9 C
Trogir
Utorak, 29 studenoga, 2022
NaslovnicaKULTURABlagdan sv. Stjepana u crkvi sv. Dominika i Božićni koncert u katedrali...

Blagdan sv. Stjepana u crkvi sv. Dominika i Božićni koncert u katedrali sv. Love u Trogiru

U crkvi sv. Dominika, odnosno u svetištu bl. Augustina Kažotića održana je svečana sveta misa  na blagdan sv. Stjepana  26. prosinca 2018. , koju je predvodio starješina svetišta fr. Petar Galić uz pratnju crvenog zbora kojeg vodi Katarina Čičić.

U propovijedi fr. petar je napomenuo da nam Crkva daje prvomučenika sv. Stjepana. Sv. Stjepan nam poručuje  – hodati Božjim putom ne trpi polovičnost, podvojenost, sjedenje na dvije stolice – živjeti u grijehu i nazivati se Kristovim. Sv, Stjepan pritiskao je savjest svojom pojavom ondašnjih židovskih uglednika, pismoznanaca, farizeja… Kad nisu mogli odoliti njegovoj mudrosti, onda su ga zasuli kamenjem. Stjepan im je rekao  o tvrdodaki i neobrezanih srdaca. Proročko srce u njemu nukalo ga je da treba govoriti istinu. Trebamo li mi kao kršćani šutjeti ili govoriti istinu? Pozvani smo govoriti istinu Božju.

To uvijek nije lako. Mi sada ne doživljavamo pritisak značenja imena kršćanskoga, jer smo u kršćanskoj sredini. Da nam je malo otići u zemlje (Pakistan, Somaliju, Irak, Siriju…),  u kojima su kršćani manjina. U kojima prebiva snaga Stjepanova duha kao mi danas. Vidimo što znači kršćansko ime pored kojega mi često prolazimo. Biti svjestan za Krista, znači biti svjestan svoga kršćanskog poslanja, ma gdje bili. Ako ćeš kršćanski živjeti – trpjet ćeš neki čudni pritisak, jer je zrak zagađen u nekim sredinama, na pojavu kršćanina koji živi svoje poslanje. Kako je teško načiniti znak križa na ulici, hoće li te tko vidjeti! Kako je onima koji opsuju Boga na sred ulice na sav glas – nije nikakav problem. To govori o  svakodnevnom duhovnom sukobu na koji ćemo nailaziti, ako ćemo kršćanski živjeti. Mi nismo svjesni što znači taj križ, samo znak križa je poruka sredini u kojoj živite i djelujete – radite. To izaziva duhovnu uznemirenost. Đavao se uznemiri na znak križa. Vidimo kako su se uznemirili na govor sv. Stjepana. Počeli su s njim raspravljati, ali nisu mogli mu odoliti, jer je bio nadahnut Duhom Svetim. Onda su se uznemirili i zatvorili uši i stali vikati. Vidimo u što se čovjek pretvara. Mi ne možemo biti neutralne osobe, htjeli mi to ili ne.  Ili smo Božji, ili ona druga rogata dimenzija, ili pod njenim utjecajem. Ako nismo u Božjem duhu, onda ćemo nekoga bost, jer te nuka ono čemu si otvoren. Ako ćemo biti što nam Crkva stavlja u sv. Stjepanu trebamo biti znak opomene.

Moramo najprije očistiti svoje srce i živjeti pobožno u Kristu. kao što nas poziva Božja Riječ: –  tko hoće pobožno živjeti u Kristu bit će progonjen. Čuli smo u Evanđelju, nastaju problemi u vlastitoj kući, ako  žena ili muž počnu redovito ići na sv. misu, jedno od njih se počinje buniti -uznemiravati. Od sada će se buniti  kćer protiv matere, sin protiv oca. Dobro je da se uznemire – možda da se i probude. – Nama je živjeti pobožno u  Kristu za njihovo spasenje. Budimo oni koji će donositi poruku spasenja, najprije u vlastite obitelji, potom  u sredine u koje idemo i ulicama kojim hodamo. Donosimo blagoslov! – zaključio je fr. Petar Galić – dominikanac.

U katedrali sv. Lovre u Trogiru, 26. prosinca 2018., na blagdan sv. Stjepana, poslije večernje sv. mise održan je Božićni koncert na kojem je nastupilo pet sastava – svaki sastav je izveo po tri skladbe – pjesme. Najprije je nastupila ženska klapa ‘Stivanja’ pod ravnanjem maestra Vinka Buble- Oni su izveli: “Veseli se Majko Božja”, “Svim na zemlji mir veselje” … , Iza njih su nastupile Sanja i Maja Štrk koje već 14 godina vode solinki Papa Band, koji je ovu godinu obilježio 21 godinu postojanja. Gošće iz Solina izvele su skladbe:  “A la naninta nana”, “Tu scendi dalle stelle”  i  “Sretan Ti Božić, narode moj”. Poslije je nastupila klapa Trogir koja slavi svoj jubilej –  55 godina djelovanja, zašto su prije tri mjeseca dobili priznanje – povelju od predsjednice  Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Čestitamo klapi i njihovoj sadašnjoj voditeljici Lindi Subotić. Klapala je otpjevala: “Mir na zemlji”, “U sve vrime godišta” i “Kog vidjeste pastiri”. Na kraju je nastupio Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem maestra Marina Ugrine. Oni su otpjevali pjesme: “Čuj anđeli pjevaju”, “Rodio se Bog i čovjek” i “Preveliku radost navišćujem vama”.  Na samom kraju skupno su svi zborovi izveli pjesmu “U sve vrime godišta”. Voditeljica Ruža Udovičić je zahvalila svim zborovima i njihovim voditeljima na sudjelovanju na Božićnom koncertu i  svim nazočnima, među kojima je bio trogirski dekan i župnik sv. Lovre don Vinko Sanader, župnik Drvenika i katedralni vikar don Dražen Balić, te đakon don Jure Lovrinčević, koji su uveličali ovaj Božićni koncert. Po pljesku publike dalo bi se zaključiti da je koncert uspio,  te da su nazočni uživali.

{gallery}bozicni2018{/gallery}
Tekst i foto: Ivan Marjanica

ZADNJE OBJAVE