA TROGIRA „STIVANJA 2019.“

Grad Trogir pripremio je uistinu bogat program povodom proslave Dana Grada Trogira „STIVANJA 2019.“ Na plakatu možete doznati vrijeme, lokacije i događanja koja želite doživjeti.

Izdvajamo iz program neka od nadolazećih događanja:

Ovog utorka, 5. studenoga 2019. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Trogir održat će se druženje s Marinom Vujčić i predstavljanje njene nove knjige: „50 cigareta za Elenu“.

„Pozivamo vas na predstavljanje najnovije knjige trogirske spisateljice Marine Vujčić. Najnoviji roman istaknute spisateljice u svojoj potki ima teoriju kaosa, tihi i neprimjetan “leptirov učinak” na razini malog čovjeka i njegove svakodnevice. Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može, kaže poslovica, uzrokovati uragan na Floridi – ali što se, recimo, može dogoditi kad jedan pedesetogodišnjak odluči svoj rođendan obilježiti tako da svih dvadeset i četiri sata, od ponoći kad mu rođendan počinje, pa do ponoći kad završava, ostane budan i da pri tome u čast svojoj poginuloj sestri blizanki, ispuni sasvim bizaran zavjet da popuši pedeset cigareta i sačuva pedeset opušaka? Život Olivera Radmana, nositelja ove odluke, neće se zbog nje promijeniti ništa – ali bezazlena noćna šetnja na koju se uputio kako bi ostao budan utjecat će na živote troje neznanaca na način koji Oliver niti je mogao zamisliti niti će ga ikad postati svjestan. Moderator susreta je Darko Veršić, Marinin prijatelj, naš sugrađanin i autor poznatog bloga “Brod u boci”. Ulaz je slobodan. Svi ste dobrodošli“, poručilii su iz Gradske knjižnice Trogir.

Istog dana u 19 sati u atriju Muzeja grada Trogira otvorenje je izložbe povodom obilježavanja 50 godina KUD-a Kvadrilja: Spomenar KUD-a Kvadrilja 1969.-2019. 

„KUD „Kvadrilja“ u povodu proslave 50. obljetnice djelovanja, Dana grada Trogira i blagdana sv. Ivana Trogirskog otvara izložbu prepunu uspomena, fotografija i dokumenata koji ne svjedoče samo o uspjesima, putovanjima, nastupima i koncertima, već o nečemu puno vrjednijem – prijateljstvu, druženju, ljubavi prema folklornoj baštini te trudu i radu na očuvanju glazbeno-plesnog naslijeđa kako Trogira tako i cijele Hrvatske. Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ donosi izvorne zapise dugogodišnjeg umjetničkog voditelja – šjor Branka Šegovića koji se pažljivo čuvaju u arhivi Društva, prijepise iz prvog Dnevnika folklorne grupe „Trogir“ koji je vodila Perina Vukman (čije su korice iskorištene kao pozivnica, plakat i naslovnica popratne publikacije ove izložbe!), brojne fotografije, članke i predmete iz 40-ak privatnih zbirki članova, od kojih se neprocjenjivim bogatstvom i raznolikošću izdvaja ona prvog predsjednika – tada Folklornog ansambla „Trogir“ – Šime Ercegovića. Izložba u organizaciji KUD-a „Kvadrilja“ i Muzeja grada Trogira realizirana je uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, HEP-a i Grada Trogira, a autorica joj je Maja Maljković Zelalija. 2019. g. KUD „Kvadrilja“ obilježava 50 godina neprekidnog djelovanja. Tim povodom članovi Društva tijekom cijele godine provodili su niz aktivnosti – prije svega, na inicijativu članova, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Trogiru, Ministarstvo kulture proglasilo je Trogirsku četvroku – Kvadrilju zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Osim toga, HRT je snimio dokumentarni film “Trogirska kvadrilja”, a svečani koncert održan u kuli Kamerlengo nikog nije ostavio ravnodušnim… Sljedeća aktivnost KUD-a „Kvadrilja“ u ovoj obljetničkoj godini je izložba Spomenar KUD-a „Kvadrilja“ 1969. – 2019. koju prati i istoimena publikacija. Obje su važan doprinos očuvanju i promidžbi lokalne tradicijske kulture, a uzevši u obzir do sada neobjavljene arhivalije, fotografije i hemerotečnu građu, vrijedan su doprinos bilježenju, pamćenju, očuvanju i razvijanju svjesnosti o plesno-glazbenom dijelu bogate trogirske kulturne baštine, čime se članovi KUD-a „Kvadrilja“ neprekidno bave već pola stoljeća. Ova izložba i popratna publikacija dodatni su doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, one su odavanje priznanja svim onim generacijama plesača, svirača i pjevača koje su nesebično darivali svoje slobodno vrijeme da bi oživile, a potom i očuvale plesnu i glazbenu tradiciju grada pod zaštitom UNESCO-a.“, naglasila je autorica izložbe.

Na programu Stivanje ove srijede, 6. studenoga 2019. s početkom u 19 sati očekuje nas PROMOCIJA MONOGRAFIJE: „Jerolim Ostojić – crteži“ u Galeriji Cate Duišin Ribar. 

Predstavljači su dr.sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira, Aleksandra Bilić Petričević, kustosica Muzeja grada Trogira, mr. sc. Barbara Gaj, viša predavačica na UMAS-u te Ivanka Mijić. Glazbeni gosti su članovi udruge Trogirski glazbenici Ursa Ljuban, Dakica Sanko, Jakov Košćina.  

 

ZADNJE OBJAVE