12 C
Trogir
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRAUDIO: GOSTOVANJE GRADONAČELNIKA ANTE BILIĆA NA GRADSKOM RADIJU TROGIR

AUDIO: GOSTOVANJE GRADONAČELNIKA ANTE BILIĆA NA GRADSKOM RADIJU TROGIR

U specijalnoj emisiji Gradskog radija Trogir „Dobar dan“ gostovao je trogirski gradonačelnik Ante Bilić. Razgovaralo se o aktualnim gradskim temama, radovima i planovima.

Sugrađani iščekuju završetak radova radi prenamjene stare kino dvorane u novi edukacijsko-kulturni centar.

  • Radi se o građevinski složenom projektu. Obnova postojeće zgrade uvijek je složenija od gradnje nove, pogotovo jer su još uvijek u tijeku iznimno zahtjevni radovi ojačavanja temelja. Za sada se izvođač pridržava ugovorene dinamike te očekujemo da ćemo do kraja godine dobiti novi multifunkcionalni prostor. Ovo je tehnički i financijski prilično zahtjevan projekt za kojeg smo osigurali sufinanciranje iz Fondova EU, ali i Nacionalnih fondova Ministarstva kulture, a jedan dio plaćaju suvlasnici zgrade.

Dotaknuli smo se zdravijeg života i čišćeg grada vezano uz projekt „Biram biciklu!“.

  • Projekt provodimo sa susjednim gradovima i općinama koje su dio urbane aglomeracije sufinancirane iz Fondova EU. Uskoro bismo u Trogiru trebali dobiti tri terminala s javnim biciklima. U Splitu je to započelo prije par godina i uspješno je. Uključeni su gradovi i općine od Podstrane do Trogira što znači da ćete moći uzeti bicikl u Trogiru i ostaviti ga npr. u Kaštelima i obrnuto. To će nam podignuti standard i kvalitetu života, ali i turističku ponudu grada. Kroz ovaj projekt Trogir je uspio progurati sufinanciranje i izgradnju biciklističke staze na Lokvicama, od postojećeg parkinga prema Caffe baru Čokolada. Dobit ćemo modernu biciklističku stazu, ali i uređenu šetnicu širine šest metara s rasvjetom i urbanom opremom. To će biti početak uređenja čitave obale do Pantane, ali cilj nam je radove proširiti i na sjevernu stranu čiovske obale od novog mosta do Arbanije. Podsjećam, i za to smo potpisali ugovor s Hrvatskim cestama kojim smo se obvezali izraditi prometnu dokumentaciju i ishoditi građevinske dozvole. Sama izgradnja će se sufinancirati od strane Hrvatskih cesta.

Uvijek aktualna i vruća tema su trogirski mostovi.

  • Radovi na starom čiovskom mostu su u tijeku, a investitor su Hrvatske ceste. Projekt je vrijedan preko 20 milijuna kuna. Rasponska konstrukcija je na obnovi u korčulanskom brodogradilištu Radež, a trebala bi biti vraćena početkom ožujka. Radovi se odvijaju sukladno projektu i ugovorenoj dinamici te očekujemo uspostavljenje pješačkog prometa početkom svibnja, a ubrzo i kolnog. Što se tiče drvenog mosta preko Foše, zatvoren je preko godinu dana zbog procjene statičara da nije siguran. Nitko nije mogao predvidjeti da će most star 10-ak godina tako brzo propasti. Krenuli smo u radnje kako ga što bezbolnije financijski i tehnički obnoviti. Arhitektonski natječaj provodi Društvo arhitekata Splita. Možda se to moglo i malo brže odraditi, no trebalo je izraditi i konzervatorski dio te pripremiti natječaj. Razumijem da su građani nestrpljivi, ali moramo napraviti ono što Trogir zaslužuje kako bismo dobili najkvalitetnije rješenje.

Nažalost, godinama postoji veliki problem divljih deponija, na što se odnosilo i pitanje jednog od slušatelja iz Miševca.

  • Činjenica je da se na određenim lokacijama, između ostalog i u Miševcu, nepropisno odlaže otpad. Na pojedinim lokacijama već smo uveli videonadzor što iziskuje procedure i odobrenja za snimanje. Smatram kako prvenstveno treba educirati građane o postojanju sustava zbrinjavanja otpada, da mogu besplatno odnijeti otpad u reciklažno dvorište ili pozvati Trogir holding da ga preuzme. Nije mi jasno da pojedinci pored toga i dalje ostavljaju otpad pokraj polupraznih moloka. Teško je imati 100 komunalnih redara koji će dežurati ispred svakog kontejnera ili moloka. Morat ćemo prijavljivati nesavjesne pojedince kako bi bili kažnjeni. Za nepropisno odloženi otpad Grad mora iz zajedničkih poreza plaćati Trogir Holdingu, lani je za sanaciju ilegalnih deponija plaćeno oko 800 tisuća kuna. Okoliš nam ne zagađuju turisti, već to radimo sami sebi što nas skupo košta. U planu nam je do sezone proširiti videonadzor bar uz plaže. Tamo gdje smo ga postavili više se ne odlaže otpad, no nažalost pojedinci pronađu drugu lokaciju. Nije ovo specifikum samo Trogira, već cijele Hrvatske.

Ove i ostale teme poslušajte u tonskom zapisu cijele emisije – voditeljica Ana Rožić

ZADNJE OBJAVE