20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIR"MESSA PASTORALE - BOŽIĆNA MISA", DOKAZ POŠTOVANJA VLASTITE TRADICIJE

“MESSA PASTORALE – BOŽIĆNA MISA”, DOKAZ POŠTOVANJA VLASTITE TRADICIJE

Prošle su trideset i tri godine otkako je poznati etnomuzikolog pok. Nikola Buble publicirao notne zapise “MESSA PASTORALE -BOŽIĆNE MISE” Giuseppea Bozzottija, trogirskog skladatelja rođenog 1830. godine u Milanu koji je Trogir odabrao kao svoje životno utočište do smrti 1890. godine. Njegova glazbena djelatnost imala je odjeka i izvan užih lokalnih granica o čemu govori činjenica da ga je Franjo Kuhač uvrstio u svoj “Biografsko-muzikografski slovnik”.

Ta misa skladana na latinskom izvodi se na istom jeziku u trogirskoj katedrali blizu 150 godina na Badnji dan na tradicionalnoj misi u 19 sati, koja se služi prije ponoćke. Papa Pio VI. 1795. godine dozvolio je da se diljem svijeta inače, božićne mise slave prije ponoćke, a to odobrenje u 19.st. od Pape Leona XIII. dobili su Trogirani.

Bozzottijevu Božićnu misu za sole, (izvorno) dvoglasni muški zbor i orgulje prigrlio je i zavolio trogirski puk već od njezine prve izvedbe. Ona je postala svojina Trogirana, a posebno trogirskih crkvenih pjevača, koji preko nje pokazuju i dokazuju kako svoju glazbenu darovitost tako i privrženost glazbi uopće, a posebno glazbi koja je integralni dio ritualne službe Božje, navodi Buble u publikaciji i dodaje kako najveći dio trogirskih domorodaca tu misu smatra narodnom.

“Samo aktivno sudjelovanje u njezinoj izvedbi, a gotovo ništa manje i sama pasivna nazočnost pri njezinu izvođenju (bilo vjernika, bilo drugih, svejedno) biva prepoznatljiva kao dokaz poštovanja vlastite tradicije, i to ne samo glazbene nego općenito kulturne, dokaz pozitivnog odnosa prema baštini koja neumitno izmiče, nestaje i koja se, nažalost, podvrgava burnim metamorfozama koje donosi novo vrijeme ustvrdio je Buble, koji je tom publikacijom želio potaknuti Trogirane na akciju, na ažurnije promišljanje o odnosu prema tradicionalnim vrijednostima što dakako pridonosi kulturnom, ali i općem društvenom boljitku.

Izdavač, spomenute publikacije notnih zapisa “MESSA PASTORALE” bila je katedrala sv. Lovre sa župnikom don Ivom Đurđevićem. Valja spomenuti nadahnute riječi iz pisma kojega je u povodu toga izdanja don Đurđeviću uputio tadašnji nadbiskup – metropolita splitski dr. Frane Franić.” Dosta je doći pred Radovanov portal i ući u crkvu sv. Lovre, pogledati kapelu sv. Ivana Trogirskog, naći se na trgu pred katedralom pa da osjetiš dušu starog i novog Trogira. Čovjek osjeti potrebu da poljubi dušu toga naroda koji je toliko žrtvovao da izrazi istinitost i pravednost, humanost i božanstvenost katoličke vjere i kulture… U tu kulturno vjersku baštinu spada svakako i  glazba, koja se je njegovala u Trogiru, bilo na svjetovnoj, bilo na crkvenoj razini… Stoga je veoma dobro što se osjetila potreba da se oživi domaća kulturna baština, izdavanjem – tiskom Trogiranima omiljene  mise, uglazbljene od njihova sina, domaćeg umjetnika – glazbenika”.

Publikacija više od tri desetljeća podsjeća na tu misu koja se izvodi skoro stoljeće i po, na  glas Trogirana koji je” MESSA PASTORALE-BOŽIĆNA MISA” prihvatio svim svojim srcem kao autentični izraz svoje religioznosti, ali i na njezinog glasovitog skladatelja Giuseppea Bozzottija koji je prijateljevao s Verdijem, a posebno na autora Nikolu Bublu koji je odlučio da upravo “MESSA PASTORALE” bude prvijenac trogirske crkvene glazbene baštine.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE