14 C
Trogir
Petak, 24 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRBK KAIROS DOMAĆIN 5. KOLA XC ZIMSKE LIGE DALMACIJE

BK KAIROS DOMAĆIN 5. KOLA XC ZIMSKE LIGE DALMACIJE

Žedno je 19. 12. bilo domaćin 5. kola XC Zimske lige Dalmacije u kojem se održala rekreativna XCO utrka pod organizacijom Biciklističkog kluba Kairos iz Trogira. Navedena liga se održava svake godine od sredine listopada do kraja ožujka tijekom koje se vozi 11 do 12 utrka diljem Dalmacije od Posedarja do Metkovića pa čak i Konavala. U Žednom se vozi jedno od kola lige koje se boduje za ukupni plasman na kraju sezone te se trojici najboljih po starosnim kategorijama dodjeljuju pehari.

Ove godine se vozila kružna staza u XCO formatu, što znači da se vozilo više krugova ovisno o kategorijama. Krug za najmlađe je bio prilagođen dobnim kategorijama (mlađi od 9 godina, 11, 13 i 15), dok su odrasli vozili krug dužine 4,8 km sa 120 m ukupnog uspona po krugu. Tako su muške kategorije vozili četiri kruga, ukupno 19,2 km i 480 m ukupnog uspona, dok su žene vozile dva kruga, ukupno 9,6 km i 240 m ukupnog uspona. Start utrke je bio u Žednom kraj crkve te se lagano penjao asfaltnim usponom u trajanju od otprilike 450 m, nakon kojega je skretao desno na makadam koji je u dužini od 150 m na tom mjestu dvosmjeran. Nakon tih 150 m makadama skretalo se oštro desno na singl „Terca“ koji je jako dinamičan sa konstantnim spustom uz nekoliko dinamičnih kratkih uspona, ne pretjerano tehnički zahtjevan, ali svakako treba biti oprezan. Prolaskom 1.2 km zabavnog singla izlazilo se opet oštro lijevo na široki makadam, koji nas je penjao nazad put ceste, gdje se u zadnjih 150 m makadama promet odvijao u oba smjera, što je bilo označeno i ograđeno i na samoj stazi, ali sa dovoljno mjesta za zaobilaženje i pretjecanje sporijih biciklista. Nakon toga se prelazila cesta i nastavljalo se makadamom te nakon 400 m se ulazilo oštro (polukružno) lijevo na kameni singl, blagi spust dužine 700 m do cilja tj. kraja kruga.

Sve u svemu jako dinamična staza koja je iskusnim natjecateljima davala dovoljno izazova prilikom brzog savladavanja tehničkih singlova, dok isti nisu bili pretjerano zahtjevni za manje iskusne vozače. Samo vrijeme i uvjeti na stazi su bili odlični, sunčano bez vjetra, dan koji je više priličio jesenskom nego zimskom periodu, a što nam je u konačnici dovelo 78 odraslih natjecatelja i 64 djece. Po završetku utrke održao se prigodan ručak i dodjela medalja za najbolje natjecatelje. Ukupni pobjednik je bio Goran Cerović iz BK Pljevlja, dok je među ženama bila najbrža Dora Čičin-Šain iz BBK Orlov krug.

Iako je BK Kairos bio domaćin te su svi njegovi članovi radili na uređivanju i označavanju staze, na utrci je nastupilo pet njegovih članova, od kojih je najbrži bio Mario Matulović koji je za ukupnim pobjednikom zaostao manje od minute. Lokacija za utrku se pokazala kao pun pogodak zbog savršene konfiguracije terena i logističke pokrivenosti te je ovo već treća godina u nizu gdje se održava kolo zimske lige, ali ujedno se na tom dijelu staze već dugi niz godina vozi i XCM za kup Hrvatske pod nazivom „2 Islands on 2 Wheels“koji će se održati krajem ožujka 2022., također u organizaciji BK Kairosa.

Tekst: Ivan Dujić

FOTOGALERIJA XC ZIMSKA LIGA DALMACIJA ŽEDNO 2021: Duja2 photography

FOTOGALERIJA KIDS XC Zimska Liga Dalmacije Žedno 2021: Duja2 photography

ZADNJE OBJAVE